kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Başucu raporu

AB Komisyonu'nun Romanya ve Bulgaristan'ın yıl başında Birliğe katılıp katılamayacakları kararını 4 ay ertelediği 40 sayfalık raporunu Ankara satır satır okumalı.
Çünkü AB Komisyonu "Şakamız yok" mesajı veriyor.
Raporun özellikle Bulgaristan bölümü çok önemli. Yargı bağımsızlığında, yolsuzluk ve örgütlü suçla mücadelede yetersizlikleri ona sarı kart gösterilmesine neden oldu. Dahası, AB'nin "Sadece Sofya'yı bekleme odasına alırsak Bulgarlar'ı kırmış oluruz" yaklaşımı nedeniyle Romanya'yı da yaktı.
Oysa Komisyon'un 2005 İlerleme Raporu'nda Bulgaristan yolsuzlukla mücadelede Romanya'dan daha başarılı gösterilmişti. Bir yılda Romanya nasıl farkı kapatıp öne geçti? Anlatalım.
Geçen yaz yolsuzlukla mücadelenin başına Daniel Morar adında taşrada görevli bir savcı getirildi. O günden beri neredeyse hergün Romen basınının manşetinde. 120 yargıç, 170 polis ve 45 uzmandan oluşan ekibiyle açtığı dava sayısı 850'yi geçti. Duruşmalar sabahın köründe başlıyor, geceyarılarına kadar sürüyor. 4 eski bakan ile 9 milletvekilini mahkemeye çıkarttı. 700 bin dolar komisyon almakla suçlanan eski Başbakan Adrian Nastase'nin duruşması sürüyor. Sırada iktidar partisinin güçlü ismi Ionel Mantog var. Bitmedi; poliste, yargıda, bankacılıkta, kamu işletmelerinde rüşvet ve yolsuzluğa bulaşmış yüzlerce görevliyi tutukladı. Kararlılığını şöyle özetliyor: "Temiz ve güçlü yargı olmadan yolsuzlukla savaş kazanılamaz." Zaten Komisyon raporunda da hakkı teslim edildi: "Romanya rüşvet ve yolsuzlukla mücadelede herhangi bir AB üyesi kadar hızlı davranıyor."

Mafya
devletten güçlü
Ya Bulgaristan? Cevabı eski Devlet Başkanı Jelio Jelev versin: "Yolsuzluk devletin tüm organlarına yayıldı. Korkunç bir durum! Sistem hastalık olduğu için yolsuzlukla mücadele için başvurulan her yol, iyileştirmekten çok, ölüme sürüklüyor."
Sistem çürüyünce meydanın suç örgütlerine kalması doğal: Mafya güpegündüz Sofya'nın göbeğinde hesaplaşıyor. Kiralık katiller 5 yılda herkesin gözü önünde 170 kişiyi öldürdü. Hiçbiri yakalanamadı. Silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama, her türlü taklit üretim, kalpazanlık, sahte pasaport ticareti, insan kaçakçılığı, beyaz kadın ticareti... Bulgaristan'da aklınıza gelecek her alanda mafya cirit atıyor. Son "iş"i: Bebek kaçakçılığı! Bunlara siyasilere ve yüksek bürokrasiye dokunulamamasını ve yargının bağımlılığını ekleyin... Bulgaristan'ın en büyük "casino"larından biri parlamentonun tam karşısında; düşünün artık!
Bu tabloya rağmen AB Komisyonu 4 ay sonra Bulgaristan'a "yeşil ışık" yakabilir mi? "Siyasiler bastırırsa mümkün" deniyor ve ekleniyor: "Ancak üyeliğe alınsa bile, Bulgaristan için AB müktesebatının adalet ve içişleri bölümünde izleme mekanizmasının devreye sokulması olasılığı çok fazla." Hiçbir üyeye uygulanmamış bu mekanizma, Bulgar adaleti kararlarının AB'de geçmemesi anlamına gelecek.
Dokunulmazlığın neredeyse kutsal, yargı bağımsızlığının epeyce tartışmalı olduğu Türkiye, komşusunun başına gelenlerden ders almalı.

NOT: Yüce Atatürk 5 Kasım 1925'te Ankara Hukuk Mektebi'ni açış konuşmasında "Türk devrim ve uygarlığının ruhuna uygun öğretimde bulunacak, cumhuriyetin güç ve dayanağı olacak bu kurumun açılışında yaşadığım mutluluğu başka hiçbir girişimimde duymadım" demişti. Ata'nın devrimlerin ve çağdaşlığın yuvası gördüğü hukuk mabetlerinin birinden mezun olmuş biri dün o değerlerin güvencesi olan Danıştay'ı kana buladı. Nereden nereye geldik. Vah vah...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yumuşak karın   / 17-05-2006
 İyi bir gelişme   / 16-05-2006
 Paris Kulübü   / 15-05-2006
 En uzun yıl   / 14-05-2006
 Türkiye, İran ve İsrail   / 13-05-2006
 Ege ısınmamalı   / 12-05-2006
 Vetonun satır araları   / 11-05-2006
 Siviller ve askeri suç   / 10-05-2006
 Sular duruldu mu?   / 09-05-2006
 Kürt boru hattı   / 08-05-2006
YILMAZ ÖZDİL
Tarihe not
Dün...
Atatürkçü...
ERGUN BABAHAN
Cumhuriyet'e bomba
Başbakan'la Bali gezisi, oğlumun...
MEHMET BARLAS
Kim korkar erken genel seçimden?
Eğer söylenenlere...
UMUR TALU
Mayınlar patlarken
Olay çok vahim. Güvenlik zaafları,...
FATİH ALTAYLI
Kameralar bozukmuş!
Danıştay'a yönelik saldırının...
ERDAL ŞAFAK
Başucu raporu
AB Komisyonu'nun Romanya...
'Türkler artık sadece dönerci değil'
Almanya'da "Yılın Araştırmacı Gazetecilik Ödülü"nü kazanan Focus...
Belçika'daki ırkçı katil de aynı bilgisayar oyununun 'müptelası'
Belçika'da bir Türkü yaralayan iki kişiyi de öldüren genç, tartışmalı...
Nobre Beşiktaş'ta
Nobre Beşiktaş'ta
Fenerbahçe'de kiralık oynayan Brezilyalı futbolcu ile anlaşmaya varan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu