kapat
   
29 Ağustos 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asker göndermeye karşı çıkış
Tezkere salı günü Meclis'te
DSP: TBMM milletin meclisi olduğunu göstermeli
MHP:Gaflet ötesi ihanet olacak
"Asker gönderme" kararına dava
SHP: Taahhütler alınırsa asker gönderilebilir
"Lütfen Lübnan'a asker göndermeyin" mektubu

Asker göndermeye karşı çıkış

Hükümet, dün açıkladığı karar doğrultusunda Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan barış gücüne asker göndermek için tezkere hazırlıklarını sürdürürken, CHP asker göndermeye karşı çıkıyor. AKP'den de asker gondermeye karşı sesler çıkmaya başladı. AKP'li Yalçınbayır, Lübnan'a gönderilmesinin ''doğru olmadığını'' düşündüğünü söyledi.

MECLİS 5 EYLÜL'DE TOPLANIYOR


Hükümet üyeleri ve AK Parti yöneticilerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Lübnan'a asker gönderme konusunda yaptıkları toplantı sona erdi. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek TBMM Genel Kurulu'nun salı günü olağanüstü toplantıya çağrılmasını talep edeceklerini söyledi.

KAPUSUZ:
GÖREV SÜRESİ 1 YIL OLACAK

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Lübnan'da BM Barış Gücü çerçevesinde konuşlandırılması öngörülen Türk askerinin görev süresinin bir yıl olarak belirleneceğini söyledi.

TBMM'de Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kapusuz, gerektiği taktirde BM Barış Gücü'ne katılacak askerlerin görev süresinin yeni bir Meclis oylamasıyla uzatılabileceğini anlattı.

Kapusuz tezkere görüşmesinin 5 Eylül Salı günü saat 15:00'te başlamasının öngörüldüğünü ve görüşmenin ardından da oylamaya geçileceğini belirtti. Görüşmenin 1 Mart tezkeresi gibi kapalı değil açık olacağını ifade eden Kapusuz, Meclis'in bir günlük çalışmasının ardından yeniden tatile gireceğini söyledi.

Kapusuz, asker gönderme konusunda 1 Mart 2003 tarihinde Irak ile ilgili tezkerede grup kararı almadıklarına işaret ederek, "Lübnan'a asker gönderme konusunda da grup kararı almayacağız" dedi.

Adalet Bakanı Çiçek de sorular üzerine Lübnan'a asker gönderme konusunda Meclis'ten yetki almaya karar verdiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Şu ana kadar 'asker gitsen-gitmesin' tartışılıyordu; genel yaklaşım belli olduktan sonra, siyasi karar verildi. Gerisi teknik konu ve ayrıntıdır. Gidecek birliğin levazım mı, istihkam mı, sıhhiye mi olacağı teknik birimler tarafından belirlenecek bir konudur. Bunları, ilgili birimlerin tayin ve taktir etmeleri önemlidir. Biz (askerin) gidip gitmeyeceğine karar veririz."

Türkiye'nin Kore savaşından bu yana ülke dışına 29 kez asker gönderdiğine işaret eden Çiçek, bu çerçevede yollanan asker sayısının 63,686 olduğunu vurguladı.

Çiçek ve Kapusuz, asker sayısı ve görevleri konusunda sorular üzerine ise, konunun ileride yapılacak açıklamalarda yer bulacağını belirterek ayrıntı vermediler.

AKP'Lİ YALÇINBAYIR: ASKER GÖNDERİLMESİ DOĞRU DEĞİL

Öte yandan AK Parti Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Türkiye'nin Lübnan'da konuşlanacak BM barış gücüne katılmasına ilişkin, ''Bir tartışma süreci başlamıştır, bu süreç parlamentoya da yansıyacaktır'' dedi.

Ertuğrul Yalçınbayır, Türk askerinin Lübnan'a gönderilmesinin ''doğru olmadığını'' düşündüğünü bildirdi.

Lübnan'a asker gönderilmesinin son günlerde en çok tartışılan konu olduğuna işaret eden Yalçınbayır, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ''devletin başkanı'' olarak yaptığı ''fevkalade dikkat çekici'' açıklamayla kamuoyunda tartışılan hususlar birlikte ele alındığında, Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermesinin riskli olduğunun görüldüğünü söyledi.

''CUMHURBAŞKANI'NIN TARTIŞMA AÇMASI SON DERECE ANLAMLI''


Vatandaşın da asker gönderilmesini istemediğini, demokrasinin, konuyla ilgili vatandaşın görüşünün yansıtılmasını öngördüğünü ifade eden Yalçınbayır, ''Bir tartışma süreci başlamıştır, bu süreç parlamentoya da yansıyacaktır. Umarım milletvekilleri vicdani kanaatlerini de dikkate alırlar ve bunu oylamaya yansıtırlar'' dedi.

Parlamentoda karar alınıncaya kadar geçen sürecin tartışma süreci olduğunu, karar alındıktan sonra ise karara uyulması gerektiğini söyleyen Yalçınbayır, şunları söyledi:

''Bu nedenle Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili şu an yaşanan tartışmalara halkın, sivil toplum örgütlerinin etkili şekilde katılımlarını
bekliyorum. Halkın bu tartışmaya etkili olarak katılması, tezkere günü karar vericilerin kararının oluşmasına da katkıda bulunacaktır.''

Yalçınbayır, ''Cumhurbaşkanının konuya ilişkin bu şekilde tartışma açması son derece anlamlıdır, demokrasimize dinamizm kazandırmıştır. Dilerim tartışma ortamında bu dinamizm devam eder'' diye konuştu.

