kapat
   
24 Eylül 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İmamken bulduğu yöntemle bir anda 'Hocaefendi' oldu
Gülen'in yöntemi
Böyle 'hizmet' olur mu?

İmamken bulduğu yöntemle bir anda 'Hocaefendi' oldu

Bir imamın oğlu olan Gülen'in daha 10 yaşında Kuran'ı ezberlemesi kaderini de çizdi. 26 yaşında genç bir imam olarak atandığı İzmir'de keşfettiği yöntem Gülen'i Kestanepazarı Kuran kursu hocalığından Hocaefendi'liğe taşıdı.

Fethullah Gülen bir imamın oğlu olarak Erzurum'un Pasinler İlçesi Korucuk Köyü'nde 27 Nisan 1941'de doğdu. Babası tarafından daha 10 yaşında Kuran ezberletilerek "hafız" yapılan Gülen'in kaderi daha baştan şekillendi. 14 yaşında babası tarafından Nurcu eğitim de veren Osman Bektaş'a teslim edildi. Nur talebesi olarak cemaate giren Gülen gösterdiği gelişme sonrası 1956 yılında önemli Nurcu hoca Mehmet Kırkıncı'dan Risale-i Nur dersleri almaya başladı. Eğitimini başarıyla tamamlayan hatta zaman zaman Kırkıncı Hoca'nın desteğiyle çevrede vaaz da veren Gülen'in 18 yaşına geldiğinde başlıca sorunu bir iş sahibi olabilmekti. Diyanet'in açtığı sınavlara girip baba mesleği imamlığı hedefleyen Gülen, kendisini bu sınava hazırlaması için 1959'da Edirne'de bulunan ve aynı zamanda uzaktan akrabası olan Hüseyin Top'un yanına gitti. Edirne'de görevli imam olan Hüseyin Top hocanın yardımlarıyla Diyanet'in sınavlarına hazırlandı. Ancak sınavı kazanmasına rağmen yaşı tutmadığı için ataması yapılmadı. Hemen mahkeme kararıyla yaşını 3 yaş büyüttü. Bunun üzerine Edirne'deki Üçşerefeli Cami'de 2'nci imam olarak ataması gerçekleşti. Gülen Edirne'deyken çevre köylere vaaz vermeye gidiyordu. Her Nur talebesi gibi o da konuşmaların bir yerinde Said Nursi'nin ismini vermeden Nur Risaleleri'nden bahisler anlatıyordu. 1960'ta 27 Mayıs ihtilali gerçekleşti. Alınan istihbarattan dolayı Gülen ilk kez Nurculuk'tan gözaltına alındı ama serbest bırakıldı.

ASKERDE CEZA ALDI
1961'de yaşı geldiği için askere gitti. Acemiliğini Ankara Mamak'ta yaptı. Usta birliği için İskenderun'a sevk edildi. Ama Gülen askerlik yaptığı sırada da çevre köylere gidip dini konuşmalar yapıyor, yine Nur risalelerinden bahsediyordu. Şikayet üzerine disiplin cezası alarak 10 gün askeri cezaevinde kaldı. Hastalığından dolayı askerliğini memleketinde tamamlamak üzere 34 gün erken terhis edilerek 1963'te Erzurum'a gönderildi. 1964 yılında da memuriyet görevine tekrar başladı. Vaizliğe adım atan Gülen'in hedefi daha büyük yerleşim yerlerindeki camilerde vaaz vermekti. Nitekim 1966'da İzmir'e merkez vaizi olarak atandı. Bu görevinin yanı sıra Kestanepazarı'na Kuran kursu hocası olarakGülenin ilk yol arkadaşı Nurettin Veren... İzmir Kestanepazarında tanıştıklarında Gülen 26, Veren 16 yaşındaydı. Veren ve arkadaşlarıyla üniversiteye gelen fakir öğrencilere kalacak ev temin etmeye yönelik organizasyon Gülene ilham kaynağı oldu.tayin edildi. İşte bu dönemde Gülen belki bilerek belki de tesadüfen kendine özgü bir "yöntem" buldu. Denediği ve başarılı olduğu yöntemi geliştirdi ve yaymaya başladı. Görev yaptığı süre içinde Nurculuğu yaymak için Ege Bölgesi'ndeki çeşitli ilçe ve köylere sık sık vaaz vermeye gitti. Birkaç yıl içinde Gülen'in öğrenci yurtları, öğrenci kampları ve kasetlere kaydedilmiş vaazların dağıtılması şeklindeki yöntemi şekillendi ve uygulanmaya başlandı.

NURCULUKTA HİZMET
Cemaatin geleneksel uygulaması şu şekilde işliyordu. Nur talebeleri genellikle ağabeylerin etrafında bir araya geliyor, Risale-i Nur'lardan bir bölüm ele alınıyor, anlamı tartışılıyordu. Bu tartışma esnasında toplantıya katılan daha alt düzeydeki ya da daha az olgun Nur talebeleri Said Nursi'nin ne söylediğini ve ne demek istediğini öğreniyordu. Nurcular bu hizmet yöntemini sağlığında Said Nursi'nin uygulamalarından yola çıkarak tanımlamışlardı. Nurcular çevrelerinde akıllı ya da dini yönden erken gelişmiş çocukları Nurcu halkanın içine alıyorlardı. Nurcu halkanın içine aldıkları çocukların dini eğitimi ve gelişimi için her şeyi seferber ediyorlardı. Nurculukta tüm bunların adına "Hizmet" deniyordu.

TEPKİ ÇEKEN ANLAYIŞ
1969 yılına gelindiğinde Fethullah Gülen'in vaaz kasetleri el altından tüm bölgeye yayılmıştı. 1971 yılında 12 Mart muhtırası sonrasında Nisan ayında İzmir Güzelyalı'daki evinde Nurculuktan gözaltına alınan Gülen, 7 ay tutuklu kaldı ama beraat etti. Buna rağmen görev yeri değiştirilerek Edremit'e atandı. Üzerinde büyük bir polis baskısı vardı. Kurulan öğrenci kampları arka arkaya baskına uğruyor, yurtları tek tek ortaya çıkıyordu. Gülen'in tepki çekmesinin bir nedeni de bu dönemde cemaatine çok radikal bir İslami yaşayışı öğütlemesiydi. Kadın eli sıkmıyor, yüzlerine bakmadan konuşuyordu. Cemaatte fotoğraf yasaklanmıştı. Daha önce kola içilmiş bardaktan su içmeyi bile yasaklamıştı. Kadınlara bırakın başörtüsünü, tepeden ayak topuklarına kadar inen çarşafı uygun görmüş, hatta peçe takılmasını istemişti. Namaz kılarken ayakların en az iki karış açık olmasını istemesi nedeniyle cemaatin erkekleri bile namaz kılarken tepki toplamaktan şikayetçiydi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Başkan, dedesini kahraman yaptı
 'Kanyon' sular altında
 Ramazan gelmeden yasaklar başlardı
 Altın Portakal'ın gerçek galibi Takva
 Kedisine servis açtıran assolist
 Kazara cinayet itirafı
 Başkan ve kardeşine arkadaş kurşunu
 Yeni müdürden okulda keyfi giyinmeye savaş
 Korsan servisler yollarda
 Genelev yanına cami
 Sosyetik boşanma davasına Rus kadınlar karıştı
 Çocuk doğurmaya vakti yok
 Petek Dinçöz Reha Muhtar'a fena kızdı...
 Bu da Türk usulü 'Midnight Express'
 Defilede Çin esintisi
 Antrenmanda araç çarptı
 Japon kız aşkının peşinden geldi...
 Şizofrenlerin stand tepkisi
 Kementli kapkaç kurbanı
 Köpeğe tecavüze 305 YTL ceza
 Sabah muhabirlerine çevre ödülü verildi
 Pilot kaçırtan uçağa yolculardan dava...
 Huzurevi sakinleri moral depoladı
 15 yılda 975 parmak diktiler
 Bakandan SSPE hastalarına ilaç sözü
 Çatı çökmesi ile ilgili inceleme sürüyor
 Antalya yerine Fatsa'ya götürdüler
 İşadamına 'aşk tuzağı' kurarken yakalandılar
 Görme özürlü sanatçının 410 YTL'sini çaldılar
EMRE AKÖZ
5 ay sonra gelen cevap
Geçen nisan ayında, ' Tekbir...
BEYZA BİLGİN
Kutsal ayınız kutlu olsun
Ramazan geldi. Müminler ona...
Kusursuz fırtına: 3-1
Kusursuz fırtına: 3-1
Trabzon, G.Saray karşısında 'Karadeniz Fırtınası' gibiydi. Ersen (2)...
Hakan sezonu açtı
Hakan sezonu açtı
Şükür, sezonun ilk golünü atıp lig tarihindeki 235. golüne ulaştı.
Kemençe çaldı, CHP ile Denktaş'a çattı
301. maddedeki değişikliğe karşı dokunulmazlık yasasını öneren CHP'ye...
Gül, BM'de 'KKTC sözünü tutun' dedi
Gül, KKTC'nin ekonomik olarak dünyayla bütünleşmesi konusunda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu