kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sabah ameliyat akşam yürüyüş
Bacaklar İçin Altın Öneriler

Sabah ameliyat akşam yürüyüş

Kadınların düşmanı varisten kurtulmanın en yeni ve etkili yöntemi Trivex sisteminde hastaneye yatmaya bile gerek yok! Aynı gün yürüyerek eve dönmenizi sağlayan ameliyatla, varislerden tamamen kurtulurken bacaklarınız da eski güzel haline dönüyor

Amerikan Hastanesi Damar Cerrahisi Bölümü'nden Dr. Cihangir Çelik, Trivex sistemi tedavisiyle sabah ameliyat olan hastaların akşam yüyüyüş yapabildiğini açıkladı. Dr. Cihangir Çelik, varislerle ilgili tedavi seçenekleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:

* Trivex sistemi nasıl uygulanıyor? Trivex sistem tedavisiyle hasta, hastanede yatmasına gerek kalmadan ameliyat ediliyor ve aynı gün yürüyebiliyor. Varise neden olan yüzeysel 'ven'ler (kanı taşıyan damarlar) derin 'ven'e girdiği yerden ayrılıp, dizaltına kadar içerden çıkartılıyor. Daha sonra varisler ışıklı bir sistemle damarı içine çeken, dönen bıçaklarla 2-3 milimetrelik küçük delikten çıkartılıyor. Hasta aynı gün yürüyerek taburcu oluyor.

* Varis tedavisi nasıl yapılır? Konservatif (varolanı koruma) ve invazif (girişimsel) tedavi yöntemleri vardır. Konservatif tedavide; alınacak önlemler bacakların kalpten yukarıya yükseltilmesi ve kilo vermektir. Ayrıca kişi uzun zaman hareketsiz kalmamalı ve ayakta durmamalıdır. İnvazif yöntemler ise damar içine ilaç verme ve varise sebep olan yüzeysel damarları ameliyatla çıkarmak şeklinde özetleyebiliriz.

* Varis tedavisinde etkinlikleri kanıtlanan yöntemleri açıklar mısınız? Skleroterapi (iğne tedavisi): Bacaktaki varislerin içine çok ince iğnelerle bir madde verilerek toplardamarın tıkanmasıdır. Bu tıkanan damarlar zamanla vücut tarafından yok edilmekte ve yerinde hiç iz kalmamaktadır. Bu yöntem orta ve büyük çaplı damarlarda başarı şansı düşük olduğundan önerilmemektedir. Çapı 1-3 milimetre civarında olan varislerde kullanılabilir. Lazer tedavisi: Lazer teknolojisi varis tedavisinde son 5 yıldır gittikçe artan yaygınlıkta kullanılıyor. Lazer, varis tedavisinde iki ayrı amaçla kullanılmaktadır: 1. Cildin dışından verilen lazer ışınları ile tedavi: Bu 20 yıldır gündemde olan ve başarısı tartışmalı olan bir yöntemdir. Ancak çapı 1 minimetre altında olan toplardamar genişlemeleri lazer ile yok edilebilir. 2. Damar içi lazer tedavisi: Büyük varislerin içten lazerle kapatılmasıdır. İşlem sırasında öncelikle bir iğneyle damarın içine girilmektedir. Ardından ultrason denen bir cihaz klavuzluğunda öncü tel damarda uygun yere yerleştirilmektedir. Daha sonra lazer ışığını damar duvarına verecek olan ince tüp, damar içinde ilerletilir. Son olarak lazer kaynağı çalıştırılarak kontrollü olarak damarın içten tıkanması sağlanır.

* Varis, ilaçla tedavi edilebilir mi? Hayır. Oluşmuş varislerin düzelmesini veya varis oluşmasını engelleyecek bir ilaç yoktur. Değişik internet sitelerinde tanımlanan ilaçların hiçbirinin etkisi bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Ancak varislerin yol açtığı ağrı, şişlik gibi yakınmaları gideren ilaçlar ülkemizde de mevcuttur ve tarafımızdan önerilmektedir. Bu ilaçlar sentetik olarak üretilebilir veya bitkisel kökenli olabilir.

* Ameliyata rağmen varis tekrarlar mı? Bu cevabı zor bir sorudur. Burada tedaviyi üstlenen hekimin ve hastanın kendisinin sorumlulukları vardır. Hekim ameliyat öncesi toplardamar içinde yüksek basınca yol açan sorunu saptamalı ve bu sorunu cerrahi yöntemle veya lazerle gidermelidir. Ancak hasta da operasyon sonrası her şey bitti dememeli ve yukarıda tanımlanan korunma önlemlerine olabildiğince dikkat etmelidir. Bu koşullarda yeniden varis oluşma olasılığı çok çok azdır. Bizim deneyimlerimizde 5 yıl içinde varis tekrarlama oranı yüzde

* altındadır.

* Hasta ameliyat sonrası ne zaman normale dönebilir? Biz, ameliyat sonrasında hastaları erken dönemde ayağa kalkmaları için teşvik ediyoruz. Genelde ameliyat günü yürüyerek eve gönderiyoruz. n8 saat sonra ilk banyosunu yapıyor. Dikiş atmıyoruz ve yaraların üstünü bir özel bantla kapatıyoruz. Bu bantlar 10 gün sonra alınıyor. Normal günlük aktiviteler ve iş hayatına 2-3 gün sonra başlıyorlar. 2-3 hafta sonra spor yapmalarına izin veriyoruz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Eyvah Anne Oluyorum Biri Bana Yardım Etsin!..
 Sabah Ameliyat Akşam Yürüyüş
 Hekim Ölüme Çare Olur Mu?
 Ayak Mantarından Korunmak İçin!..
 Süt Dişler Tedavi Edilmeli
 Emziren Annelere Göğüs Pomadı
 Böcek İlaçları Parkinson Yapar Mı?
 Yaşlanmak Çok Yakında Tarihe Karışacak
 Varis Sıcak Havayı Sever!
 Hamilelikte Artar Doğumda Azalır
 İnsan Yüreğinin Gizemli Haritası
 Kalıcı Zayıflama İçin Kendinize Dönün
 Kadınların Saçı Neden Dökülür
 Bileklere Liposhaping
57 kadın başarı öyküsünü anlattı
57 kadın başarı öyküsünü anlattı
Aklına gelen kitap fikriyle işlerinde başarılı olmuş kadınları bir...
Müziğimle dostluk elçiliği yapıyorum
Müziğimle dostluk elçiliği yapıyorum
Mustafa Sandal'la yaptığı düetle Türkiye'de meşhur olan Yunanlı...
Mutluluklarına nazar değdi!
Mutluluklarına nazar değdi!
İki aylık flört döneminin ardından yıldırım hızıyla nikah masasına...
Planlı programlı hamile kalmış!
Planlı programlı hamile kalmış!
Sosyetenin en güzel kadınları arasında gösterilen Ruken...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.