Yalçınbayır, Bakanlar Kurulu'nun bu yönde aldığı kararın TBMM'den geçip geçemeyeceği yönündeki düşüncesinin sorulması üzerine oylamanın ''kapalı'' yapılması nedeniyle bu konuda grup kararı alınamayacağını, milletvekillerinin bireysel davranacağını belirterek, ''Grup kararının alınamayacağı ahvalde parti disiplini, parti tüzüğü de işlemez. Kararın meclisten geçebileceğine dair yaygın bir kanaat mevcuttur. Kararın geçmesinin muhtemel olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

BM'nin bölgeye uluslararası barış gücü gönderilmesiyle ilgili kararının net olmadığını, görev tanımı ve süresinin belli olmadığını savunan Yalçınbayır, ''Bu muğlakta Türkiye'deki bu tartışmalar belki BM barış gücünün süreci, tanımı ve kapsamıyla ilgili yeni bir değerlendirmeye yol açabilir. Zira bu görevlerin çerçevesinin çizilmesi başarı için önemlidir'' dedi.

CHP: TÜRK ASKERİ ÖLÜME GÖNDERİLMEMELİ


Bu arada CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, iktidarın Lübnan'a asker gönderme kararıyla ilgili olarak, ''Bir batağın, bir ateşin içine
sürükleniyoruz. Türk askeri ölüme gönderilmemelidir'' dedi.

Topuz, Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında,BM Güvenlik Konseyinin, 1701 sayılı kararında, daha önce alınan 1559 ve 1680 sayılı kararlara atıfta bulunduğunu söyledi. Topuz, bu kararların içeriğinde Hizbullah'ın silahsızlandırılması, Lübnan'ın Hizbullah ve diğer milislerden arındırılmasının öngörüldüğünü belirtti.

1701'de atıfta bulunulan BM şartının 7. maddesiyle, ''gerekirse kuvvet kullanılmasına hukuki zemin hazırlandığını'' ifade eden Topuz, Hizbullah'ın silah bırakmayacağını açıkladığını, bunun sağlanması için de silah kullanılması gerekeceğine dikkati çekti.

Topuz, ''Türk milleti bilmelidir ki TBMM'den kazara
karar çıkarsa, Mehmetçik orada Hizbullah'a ve diğer milis güclerle çatışmaya girmek zorunda kalacaktır. Oraya gidip hayatını kaybedecek Mehmetçiğin hepsinin sorumluluğu, asker gönderme kararını verenlerin olacaktır'' dedi.

ASKER SAYISI VE GÖREV YERİ TEZKERE DIŞI

Reuters'e konuşan bir üst düzey yetkili, halen kamuoyu ile paylaşılmayan Lübnan'a kaç asker gönderileceği ve Türk birliklerin görev yeri gibi ayrıntıların TBMM'ye sunulacak tezkerede de yer almasının planlanmadığını söyledi.

"Tezkerede ne kadar asker gönderileceği ya da birliklerin nereye konuşlandırılacağı gibi detaylar yer almaz. Kimse eli bağlanmak istenmez" diyen yetkili, teknik alt yapıya yönelik çalışmaların askeri
yetkililerce yürütüleceğini söyledi.

"Kafada bazı detaylar var ama bunların Meclis kararı öncesi kamuoyu ile paylaşılmasını beklememek lazım" diyen bir başka yetkili de, Türkiye'nin Lübnan'daki BM gücüne göndereceği asker sayısının hâlâ yüzlerle ifade edilebilir rakamlar olduğunu söyledi.

Ancak yetkililer, doğacak ihtiyaca ve gelişmelere göre ilk belirlenecek birlik yapısına ilave başka ünitelerin de güce katılabileceğinin altını çiziyorlar.

TEZKERE ANNAN ÖNCESİ


BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 6 Eylül'de Türkiye'ye yapacağı bir günlük ziyarette de ağırlıklı olarak Lübnan'a asker gönderme konusunun ele alınması beklenirken, asker gönderme tezkeresinin bu tarihe kadar Meclis'te görüşülmesi büyük olasılık olarak görünüyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Lübnan'a asker göndermeye karşı olduğunu ve bu konuda Türkiye'nin bir çıkarı bulunmadığı konusundaki görüşlerini geçen hafta gazetecilerin soruları üzerine açıklamıştı. Ancak, Anayasa gereğince Meclis kararları için cumhurbaşkanının onayına gerek duyulmuyor ve Meclis kararlarının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yapılamıyor.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Hayal aleminde boğulacaklar
 ABD, PKK terörünü kınadı
 Çiller renk vermiyor
 Askere Lübnan yolu göründü
 Seçilmek isteyen "hayır" diyemez
 Bakanlara Şok Tedbiri
 Pepe Hollandalı Bakan'a sert çıktı
 Büyükelçiden teşekkür
MUHARREM SARIKAYA
Korelasyon...
İstatistiksel bir deyim olan korelasyon;...
YAVUZ DONAT
Asker üzerinden siyaset hevesi
Orgeneral Hilmi Özkök...
Ailesinin işkence ettiği çocuğu polis kurtardı
Annesi ve üvey babası tarafından elleri arkadan bağlanarak eve...
'Ceza verirlerse kendileri bilir'
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Önemli olan uluslararası alanda...
Bu kadar tehdit hiç bir arada olmadı
Bu kadar tehdit hiç bir arada olmadı
Genelkurmay Başkanlığı'nı devralan Org. Büyükanıt görevine tarihi...
Mehmetçikten Kuzey Irak'ta terör devriyesi
Mehmetçikten Kuzey Irak'ta terör devriyesi
SABAH, Türk askerinin Kuzey Irak'ta bombaladığı Sinaht-Haftanin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu