kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Uydu ile işgali saptarken kayıp arazileri de bulduk'
Taşı toprağı altın şehirde arazinin yarısı Hazine'nin olmaz

'Uydu ile işgali saptarken kayıp arazileri de bulduk'

İstanbul Defterdarlığı, uydu fotoğrafları ile Hazine arazilerinin işgal edilmesini önlemeye çalışırken devlete ait yeni araziler ortaya çıkmaya başladı. Sadece Tuzla bölgesinde 1.5 milyon metrekarelik Hazine arazisi saptandı.

İstanbul'da çok sayıda yeni Hazine arazileri bulunmaya başlandı. İstanbul'un uydudan çekilmiş fotoğraflarını belediye, tapu ve mahkemelerden alınan belgelerle karşılaştıran Defterdarlık, sadece Tuzla bölgesinde şimdiye kadar bilinmeyen 1 milyon 500 bin metrekarelik alanın Hazine malı olduğunu tespit etti. Çalışma tüm İstanbul genelinde sürüyor. Bu sayede Hazine'nin olan bir çok yeni arazinin ortaya çıkması bekleniyor. Defterdarlık, İstanbul'da konut alanı olabilecek tüm alanlarla birlikte yeni bulduğu arazileri de Toplu Konut İdaresi'ne devrederek bu alanlarda konut yapılmasını sağlayacak böylece İstanbul'un arsa sorunu da çözülmüş olacak.

UYDUDAN BULUNDU
İstanbul'un yeni Defterdarı Şükrü Dilaver'in verdiği bilgilere göre Maliye Bakanlığı'nda yeniden yapılanma sonucunda Milli Emlak ve muhasebat birimleri ile vergi daireleri ayrılınca her iki kurum da etkin çalışmaya başladı. Bu yıl İstanbul'da beyanname veren mükelleflerin vergi gelirleri yüzde 20 artarken, Milli Emlak'a bakan Defterdarlık'ın Hazine arazilerinin işgalini önlemek ve verimli kullanılmasını sağlamak için yaptığı çalışmalarda bir çok yeni Hazine arazisi bulundu.

* Defterdarlık ve Gelir İdaresi ayrıldıktan sonra neler değişti? Öncelikle İstanbul'un resmini çekmeye başladık. Uydu ve hava fotoğraflarıyla bizdeki ada ve paftaları üst üste çakıştırıyoruz. Bu resimde bizde Hazine arazisi olarak bilinen yerleri işaretliyoruz. O yörelerin hepsini bir sonraki ay tekrar yan yana getirip aralarındaki farkları belirliyoruz. Eğer arada fark var ise oralara gidip siz bizim arazimizi işgal etmişsiniz diyoruz. Şimdiye kadar bu, tespit ekipleri ile el yordamıyla bu
yapılıyordu. Bunun bir avantajı da bizde kayıtlı olmayan ama gerçekte Hazine'nin olan yerleri de belirlememize yardımcı olması. Belediye, tapu ve mahkemelerden aldığımız bilgileri eşleştiriyoruz. Bu sayede sadece Tuzla bölgesinde 1 milyon 500 bin metrekare yer bulduk.

* Bu araziler şimdiye kadar kimin kullanımındaydı, kayıp mıydı? Bunların bir kısmı mahkemelerin kararları ile bir kısmı veraset yoluyla bir kısmı da imar planları tadilatları sonucunda Hazine'nin olmuş. Bunları tespit edip tahliye işlemlerini yapıyoruz ya da ecrimisil (işgaldan alınan tazminat) gönderiyoruz.

* Uzay fotoğraflarını kim çekiyor? İSKİ'nin su havzalarının korunması için yaptığı hava fotoğrafı çalışmalarını alıyoruz. Bir çok kurumdan aldığımız bilgileri bir araya getirerek ortaya çıkarıyoruz.

KONUT ALANI OLACAK

* İstanbul'da arsa sıkıntısı, Hazine'nin toplam arazinin yüzde 55'ine sahip olmasına bağlanıyor. Bu arazileri kullanıma açmayı planlıyor musunuz?
İstanbul'un yüzde 55'i bizim ama bu hesaba göletler ve dağ taş da katılıyor. Ancak biz TOKİ ile ortak çalışma yapıyoruz. İstanbul'da konut alanı olabilecek bölgeleri belirliyoruz. Bu çalışma sonunda sadece bir alanda 600 bin metrekarelik arazinin Hazine'ye ait olduğu ortaya çıktı. TOKİ, bu alanlara şerh koyuyor. Böylece kimse buraları işgal edemiyor veya kiralayamıyor. Bu alanlar konut bölgesi olarak açılacak.

* Özel şirketler de bu imkandan yararlanacak mı? Eğer devletin de ihtiyacı yoksa biz buraları yatırımcılara satışa çıkarıyoruz. Çalışmalar sona erince bir çok alan çıkacak ve bu alanları da değerlendireceğiz.

RAHİM AK


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Araziye şahıslar talip olabilecek
 Cep yakan benzin Maliye'yi ihya etti
 TÜBİTAK onaylı domates!
 MB: Küresel piyasalarda iklim değişiyor ama ılımlı
 Lokomotiflerin satışları tıkandı ihracat rakamları yerinde...
 Kart borcunu taksitlendirmek için son gün
 "Limak istediği şirketi Lara'ya ortak edebilir"
 Danone, internet sitelerine itibarını koruma davası açtı
 Ünlü ekonomist Galbraith öldü
 Yeşil kartlılara her olanak var
OKAN MÜDERRİSOĞLU
İrlanda örneği ve Türkiye
Yabancı sermaye,...
Soygun zanlısı çocuk çifte düğünde gözaltı
Adana'da banka soygunu suçundan aranan 15 yaşındaki gelin ile 13...
Pamuk 'Dünyanın En Etkili 100'ünde
Amerikan Time dergisinin okurları arasında yaptığı ankette ünlü yazar...
19 yıllık sır dosyayı Sezer yeniden açtı
19 yıllık sır dosyayı Sezer yeniden açtı
Taner Erol 19 yıl önce öldürüldü... İşin peşini bırakmayan oğlu,...
Irak'ta yeni cephe iddiası
Irak'ta yeni cephe iddiası
"Irak'ta yeni bir cephe açıldı" diyen Newsweek gerekçelerini şöyle...
IMKB
E: 44.746 D:% -1,34
DOLAR
S: 1,328 D:% 0,151
EURO
S: 1,650 D:% 0,365
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu