kapat
   
21 Eylül 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ŞEYHİN CENAZESİNDE İZDİHAM...   Suikast girişiminden kurtulup 63 yaşında eceliyle vefat eden Menzil cemaatinin kurucusu Şeyh Mehmet Raşit Erolun cenazesinde izdiham yaşanmış, kalabalıkta müritler birbirini ezmişti. Cemaat cenaze namazının kılındığı camiye de sığmayarak, dışarıya kadar taşmıştı.
En büyük Nakşi cemaati: Menzil
Böcek İlacı İle Suikaste Uğradı
Giyim tarzıyla öne çıkan: İSMAİLAĞA
Tarikat Sözlüğü
Tarikata yakın şirket ve vakıflar
'Yozlaşma her kurumda olur'
Yarın

En büyük Nakşi cemaati: Menzil

Anadolu'da Menzil cemaati, İstanbul Fatih'te İsmailağa cemaati farklı yorumları ile mürit sayısını her geçen yıl artırdı.

Nakşilik tarih boyunca Müceddidiye ve Halidiye olmak üzere iki ana kola ayrıldı. Nakşilik Osmanlı'ya ise Halidiye kolunun kurucusu olan, dergahı bugünkü Suriye'de bulunan Mevlana Halid Bağdadi'nin talebelerini İstanbul'a göndermesiyle girdi. Dolayısıyla Nakşilik Osmanlı'da İstanbul merkezli bir tarikat olarak ortaya çıktı. Ama yavaş yavaş da olsa İstanbul dışındaki Anadolu topraklarına da yayıldı. Cumhuriyetten sonra yer altına inen ve en kolay yayılanı kuşkusuz Nakşibendi tarikatı oldu. Tarikatın "ritüellerini gizli yapma", "bulunduğu topluma uyum sağlama", "günlük ekonomik, ticari ve sosyal hayatın içinde olma" gibi ilkeleri nedeniyle Nakşilik Anadolu'daki genişlemesini sürdürdü. Anadolu'daki Nakşi şeyhlerinin takva sahibi ve güvenilir gördükleri müritlerini "halife" olarak tayin etmelerinden dolayı tarikat Sünni İslam'ın egemen olduğu bütün köylerde taban buldu. Tarikatın özellikle yoksul ve darda olana yardım felsefesi, halk arasında destek bulmasına sebep oldu. Tarikatın Şeyh Mehmet Zahit Kotku'nun ölümünden sonraki kopuş sürecinde Anadolu'daki Nakşi merkezleri de sürece dahil oldu. Bunlar arasında Adıyaman merkezli cemaat öne çıktı. Başında Mehmet Raşit Erol'un bulunduğu cemaat dergahın kurulduğu yer olan Menzil adıyla ünlendi. Nakşi büyüklerinden biri olarak anılan babası Gavsi Bilvanisi Seyyit Abdulhakim Hüseyni'den "el alarak" dergahını kuran Mehmet Raşit Erol, yurtiçi ve yurtdışından kendisine aşırı ziyaretçi gelmesi üzerine 12 Eylül askeri yönetimi tarafından Gökçeada'ya sürüldü. Gökçeada'nın sağlığını bozması üzerine yine Konsey kararı ile Ankara'ya yerleşti. Sonra da tekrar Menzil'e döndü.

ESKİ
ÜLKÜCÜLERİN DERGÂHI
Menzil cemaatini öne çıkaran ve onu diğerlerinden ayıran başlıca özelliklerden birisi de Mehmet Raşit Erol'un "devlet yanlısı tutumu" oldu. Hatta bu tutum Menzil cemaatinin etkisinin Güneydoğu'dan çıkıp tüm Türkiye'ye yayılmasını sağladı. Özellikle 12 Eylül'de idamla yargılandıktan sonra afla serbest kalan bazı eski ülkücülerin de cemaate girmeleriyle, Menzilciler Orta Anadolu, Ege, Akdeniz, Marmara ve hatta Trakya bölgesinde de güçlendiler. Özellikle Alparslan Türkeş'e karşı bayrak açan Büyük Birlik Partisi lideri, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve eski Maraş Ülkü Ocakları Başkanı Ökkeş Kenger (Şendiler) gibi isimler Menzil Şeyhi Erol'un yakınındaki siyasi isimler oldular. Bu Ülkücü gruba rağmen Menzil cemaati, Turgut Özal'ın ölümünden sonra kendileriyle ilişki kuran Necmettin Erbakan'ın başında bulunduğu Refah Partisi'ne yöneldi. Ancak bugün cemaat AK Parti'ye destek veriyor.

TÜRBAN ÜNİVERSİTEDE
Menzil cemaatini önemli kılan bir diğer özellik ise bilgi edinmenin erkekler gibi kadına da farz olduğunu ileri sürmesi oldu. Hatta Türkiye'deki üniversitelerde bir anda başörtülü öğrenci sayısında patlama yaşanmasının bir nedeninin de bu tutum olduğu vurgulanır. Çünkü Erol'un 1982'de Afyon'da verdiği halka açık bir vaazda, "bir öğrenciyi yetiştirmek, yetmiş bin kişiyi sofu yapmaktan daha hayırlıdır. Cahilin sofisi de alimi de hüsranadır" sözleri, tarikat için bir ilahi emir olarak algılanır. Bu sözler üzerine de diğer Nakşi cemaatlerinden farklı olarak kız çocuklarının lise ve yüksekokullarda okumalarına izin verildi.

Nevzat ATAL - Erdal ŞİMŞEK


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dolandırdığı genci öldürdü
 Bakanların uçağı indirildi
 Gazilerin öfkesini Büyükanıt yatıştırdı
 Şehit aileleri 'protokolde'
 İstanbul pistinden vazgeçemediler!
 İsrail'in peşmergeleri eğittiği belgelendi
 Ruhban okulu direkten döndü
 Kırgız koruculardan intikam yemini
 405 asker tecavüzden beraat etti
 Mısır resepsiyonunda viski krizi yaşandı
 Vekilden seçmene Viagra yardımı
 Yörükoğlu, Danıştay Başkanvekili seçildi
 Belediye başkanına mayınlı saldırı
 Teröristler maden işçilerini kaçırdı
YILMAZ ÖZDİL
35, 70... 50, 60...
"Yaş otuz beş!...
ERGUN BABAHAN
Korkular ülkesi
Türkiye korkularla yönetilen bir ülke.
MEHMET BARLAS
Siyasette "vizyon" ile "yalan" birbirine...
FATİH ALTAYLI
Yeter artık tepişmeyin
Bir türlü uzlaşamayan YÖK ile...
UMUR TALU
Amerikan Cinneti
Her araştırmacı için, her yazar için...
ERDAL ŞAFAK
Netameli ay
Tayland, Guiness rekorlar...
BM kürsüsünden söz düellosu
İran halkı... Ulusal servetiniz teröristlere kaynak yaratmak ve...
'İki hafta içinde yeni başbakan bulacağız'
Tayland'da önceki gece yarısı kansız bir darbeyle Başbakan...
Türkiye'de sadece Beşiktaş'a gelirim
Türkiye'de sadece Beşiktaş'a gelirim
3 büyükler için adı geçen Mustafa Denizli, Türkiye'de çalışırsa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu