kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk aydınlarının Ermeni bildirisi
Ermeni tasarısına Komisyon'dan ret
Fransa'da milletvekilleri ikiye bölündü
Fransa Dışişleri: Tepkiler konusunda çok dikkatliyiz
Türk aydınlarının Ermeni bildirisi
Demirel: Fransa bir avuç Ermeni'nin tahrikine teslim oldu
Ermeni tasarısı Bulgar Parlamentosu'nda reddedildi

Türk aydınlarının Ermeni bildirisi

Türk aydınları, Liberation gazetesinde yayımlanan bildiride, Fransız meclisinde tartışılacak olan, ''Ermeni soykırımını inkar etmeyi cezalandırma'' yasa teklifinden son derece kaygılı olduklarını bildirdi.

Gazetenin, misafir köşe yazarlarına ve serbest görüşlere yer verdiği ''Rebonds'' isimli sayfasında yer alan bildiride, ''Fransa'da veya başka ülkelerde bu tür yasa tasarılarına ön ayak olanların, 1915 olaylarının serbestçe tartışılmasını benzer yollarla engellemeye ve cezalandırmaya çalışan kişi ve kurumların varlığını dikkate almak
zorunda oldukları'' vurgulandı.

''Bu tür yasa teklifinin, Fransa'da özgür tartışmayı engellemesinin yanı sıra Türkiye'de benzer ve çok daha güçlü bir etki yapacağı'' kaydedilen bildiride, ''Böyle bir yasa, tarihi ve ortak belleği sorgulama sürecine zarar verecektir'' denildi.

Baskın Oran, Elif Şafak, Etyen Mahçupyan Halil Berktay, Hrant Dink, Murat Belge, Müge Göçek, Ragıp Zarakolu'nun imzaladığı bildiride, şu görüşlere yer verildi:

''Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan bizler, imparatorluğun son döneminde Osmanlı Ermenilerinin uğradığı insanlık dışı felaketin tüm ağırlığını üzerimizde hissediyoruz. Ermenilerin acıları bizim acımızdır. 1915 vahşetini, insan olduğunu söyleyen hiçbir kişi inkar edemez. Bu konuda neden ve amaç aramak nafiledir.

Katılımcıları arasında olduğumuz, 23-24 Eylül 2005'te düzenlenen İstanbul konferansı ve benzeri başka girişimlerin de gösterdiği gibi, Türkiye'de demokratikleşme süreci ilerliyor. Bu süreç, kamuoyunun bu konuda içinde bırakıldığı 90 yıllık koyu karanlığı yırtmaya adaydır.

Bugün bu uğraşı verenler hala vatan haini ilan edilseler, haklarında davalar açılsa, iftiralar düzenlense de, bunun Türkiye'de demokrasi mücadelesinin aşamaları olduğunu biliyoruz. Bu mücadeleyi serinkanlılık ve kararlılıkla vermeyi sürdüreceğiz.

Buna karşılık, önümüzdeki günlerde Fransız parlamentosunda tartışılacak olan, 'Ermeni Soykırımını İnkar Etmeyi Cezalandırma' yasa önerisi türünden girişimler karşısında son derece kaygılıyız. Ardındaki niyet ne olursa olsun, böyle bir yasa, tarihi ve ortak belleği sorgulama sürecine zarar verecektir. Dünyada ve Türkiye'de bu sürecin sürdürülmesi çabalarını çok daha zorlaştıracaktır. Böyle bir yasa, Fransa'da özgür tartışmayı engellemesinin yanı sıra Türkiye'de benzer ve çok daha güçlü bir etki yapacaktır.

İki farklı ve ulusal bellek aynı olayı zıt algılamaya başladıkları zaman, bu kutuplaşma karşılıklı monologları daha da güçlendirir; Fransa bunu çok iyi bilmesi gereken bir ülkedir.

Bu durumda herkes içgüdüsel olarak kendi takımına hak vermeye başlar. Türklerin ve Ermenilerin kısır biçimde karşı karşıya gelmelerini aşmamız, iki belleğin karşılıklı olarak birbirine aktarılması suretiyle bunun insani bir diyaloga ve ortak tarihe dönüştürmemiz gerekiyor.

Bu amaca ancak ifade ve tartışma özgürlüğüyle, bilgilerin, tüm bilgilerin serbest dolaşımıyla ulaşabiliriz. İnsanlığa karşı işlenen suçlarla mücadele gibi, ifade özgürlüğü de evrensel bir ilkedir. Birinin varlığını savunmak diğerinin varlığını yok edemez.

Bugün ne yazık ki taraflardan ikisi de kendi algılama tarzını diğerine aktarabilmekten acizdir. Tam tersine, bugün Fransa'da olduğu gibi, Ermeni milliyetçileri, son yıllarda Türkiye'de devletin inkarcı politikasını ülke sınırları dışına taşırmasına karşı tepki olarak, bu konuda ifade özgürlüğünü sınırlayan yasaları destekliyorlar. Bu karşılıklı inatlaşma tarafları daha sert çatışmalara sürükleme tehlikesi taşıyor.

Bu değerlendirmeleri bütün ülkelerin kamuoylarının ve özellikle Ermeni kardeşlerimizin dikkatine sunuyoruz. Kendilerini, sonuçlarının tamir edilmesi çok zor olacak bir hatayı işlememeye davet ediyoruz.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan Çörtoğlu'na tepki
 Kaboğlu ve Oran'a beraat
 D.Bakır'dan Baykal'a tepki
 Gökçek ile çiftlik zirvesi
 AKP'li Geçen'e 'Ali Dibo' cezası geliyor
 Baykal'dan Adnan Menderes'li siyaset
 120 imam Almanya'ya gidiyor
 Eygi'ye bir yıl hapis
 Ankara'dan Larijani'ye: Manipüle ediyor
 Gül'den AB'ye: İran'ı uyarın ama hakaret yok
MUHARREM SARIKAYA
Fırat'tan Çiçek'e dava
Her hafta gruba gelenlerin...
YAVUZ DONAT
Yabancı Gelinler Derneği
ANTALYA

Turizmin...
Dünyayı etkileyen 100 Pamuk'suz toplandı
Time dergisinin hazırladığı "Dünyayı Etkileyen 100 Kişi" listesinden...
Yeni vapurlar eski kaptanlara uymadı
Yıllardır Boğaz ve Haliç'te sefer yapan kaptanlar, vapurların yeni...
Matsakis'e hoşgörü Fethi dedeye dava
Matsakis'e hoşgörü Fethi dedeye dava
Hükümet, Türkiye'ye gelip Rum bayrağı açan, TSK'ya hakaret eden Rum...
Ankara'nın tepkisi sert
Ankara'nın tepkisi sert
Başbakan Erdoğan, çağırdığı Fransız işadamlarını "İlişkilerin kötü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu