kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
  » Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
40 oyuncu, 40 ayna ve hesaplaşmalar
40 oyuncu, 40 ayna ve hesaplaşmalar
Utangaçtım, fotoğraf insanlara yaklaştırdı

40 oyuncu, 40 ayna ve hesaplaşmalar

Muammer Yanmaz bir fotoğraf tutkunu. Öyle bir tutku ki onunkisi; sinemaya merakı olduğu halde 'Ya fotoğraf çekmeye vaktim kalmazsa' diyerek bu merakını erteleyen bir adam... Daha önce '40 İstasyon Paris', '40 İstasyon New York', '40 Yönetmen' ve 'Türk Sinemasında 40 Kadın Oyuncu' sergileriyle herkesin ilgisini çekti. 40'a takık yani! Sebebi mi? Obsesif bir durum. Şimdi de 40 tiyatro oyuncusunun ayna önünde verdiği pozlardan oluşan '40 Ayna' sergisi açıldı. 17 Haziran'a kadar sürecek sergide ünlü tiyatrocuların ayna karşısındaki hesaplaşmaları kare kare karşınızda. O da zaten serginin ruhunu böyle özetliyor: Hesaplaşma....

* Daha önce 40 yönetmen, 40 kadın sanatçı çektiniz. İlle de ünlülerle çalışmak gibi bir takıntı mı bu? İnsan çalışmayı çok seviyorum. Sonuçta ünlüler de üreten insanlar ve çok ilgimi çekiyor. Önemli insanlar, izlerini tarihe bırakmak lazım. Bunu Ara Güler de yapıyor, çok önemli bir arşivi var. Ben de onun gibi ulusal arşiv oluşturmak istiyorum. Ama başka insanlar da çekiyorum.

* Ünlü isimler insanları daha mı çok çekiyor; sergiye gelmelerini sağlıyor peki? Mutlaka öyledir ama benim şu anda devam eden başka projelerim de var. Mesela Beyoğlu'ndaki travestileri çekiyorum, vapurda edebiyatçıları çekiyorum.

'AYNA ASLINDA BİR KAPI'

* Bu konuları nasıl seçiyorsunuz, konsept yaratırken dikkate aldığınız ne?
Bunlardan önce '40 İstasyon' isimli bir çalışmam olmuştu. Paris'te, New York'ta metro istasyonlarında yaşayan Türkler'i çektim. Bir proje başlamadan önce o gruptaki insanla mekanı bütünleştirmeye çalışıyorum. 'Nasıl bir mekan, nasıl bir konsept belirlemeliyim?' diye düşünüyorum. Tiyatrocuları düşünürken ilk aklıma gelen 'Onları sahnede çekebilir miyim?' sorusuydu. Sonra 'sahne çok bilindik bir yer; çok cazip olmayacak, başka ne yapabilirim?' diye düşündüm. Ayna beni çok etkileyen bir kavram; insanlar özellikle tiyatrocular aynayla gerçekten çok önemli bir diyalog içerisindeler. Özellikle bir oyuna başlamadan önce hesaplaşmaya girişiyorlar veya kendi kimliklerinden çıkıp o oyundaki kimliklerine geçiyorlar diye düşünüyorum. Belki çok sakin bir insanken, farklı bir karakter olabiliyorlar. Ayna bir yerde bir kapı; o yüzden çok ilginç. Kulisin en önemli öğesidir ayna. Bu konsepte öyle karar verdim.

* Kolay oldu mu? İlk bir-iki fotoğraf sancılıdır, acaba konsept oturuyor mu, oturmuyor mu diye. Ayna çok iyi gitti ama...

* Bütün bu ünlü isimleri ikna etmeniz kolay oldu mu? İlk başta zorlandım. Ama projelerim yayınlanmaya başladıkça insanlar beni tanımaya başladılar. Onlar da biliyor zaten; önemli bir iş olacak, düzgün bir iş çıkacak ve belge olacak... Şimdi daha kolay kabul ediyorlar açıkçası. Yaklaşık 10-12 senedir Kültür ve Sanat Vakfı'nın arşiv fotoğrafçısıyım. Yani insanlarla diyaloglarım da var.

* Herkesi oyun öncesi mi çektiniz? 40 kişi çektiysem 15'i oyun öncesidir.

* Aynayla ne kadar barışıklar, ne kadar gerginler, ne kadar titizler, ne kadar kendilerinden memnun değiller? Açıkçası daha gergin olacaklarını düşünüyordum, çok profesyoneller, çok sakinler. Mesela Demet Akbağ, ben son kareyi çektikten iki dakika sonra sahnedeydi, inanılmaz bir performanstı.

* Fotoğraf çekerken ilginç şeyler yaşadınız mı? Aslında hepsinin kendi içerisinde ilginçlikleri var, çünkü hepsi ayrı bir karakter, hepsi ayrı bir kişilik. Özellikle ayna karşısına geçtikleri zaman kendi kişilikleri ve oynadıkları kişilik gidip geliyor.

* Oyunları izliyor musunuz? Bazılarına kalıyorum. Ama bu fotoğrafla ilgili değil; hoşuma gidiyor. 5 dakika önce fotoğrafını çekip yakınlaştığım insanı sahnede görmek çok keyif veriyor.

* Bu serginin ruhunu sorsam? '40 Ayna'da biraz hesaplaşma var. İnsanlar aynaya bakmadan önce farklı yaklaşırlar ama aynaya baktıkları zaman yüzleşiyorlar. Sanki o yüzleşme var fotoğraflarda. Her fotoğraf aslında bir insanın tahlilidir ya, bu fotoğraflar da biraz bu oyuncuların tahlili... Fotoğraf izleyicisi de çok şey alabilir, küçük bir bakıştan enerjiyi görebilir. Çok içime sinen bir sergi oldu, tiyatro oyuncularını çekmeyi hep istiyordum.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Şehrin göbeğindeki serin duraklar
 Aşk için cinayet işlemem
 Emrah'ın tepkisine şaşırdılar
 Dünyanın gizemli Da Vinci şifreleri
 Uzun metraj tadında ciddi bir kısa metraj oldu...
 Erkekler bira kadınlar ise şarap içiyor
 Türk Dans Organizasyonu Budapeşte'ye gidiyor
 Rekabet sahada değil mağazada!
 Vitrin meleği
 Cannes sınavını başarıyla geçti
 Altın Koza'ya Karatepe çantası
 Burcu için ölüm mutlu son oldu
GÜLSE BİRSEL
Kimlerdensiniz?
İnsanın atalarından genetik olarak nasıl...
REHA MUHTAR
Boğaz'ın lacivert geceleri
Sortie, Reina, Sapphire,...
AYŞE TÜTER
Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Taze...
Üç boyutlu cilt gençleştirme
Üç boyutlu cilt gençleştirme
Sevgili Sabah okurları; estetik, güzellik, sağlıklı yaşamaya ve...
Çürük dişler düşük nedeni
Çürük dişler düşük nedeni
Hamilelikte ağız ve diş sağlığı bozulabilir. Dişlerde biriken atıklar...
ABD'den uçak aldı yolda mahsur kaldı
ABD'den uçak aldı yolda mahsur kaldı
Amerika'dan hem uçak hem de pilot lisansı alan Mustafa Sandal, uçarak...
Senar kitabını imzaladı
Senar kitabını imzaladı
Türk Sanat Müziği'nin gelmiş geçmiş en güçlü seslerinden Müzeyyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.