kapat
   
26 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AİLELERİ DE KATILDI... Hakkari’de çöp toplayarak DTP’li belediyeyi protesto eden askerlerin aileleri de eyleme destek verdi.
Çöp toplama yorumu: Hep tank yürümez ki
Hakkâri Belediyesi 'Bu provokasyon'
Mıntıka temizliği tartışması büyüdü

'Her zaman tank yürümez'

Hakkâri'de asker ve ailelerinin, belediyeyi pankartlı protesto eylemini bir askeri yetkili yorumladı: Bu askerin sivil tepkisi. Her zaman tank yürütülmez!.

Hakkâri Dağ Komando Tugayı'ndaki asker ve ailelerinin, Tugay Komutanı öncülüğünde pazar günü sloganlar ve Belediye bölücülük yapma, iş yap" pankartları ile protesto eylemi yapması yankı yarattı. Bir askeri yetkili olayı şöyle değerlendirdi:

Vergi verenlerin tepkisi
"Askerler de sade vatandaş ve sivil toplumun bir parçası olarak tepkisini ortaya koydu. Askerler her zaman tank yürütmezler. Hakkâri'de vergi veren sivil vatandaşların rahatsızlığı dile getirildi. Halktan da aynı hassasiyet beklendi."

Komutanın öncülüğünde

Çöp toplama eylemine Hakkâri Dağ Komando Tugay Komutanı Azmi Utku Cinek başta olmak üzere 500 kişi katıldı. Halka da megafonla "Gelin belediyenin yapmadığını birlikte yapalım" denildi.

Tepkiler
Zeydan (AKP): Belediye çalışmıyor. Asker örnek oldu. Canan (CHP): Siyasi amaçlı eylem. Yıpratmaya yönelik. Yarbay (AKP): Pankartlı protesto TSK'yı yıpratır.


Çöp toplama yorumu: Hep tank yürümez ki

Hakkari'de Dağ ve Komando Tugayı'ndaki asker ve ailelerinin çöp toplama eylemini yorumlayan bir askeri yetkili, "Askerde sade vatandaş ve sivil toplumun parçası. Askerler her zaman tank yürütmez" dedi.

Hakkari Dağ ve Komando Tugayı'nda görevli asker ve ailelerinin önceki gün kent merkezinde sloganlar ve pankartlarla belediyeyi protesto amaçlı yürüyüşe geçerek tarihte eşi benzeri görülmemiş bir eyleme imza atması büyük yankı uyandırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin adının kasıtlı olarak sadece Sincan'da tankların geçişi ile gündemde tutulmak istendiğini belirten bir askeri yetkili Hakkari'deki yürüyüşü, 'Askerler de sade vatandaş ve sivil toplumun bir parçası olarak tepkisini ortaya koydu. Askerler her zaman tank yürütmez' sözleriyle değerlendirdi. Bunun askerlerin sivil bir tepkisi olduğunu belirten aynı yetkili, 'Hakkari'de vergi veren sivil vatandaşların rahatsızlığı dile getirildi. Halktan da aynı hassasiyeti göstermesi beklendi. Yerel yönetime de bu mesaj gönderildi' diye konuştu. Yürüyüşte, belediyenin temizlik hizmetlerini yetersiz bulduğu gerekçesi ile hem protesto yürüyüşü yapan hem de poşetlerle çevreyi temizleyen askerler ve aileleri, 'Biz buradayız, belediye nerede" diye bağırmıştı. Dağ Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Azmi Utku Cinek öncülüğünde yaklaşık 500 kişilik grubun yürüyüşünde 'Belediye bölücülük yapma işini yap' pankartı dikkat çekmişti.

STRATEJİK ÇIKIŞ
Askeri çevreleri yakından izleyen uzmanlara göre yürüyüş aşağıdaki noktalar açısından çok önemli:

* Bu eylem tarihte askerler açısından bir ilk ve stratejik bir çıkış. Çünkü, daha önce yerel yönetimlere yönelik bu yönde hiç bir zaman halkı da yanına çağıran sert mesajlarla dolu bir pankart açılmadı. nAyrıca, bu yürüyüş, terör örgütü PKK'nın bugüne kadar özellikle kadın ve çocuklar olmak üzere halkın devlet ile çeşitli fırsatlarla karşı karşıya getirilmesi taktiğine yani sivil itaatsizlik planına karşı bir adım olarak değerlendiriliyor. Yani, halka bazı yerel yönetimlerinideolojik tuzağına düşmektense, öncelikle bir vatandaş olarak temizlik gibi belediye hizmetlerinin yerine getirilmesi gibi temel haklarına sahip çıkma çağrısında bulunuluyor. nMegafon kullanılması da diğer önemli bir detay. Böylelikle, eylemin amacı tüm halka anlatılıyor. Bu mesajın belediyeye de ulaşması sağlanıyor.

* Askerler bizzat bu işin kendilerin tarafından yapıldığının bilinmesini istedi. Çünkü yürüyüş esnasında, diğerleri sivil olsa da Tugay Komutanı ve beraberindeki ekip üniformalı olarak eyleme iştirak etti.

* Hakkari Dağ Komando Tugayı ordunun taktik birliklerinden biri. Bu tugayın başına daima en seçkin isimler atanıyor. Yani, Komutan Cinek kendi insiyatifini kullanarak böyle bir eylem organize edebilir. Ama aldığı disiplin çerçevesinde en azından önceden tepeden izin alması gerekir. Nedeni ise TSK'daki emir ve komuta zinciri. Hem de yollarda yürüyen 500 kişinin herhangi bir saldırıya karşı güvenliğinin riske atılması açısından da konunun çok iyi değerlendirilmiş olması gerekir. Eğer, izinsiz olsaydı TSK bugün tüm sorumlular hakkında işlem yapar ve açıklamada bulunurdu. Bu saate kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

* Bir de, geçen hafta Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Koşaner bölgeye bir ziyaret gerçekleştirmişti. Komutanlar askeri birliklerdeki temaslarının yanısıra özellikle halkla birlikte olmaya özen göstermiş ve birebir görüşmelerinde sivil halka önemli mesajlar vermişlerdi. Bu paralelde, komutanların daha bir kaç gün önce geldiği Hakkari'de bu anlamlı eylemin gerçekleşmesi de çok önemli. Yürüyüşün izin günü olan pazar gerçekleşmesi ve pankartların düzenli bir şekilde hazırlanmış olması da bu olayın o günün sabahında planlanmadığını ortaya koyuyor.

METEHAN DEMİR


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Vekil konvoyunda mayın tehdidi
 DTP'li başkanların Roj TV davası başladı
 Kaçak teknesi battı:6 ölü
 Hakkari'de terör operasyonu: 6 kişi tutuklandı
 Orgeneral Başbuğ uyardı: Türk devrimleri yıpratılıyor
 Papa'dan Müslümanlara derin takdir ve saygılar
 Vatan sağolsun demeyeceğim
 Gülen, ABD'de inzivaya çekildi
 Talabani: PKK ateşkes ilan edecek
 Pamuk: İslam, terörizmle aynı şey değil
 Belçika türbanı 'kültürel simge' saydı
 Hedef emekli askerlerdi
 Kemal Türkler'i 26 yıl sonra torunu savundu
 Gazeteci Dink'e 301'den yeni dava
 Cevap ve düzeltme
YILMAZ ÖZDİL
Uyduk imama...
"Türkiye'yi...
ERGUN BABAHAN
28 Şubat Semptomu ve eleştiri hakkı
Muhafazakar medya,...
MEHMET BARLAS
Bütün darbeler Tayland'daki gibi turistik...
UMUR TALU
Kadın, erkek, mıntıka!
Neyse ki çoğunluğun sıhhati,...
FATİH ALTAYLI
PKK bu sözleri ister
Birkaç hafta önce yazmıştım "Bu...
ERDAL ŞAFAK
İnanç ve rejim
"İrticai tehdit, bazı...
Meclisi hayalet bastı
Onlar, evlatlarını ya da sevdiklerini Irak'ta kaybeden aileler.
Irak meclisi 'bölünme' tasarısını görüşecek
Şiilerin sunduğu "yerel yönetim yetkisine sahip bölgeler kurulması"...
Hagi Florya'da!
Hagi Florya'da!
Galatasaray'da teknik direktör Erik Gerets'in koltuğunun sallandığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu