kapat
   
04 Ekim 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünya basını uçak kaçırmayı konuşuyor

Tiran'dan İstanbul'a gelmek üzere havalanan Türk Hava Yolları'na ait yolcu uçağının kaçırılması, dünya basınında geniş yankı buldu.

NEW YORK TIMES: "KORSAN, PAPA İLE GÖRÜŞMEK İSTEDİ"

New York Times gazetesi, bir Türk Hava Yolları uçağının silahsız en az bir kişi tarafından kaçırıldığını ve hava korsanının İslamiyet'ten Hıristiyanlığa geçen Hakan Ekinci olduğunu duyurdu. Haberde Ekinci'nin Papa ile görüşmek istediği belirtildi. Gazete, Ekinci'nin vermek istediği mesajın ne olduğunun ise belirsizliğini koruduğunu yazdı.

GUARDIAN:
"SİYASİ SIĞINMA İSTEDİ"


İngiliz Guardian gazetesi, 100'den fazla yolcusu olan uçağı kaçıran Hasan Ekinci'nin Papa'dan yardım istediğini ve İtalya'dan da siyasi sığınma talep ettiğini belirtti. Yaklaşık iki saat süren görüşmelerin ardından korsanın teslim olmayı kabul ettiğini kaydeden gazete, Ekinci'nin daha önce Papa'ya gönderdiği bir mektupta, "Ben bir Hıristiyanım ve Müslüman bir orduya hizmet etmek istemiyorum" dediğini aktardı.

FT: GERİLİMİN SON İŞARETİ

Ekonomi gazetesi Financial Times ise, Türk uçağının kaçırılmasının Papa'nın geçen ay Almanya yaptığı konuşmanın ardından yaşanan gerilimin son işareti olarak değerlendirilebileceğini yazdı. Gazete, korsanın Papa'ya bir mesaj iletmek istediğine vurgu yaptı.

INDEPENDENT: TÜRKİYE ZİYARETİ İYİ NİYET JESTİ

İngiliz The Independent gazetesi de, uçak kaçırılmasına ilişkin haberinde Papa 16. Benedikt'in Türkiye ziyaretinin "iyi niyet" jesti olarak değerlendirildiğini belirtirken, Papa'nın Başbakan Erdoğan'ın çağrısına karşın özür dilemediğine dikkat çekti. Gazete "Fırtınaya rağmen Papa'nın, güçlü bir laik olan Cumhurbaşkanı Sezer'in konuğu olarak yapacağı ziyaret programda olmaya sürdürüyor" diye yazdı.

BBC: "UÇAKTA GÜZELLİK YARIŞMASI KATILIMCILARI DA VARDI"

BBC'nin haberinde ise Ekinci'nin kaçırdığı uçakta, Arnavutluk'ta düzenlenen Globe International 2006 güzellik yarışmasının katılımcılarının da bulunduğu kaydedildi. Haberde, Ekinci'nin bir vicdani retçi olduğu ve sekiz yıl önce Hıristiyanlığa geçtiği ifade edildi. Haberde ayrıca Türk Dışişleri Bakanlığı'nın da Ekinci'nin asker kaçağı olduğunu doğruladığı belirtildi.

DW: "PAPA'NIN ZİYARETİNDE DEĞİŞİKLİK YOK"

Deutsche Welle ise kaçırılma olayına rağmen Papa'nın kasım ayında yapacağı Türkiye ziyaretinde herhangi bir değişiklik olmayacağını ve Papa'nın planlandığı gibi Türkiye'ye gideceğini duyurdu. Uçağın indirildiği İtalya'nın Brindisi kentindeki polis yetkililerine dayandırılan haberde, korsanın polislere, mesajını Papa'ya iletmeleri halinde yolcuları serbest bırakacağını söylediği aktarıldı. Haberde ayrıca Papa'nın Türkiye'de Kardinalken söylediklerinden ötürü Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olarak bilindiği ifade edildi.

VOA: "PİLOTTAN UÇAĞI ROMA'YA GÖTÜRMESİNİ İSTEDİ"

Amerika'nın Sesi radyosu ise 30 yaşındaki Hasan Ekinci'nin silahsız olduğunu ancak pilotu, uçağı havaya uçurmakla tehdit ettiğini duyurdu. Haberde, hava korsanının pilottan, uçağı Roma'ya götürmesini çünkü Papa'ya bir mesaj iletmek istediğini söylediği belirtildi.

CNS: "VATİKAN YAKINDAN İZLEDİ"

Catholic News Service'in haberinde ise Vatikan'ın ve Papa Onaltıncı Benedikt'in gelişmeleri yakından izlediği belirtildi. Haberde, Vatikan sözcüsü Ferderico Lombardi'nin Papa'nın ziyaretinin ertelenmeyeceğini söylediği aktarıldı.

EL PAİS: KORSAN KATOLİK VE VİCDANİ RETÇİ

İspanya'nın büyük gazetelerinden El Pais de, "Katolik ve Vicdani Retçi" başlıklı haberinde uçak kaçırılması nedeniyle Papa 16. Benedikt'in kasım ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaret planlarında bir değişiklik öngörülmediğini yazdı. Gazete "Papa'nın gündeminde değişiklik yok" diye yazdı.

LE MONDE: TÜRKİYE ZİYARETİ GÖZDEN GEÇİRİLMEYECEK

Fransız Le Monde gazetesi ise, hava korsanının Papa'ya bir mesaj iletmek istediğine dikkat çektiği haberinde Papa'nın İslam ile şiddet arasında bağ kuran konuşmasının yarattığı tartışmaları anımsattı. Gazete, olayın nedeniyle Papa'nın Türkiye ziyaretinin gözden geçirilmesinin söz konusu olmadığını da yazdı.

Güney Afrika'dan Malezya'ya, Kanada'dan Güney Kore'ye kadar pek çok ülkenin basın yayın organlarında da kaçırılma olayı geniş yer buldu.

İTALYA VE İNGİLTERE GENİŞ YER AYIRDI

THY uçağının Tiran-İstanbul seferini yapmakta olduğu sırada kaçırılmasının ardından Brindisi Hava Limanı'na iniş yapmak zorunda kalması bugünkü İtalyan ve İngiliz gazetelerin büyük bölümünde manşetten verildi.

Haberlerde, Hakan Ekinci adlı korsanın, Hristiyanlığa geçmiş bir vicdani retçi olduğu ve de askerlikten kurtulmak için Papa 16. Benediktus'tan yardım istediği belirtiliyor.

Uçak kaçırma eylemiyle birlikte İtalyan basınında Papa'nın kasım sonunda Türkiye'ye yapacağı seyahate ilişkin güvenlik kaygılarının yeniden ön plana çıkması da dikkat çekiyor.

Corriere della Sera gazetesi, olayı, ''Uçağı kaçırdı: Papa bana yardım et'' manşetiyle duyurdu. Spot cümlelerinde ise ''Bir Türkün tehditleri nedeniyle korkulu saatler yaşandı. Olay, Brindisi'de teslim olmakla sonuçlandı. Silahsız olan eylemci, 'Ben Hristiyanım, Papa'ya mesajım var' dedi ve de sığınma talep etti'' denildi.

La Repubblica gazetesi de ilk sayfada, ''Uçağı kaçırdı, 'Ben bir Hristiyanım' dedi'' biçiminde bir başlık kullandı. Haberin üst başlığında ise şu ifadelere yer verildi: ''Papa'dan yardım isteyen Türk'ten eylem. Brindisi'de korku. Eylemci, 'Müslümanlarla askerlik yapmak istemiyorum' diyor.''La Stampa'nın manşetinde ise ''Uçak kaçırıldı, Papa için alarm'' denildi. Eylem ve yaşanan gelişmeler, spotta şu cümlelerle özetlendi:

''Uçak, Brindisi'ye F-16'lar eşliğinde indirildi. Tiran-İstanbul seferi yapan uçağı kaçıran korsan: '16. Benediktus'a bir mesajım var'. Papalık Anadolu Temsilcisi, Papa'nın Türkiye seyahati konusunda El Kaide tehdidine dikkati çekti.''

Il Messaggero da, ''Brindisi'de korku. Türk korsan teslim oldu'' diye manşet attı. Il Messaggero, eylemcinin askerlikten kurtulmak için Papa'dan yardım istediğine dikkati çekerek şu ifadelere yer verdi:

''Tiran-İstanbul seferini yaparken kaçırılan THY uçağı, F-16'lar eşliğinde Brindisi'ye indirildi. Korkulu anlar yaşandı, ama neticede alarm sona erdi. Papa'ya mesajı olan genç Katolik, aslında Roma'ya gitmek istiyordu. Eylemci, 'Papa'dan yardım istiyorum' dedi. Vatikan'a göre Ratzinger'in Türkiye seyahati öngörülen biçimiyle gerçekleşecek. Ama El Kaide'den Papa'ya yeni tehditler var.''Solun Demokratları Partisi'nin yayın organı L'Unita gazetesi ise ''Kaçırılan Türk uçağı Brindisi'ye indi: Ben Hristiyanım, Papa bana yardım etsin'' diye başlık attı.

''Önce uçağı kaçırdı, sonra özür diledi'' başlığını atan Il Tempo gazetesi ise ''Tiran-İstanbul seferini yapan uçağı kaçıran Türk, Brindisi'de teslim oldu ve siyasi sığınma istedi'' dedi.

İNGİLTERE BASINI: "PAPA'YA MESAJ?"

Kaçırılan Türk Hava Yolları (THY) uçağı İngiltere'de gazetelerin çoğunda yer alan bir haber oldu. Daily Telegraph, "Hava korsanlarından Papa'ya mesaj" yazdı. Gazeteler sabah baskılarında hala bir değil, iki korsan olduğunu düşünüyor.

Tiran'dan İstanbul istikametine kalkan fakat İtalya'nın Brindisi kentine inmek zorunda kalan uçağı kaçıran Türk, Telegraph'ın sözlerini aktardığı İtalyan yetkililere göre, Papa 16. Benedict'in kasım ayında planladığı Türkiye ziyaretini protesto etmeyi amaçlıyordu.

Telegraph, kaçırılan uçağın pilotunun, "yanımdaki iki kişi İtalya'ya giderek Papa'ya bir mesaj iletmek istiyorlar" dediğinin bildirildiğini yazdı. Fakat gazete, kaçırma nedeni hakkında çelişkili bilgiler alındığını da belirtiyor ve Türkiye kaynaklı haberlerde, Hıristiyanlığa geçmiş bir vicdani redçinin Papa'dan destek bulmak için uçağı kaçırdığının bildirildiğini yazıyor.

Keza Independent gazetesi de haberin başlığını bu açıdan bildirmeyi uygun görmüş. "Askerden kaçmak için uçak kaçırma girişimi" diyor Independent.

Daily Telegraph, Papa 16. Benedict'in Muhammed Peygamber hakkında yaptığı alıntının Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerde sert tepki uyandırdığını, fakat Vatikan'dan yapılan açıklamada, uçak kaçırma olayının amacı ne olursa olsun, Papa'nın 28 Kasım'da öngörülen Türkiye ziyaretinin planlandığı gibi gerçekleşeceğinin söylendiğini bildiriyor.

Times, Hıristiyanlığı özellikle Afrika ve Asya'nın yoksul ülkelerine daha çekici kılmayı hedefleyen Papa'nın köklü bir Katoliklik inancında reforma gideceğini belirterek, "Vaftiz olmamış bebeklerin ruhunu kurtaran Papa gönül kazanmaya çalışıyor" yazdı. Yüzyıllardır Katolikliğe kök salmış bir inanca göre vaftiz olmamış insanların öldükten sonra gidecekleri yer ne cennet ne de cehennem, fakat "limbo" diye adlandırılan ikisinin arasında bir yer olarak düşünülüyor.

Bu nedenle Katolikler ölü doğan ve dolayısıyla vaftiz edilmeyen bebeklerin "limbo"ya gittiğini inanıyor.

Times, "Ama Papa gayet iyi biliyor ki Müslümanlık dininde ölü doğan ya da erken yaşta ölen bebeklerin hepsi doğrudan cennette gidiyor" diye belirtti. Gazeteye göre, bebek ölümlerinin yüksek olduğu birçok yoksul Afrika ve Asya ülkesinde iki din arasındaki bu fark, Müslümanlığı daha çekici kılabilir.

Times, bu ülkelerde Katolikliği yaymak isteyen Papa'nın gayet açık biçimde "limbo" kavramını ortadan kaldıracağını ve ölü doğan bebeklerin Hıristiyanlıkta da yerinin doğru cennet olduğunu resmen ilan edeceğini söylüyor.

(ANKA-AJANSLAR)


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Rumsfeld'e "Savaş köpeği" dedi
 Sineklerin yaydığı virüs 71 can aldı
 'Müslüman sözleşmesi'
 ABD Dışişleri Bakanı Rice, İsrail ve Batı Şeria'ya geliyor
 Batı Şeria'da yerel bir Hamas lideri öldürüldü
 Vanuatu yakınında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi
 'Meclis tarih yazmamalı'
 Rice: Kimse benimle konuşup uyarmadı
 Rusya, tepkisini 'ekonomik' verdi
 'Uranyumu siz işleyin'
 Iraklı aşiretler savaş açtı
 Güney Kore adayı BM yarışında önde
 Okul katliamıyla gündeme gelen Amish'ler kim?
 Hintli bakanın oğlu cinayeti itiraf etti
 125 milyon dolarlık ev
 İrlandalı şarkıcıdan balıklara müzik ziyafeti
Yolun sonu Glasgow
Yolun sonu Glasgow
UEFA'da grup kuraları çekildi. Beşiktaş; B.Leverkusen, C.Brugge,...
En zor gruba düştük
En zor gruba düştük
F.Bahçe Asbaşkanı Mosturoğlu, rakiplerinin zorlu olduğunu söyledi;...
AB komiseri uyardı
AB komiseri uyardı
AB Komiseri Rehn, müzakerelerin birinci yıldönümü olduğunu...
Öğrenciden öğretmene terör
Haydarpaşa Lisesi 11-D sınıfı öğrencileri geçen yıl İngilizce...
'En entelektüel asker'
Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki açılış töreninde "arz ederim" diye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu