kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

İşte o notanın perde arkası

Irak'ın geçen hafta Dışişleri'ne verdiği notada, "Kuzey Irak'ta mevcut Türk askerini geri çekin" talebi olduğu, ancak ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın devreye girmesiyle Bağdat'ın bu notayı 48 saat içinde geri çektiği ortaya çıktı. ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Ankara'dan ayrıldığı gün Irak elçisi Sabah Omran tarafından Dışişleri Bakanlığı'na getirilen notada, Iraklıların Ankara'ya sınır ötesi operasyon ihtimali konusunda endişe belirterek "Sınır ötesi operasyon yapıyor musunuz" diye sorduğu yazılmıştı.
Ancak SABAH'ın ulaştığı bilgiye göre Iraklı elçinin Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol'a verdiği notada, "sınır ötesi operasyon" sorusunun yanında, "Irak'ın kuzeyindeki askerlerinizi çekin" talebi vardı. Diplomatik kaynaklar, bu talebin sınır ötesi operasyon konusunda tedirginlik içinde olan Mesut Barzani tarafından özellikle desteklendiğini belirtti.
Birinci Körfez Savaşı'ndan bu yana Kuzey Irak'ta irili ufaklı ölçülerde askeri varlık gösteren Türk Silahlı Kuvvetleri, 1996'dan bu yana Kuzey Irak'ta 1500 özel tim, irtibat subayı ve asker bulunduruyor. Birçoğu koordinasyon ve gözlemci statüsünde olan özel kuvvetler, Irak savaşından bu yana bölgedeki ABD birlikleri ve Kuzey Irak makamlarıyla irtibatlı olarak çalışıyor.

ABD
devreye girdi
Irak büyükelçisi Sabah Omran'ın verdiği notadaki talep, Ankara'da şaşkınlık ve tepki yarattı. Bölgedeki Türk askerinin ABD güçleri ve Irak makamlarının bilgisi dahilinde çalıştığını vurgulayan Türk makamları, bu birliklerin asıl amacının, Irak'ın egemenlik haklarına yönelik bir saldırı değil, tam tersine koordinasyon ve PKK ile mücadele olduğunu da vurguladı.
Irak'ın "Asker çekin" talebi nedeniyle yükselen Ankara-Bağdat gerilimi, Washington'un devreye girmesiyle yumuşadı. Irak'ın notası, Türkiye ile ilişkileri düzeltmek amacıyla bölge turuna Ankara'yı da ekleyen Rice'ın buradan ayrıldığı güne denk gelmişti. TürkiyeIrak arasında bir krizi engellemek için devreye giren Washington, Irak'a resmi olarak böyle bir talebi desteklemediğini ve oradaki Türk birliklerinin Musul'daki ABD güçleri ile eşgüdüm içinde ve uzun süredir orada olduğunu belirtti.

Yeni
bir "Süleymaniye" korkusu
Süleymaniye'deki çuval geçirme olayı nedeniyle Türk kamuoyunun bölgedeki Türk askerleri konusundaki hassasiyetini bilen ABD tarafı, hem AnkaraWashington hattında yeni bir krizi önlemek hem de sınırdaki askeri hareketliliğin yoğunlaştığı bir noktada Türkiye ve Barzani arasında iplerin kopmasını engellemek için düğmeye bastı. Bölgede yeni bir kriz istemeyen ABD tarafı hem Bağdat hem de Washington'da Iraklılara "Bu talebi desteklemiyoruz. Geri çekin" mesajı verdi. Aynı mesaj, Ankara'dan iki gün sonra Bağdat'a giden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından da Irak makamlarına bildirildi.

"Bürokrat
yanlış yapmış"
Baskı artınca geri adım atmak zorunda kalan Irak tarafı, notayı geri çektiğini Bağdat elçiliği ve Dışişleri'ne resmi olarak bildirdi. Iraklılar açıklama olarak "Nota verildiğinde Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari yurtdışındaymış. Bu mektubu imzalayan bürokratın imza yetkisi yok. O yüzden mektup geçersiz sayılır" dedi.

Ankara
unutmaya hazır
Ankara ise Irak'la yaşanan "nota komedisi" ne "Irak'la ilişkilerimiz önemli. O güçlerin kendi egemenliklerine bir tehdit olmadığını biliyorlar. Biz olmamış farz ediyoruz. Unutmaya hazırız" şeklinde yaklaştı.
ABD'nin bu süreçte oynadığı rolü olumlu bulan üst düzey bir yetkili, notanın gerçekten verilmesi durumunda yalnız Bağdat ve Barzani değil Washington'la ilişkilerin de "gerilebileceği" varsayımını da doğruladı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Rice gezisinin şifreleri   / 02-05-2006
 Demirel: Meydanları özlüyorum   / 30-04-2006
 Arınç kime konuştu?   / 25-04-2006
 Rice, 'Geleceğe bakalım' diyecek   / 22-04-2006
 "Çok yıprandım"   / 18-04-2006
 Gençliğin yükü üzerimize binmeden...   / 16-04-2006
 Fıkıh ilmine olan ilgi   / 13-04-2006
 "Ağlamayacağım. Siz de ağlamayın"   / 11-04-2006
 Washington kavgası   / 09-04-2006
 Ahmet Türk gerçekten bildiriye imza attı mı?   / 06-04-2006
ASLI AYDINTAŞBAŞ
İşte o notanın perde arkası
Irak'ın geçen hafta...
YAVUZ DONAT
İktidar "rampada" zorlanıyor
İktidar otobüsü...
Provokatör Rum yine saçmaladı
Türkiye'ye gelen Rum milletvekili Matsakis, TSK'ya ve Türk bayrağına...
Samimiyet indirimi
TIR'a yüklenen 160 kilo eroinle ilgili yargılanan 6 sanıktan 4'ü için...
Küçük kızı Ürdün'de Arapça öğrenecek
Küçük kızı Ürdün'de Arapça öğrenecek
"Türbanlı okumak isteyen Arabistan’a gitsin" polemiği sürerken,...
Atatürk'ün ormanı Gökçek'e teslim
Atatürk'ün ormanı Gökçek'e teslim
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Atatürk Orman Çiftliği'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu