kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
4122-AY MESAJ
 
Yaz ortası gündem sıcak piyasada tansiyon yüksek
Önümüzdeki bir ayın gündemi

Yaz ortası gündem sıcak piyasada tansiyon yüksek

İsrail'in Filistin ve Lübnan'a askeri operasyon düzenlemesi petrol fiyatlarını tırmandırırken finansal piyasaları gerdi. Piyasalar hem tatilde hem de tetikte.

Normalde temmuz ayının ilk yarısı piyasalar açısından sakin geçmesi beklenirdi. Ancak önce Kuzey Kore gerginliği, ardından İsrail'in Filistin'e ve sonra da Lübnan'a askeri operasyon düzenlemesi, tatilde olan finansal piyasaların tansiyonu yeniden yükseltti. Petrolün fiyatı 78 dolarla 1980 sonrasının en yüksek düzeyine çıkarken altın fiyatları da yeniden tırmanışa geçti ve 665 dolara kadar çıktı. Hisse senedi borsalarında ise ciddi kayıplar meydana gelmeye başladı. Türkiye'de borsada yüzde 6.5'e varan bir düşüş yaşanırken döviz kuru yükseldi, faizler yaklaşık yarım puan arttı.

Petrole savaş etkisi
İsrail'in hareket tarzından askeri operasyonun hemen kesilmesi ve Ortadoğu kaynaklı tansiyonun düşmesi beklenmiyor. Olayın içinde şu anda resmen görünen İsrail, Filistin, Hamas, Hizbullah ve Lübnan. Halkanın en yakın çevresi ise İran ve Suriye. Hafta sonu yapılan G-8 toplantısından da bir uzlaşma çıkmadı.
İsrail'in saldırgan tutumu devam ettikçe karşılıklı cepheleşme keskinleşecek. Bu da gerilimi ve beraberinde petrol fiyatlarının artışını getirebilecek. Zaten kasırga mevsimine girilmesinden ve ABD'de başlayan tatil nedeniyle benzin kullanımının artmasından dolayı yükselen petrol fiyatlarının daha da tırmanmasına yeni bir neden eklendi. Petrol fiyatlarının artması bizzat tek başına finansal piyasaları negatif etkiliyor.
Merkez bankalarının likidite bolluğunu kısma yönündeki adımlarından sonra özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik azalmış olan küresel risk alma iştahı daha azalabilecek.
Önümüzdeki haftalarda Ortadoğu'daki gerilime bir de kasırga riskinin gerçekleşmesinin eklenmesi halinde petrol fiyatları daha da tırmanabilir.

Yaz ortası verileri
2006 yazında finansal piyasalara pek de tatil imkanı vermeyen haber trafiği sadece bunlarla sınırlı değil. Önümüzdeki bir aylık sürede piyasalarda etkili olabilecek bazı gelişmelerin dökümü bitişikte yer alıyor. Bunları derlersek yaz ortasında piyasalar bir çok gelişmenin etkisinde kalabilir.
* ABD Merkez Bankası'nın faiz kararları ve yapacağı açıkmalara küresel piyasaları olduğu kadar Türkiye piyasalarını da etkileyecek. Önce bu hafta içinde açıklanacak enflasyon rakamları yanında FED Başkanı Ben Bernanke'nin yapacağı konuşma ve hafta sonunda faiz kararı tutunakları piyasalar açısından önemli olmaya aday. Son olarak 8 Ağustos'ta FED'in faiz artırıp artırmayacağı, artırırsa bunun devamının olup olmayacağı belirleyici olacak.
* Avrupa Merkez Bankası'nın 3 Ağustos'taki toplantısında faiz artırımına gidebileceği tahminleri ağırlık kazanıyor. Banka'nın yıl sonuna kadar iki kez daha artırıma giderek faiz oranlarını yüzde 3.5'e çıkaracağı bekleniyor.
* Türkiye'de Merkez Bankası'nın 20 Temmuz'da Para Politikası Kurulu var. Burada bir faiz artırım kararı şimdilik beklenmiyor. 28 Temmuz'da da Merkez Bankası'nın üç ayda bir hazırlayıp kamuoyuna açıkladığı Enflasyon Raporu yayımlanacak. Raporda enflasyon tahminleri yanısıra olası riskler yer alıyor.
* Önümüzdeki haftalarda piyasaların seyrinde 3 Ağustos'da açıklanacak olan temmuz ayı enflasyon rakamları önemli rol oynayabilir. Merkez Bankası da, IMF de ağustos ayından itibaren enflasyonda yıllık bazda düşüş bekliyor. Bu anlamda temmuz ayı sanki bir geçiş ayı gibi. Haziran ayında asıl üretici fiyatlarına yansıyan kur artışının buradan tüketici fiyatlarına ne ölçüde yansıyıp yansımadığı, gelecek aylara yönelik umutların sürüp sürmeyeceği temmuz ayı enflasyon verileri açıklandığında görülebilecek.

Başbakan açılım yapar
Açıklanacak dış ticaret ve cari işlemler dengesi verileri, IMF'nin gözden geçirmelere onayı ve niyet mektubunun içeriği, belli ölçülerde piyasaları etkileyebilir. Ama bu ekonomik verilerin ve yukarıda sıralanan dış politik gelişmelerin yanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan gelebilecek yeni açılımların olumlu olması piyasaları pozitif, olumsuz olması negatif yönlü baskı altına alabilir.
Bunca gelişme sıralandıktan sonra bu yaz Türkiye finansal piyasalarının tatilde değilde tetikte olmasının gerekliliği ortaya çıkıyor. Tabi becerebilenler için, en ideali hem tatilde hem de tetikte olmak.

Sonuç
"Yalancıların en ustası doğadır; hiç sezdirmeden hepimizi aldatır"
Cenap Şehabettin

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Konutta yüksek fiyat dönemi bitti mi?   / 14-07-2006
 Sıcak parayı ve siyasi gerginliği bırak uzun vadeli yabancı sermayeye bak   / 13-07-2006
 Maskeli borsacı da gazeteci de olunmaz   / 12-07-2006
 Borsanın genel yönünü yerli değil yabancı mı belirlesin?   / 11-07-2006
 Asya'dan al Avrupa'ya sat modeli   / 10-07-2006
 Ekonomiye ve borsaya dar geçitte bir de çete yükü   / 07-07-2006
 Manipülasyonu önlemek için yeni yaklaşım gerek   / 06-07-2006
 Yeni dış dalga gelmezse işler kısmen rayına girer   / 05-07-2006
 Durumu şimdilik kurtardık ama enflasyon verileri karışık   / 04-07-2006
 Bu bir dalgalı kur değildir ne olduğunu da bilmiyorum   / 30-06-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yaz ortası gündem sıcak piyasada tansiyon...
Çarşaf giyip gezeceğim
Süperstar Ajda Pekkan: En çok kadın bakışlarından rahatsız oluyorum,...
Bu fotoğraftan 1 saat sonra öldü
Törenden dönen AKP Başkan Yardımcısı Gülle'yle Merzifon Belediye...
4 günde 14 şehit Ankara alarmda
4 günde 14 şehit Ankara alarmda
Bitlis'te 5 erin şehit edilmesinin ardından dün Siirt'te 7 asker ile...
Yarın çok şeye gebe
Yarın çok şeye gebe
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'na atıf yaparak...
IMKB
E: 33.832 D:% -3,37
DOLAR
S: 1,575 D:% -0,348
EURO
S: 1,996 D:% -0,548
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu