kapat
   
06 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

İslami mevsimselliğe göre program şart!

Enflasyon rakamları açıklandı. Piyasa beklentilerinin biraz üzerinde. Ay başında yazdığım gibi zam şampiyonları şaşırtmadı. Eğitim, gıda ve alkolsüz içecekler giyim ve ayakkabı. Eğitimin fırsat eşitliğine, mikro reformlara ihtiyacı var. Gıdada Ramazanın etkisi, sağlıkta kur artışının gecikmeli yansıması. Bunların hepsini anladık. Lokanta ve otellere, ev eşyasına ne olmuş? İki bayram arası düğün yapılmadığından genç nüfuslu ülkemizde mübarek Ramazan, otel, düğün salonu işletmecilerini, mobilyacıları farklı yönlendirmiş. Lokantaların da iftar davetlerine iyi hazırlandığı belli.
İslami takvim ile miladi takvim arasındaki fark, tüketici fiyatlarında bu kadar belirgin bir değişiklik yarattığına göre İslami mevsimselliği ayırdedebilecek, fiyat hareketlerini buna uygun endeksleyecek programı da yapmamız lazım. Yoksa Para Politikası Kurulu gibi, 26 Eylül tarihli toplantının 3 Ekim'de yayınlanan özetinden aynen alıyorum; "Kurul üyeleri, önümüzdeki aylarda olası enflasyon dalgalanmalarına karşı kamuoyunun hazırlanmasının faydalı olacağını düşünmektedir." Aferin. Bu hazırlanmak da nasıl bir şeyse? Deprem paketi mi, ceset torbası mı lazım? Başka ne hazırlık yapalım? Dövize mi geçelim, forward mı çakalım?

Şaka gibi
Merkez Bankası bünyesinde yapılan çalışmalar işlenmiş gıda ürünlerinde Ramazan ayında yüksek fiyat artışları gösteriyormuş. Hem de bravo. Bunun için çalışmaya değil yürümeye ihtiyacınız var. Yokuş yukarı 'Hal', Merkez Bankası'ndan 5 dakika. Baba parası harcamadan geçinmeye çalıştın mı, zincir marketlerden kredi kartı ile değil, halden, pazardan alışveriş yaptın mı bunlar hemen öğrenilir, kafaya girer.
Bir de 'olası' lafına takıldım. Daha önce olasılıkla ilgili, riskle ilgili bir konu oldu mu onun istatistiki dağılımı verilirdi. Teknik kavram olarak literatürde 'Monte Carlo' dağılımı diye geçer. Monte Carlo'nun ünü de kumarhanelerinden gelir. Kumar kötü bir şeydir anladık da orta vadedeki enflasyon hakkında fikri olan Merkez Bankası'nın Para Kurulu, içinde yaşadığımız ayda beklenen gelişmeye 'olası' der mi? Olası da ne kadar olası? 30 gün sonrayı öngöremeyen Merkez Bankası'na kim inanır?

Kimin orta vadesi?
Orta vade konusu da üzerinde tartışmaya değer. Orta vade kaç aydır? Birazdan geleceğim; özel sektör dış borçlanmasında 365 artı gün. Uluslararası piyasalarda ve IMF tasnifinde 3 ila 5 yıl. Merkez Bankası'nın orta vadesi nedir? Bankada çalışırken de sormuştum ama yanıtı aklımda kalmamış. KKDF'den kaçınan ithalatçının mı yanındasınız üstat Keynes'in mi? Eğer Türkiye'nin orta vadesi dünya ölçütünden kısaysa onların orta vadesinde hepimiz ölüyüz. Cevap size nasip olacak.
Özel sektörün vadesi derken dış borç rakamları da açıklandı. Müjdeli, hayırlı haberler yolda. Kısa vadeli dış borçlanma hız kesmiş. İkinci 3 ayda toplam dış borçlar 7.6 milyar dolar artarken kısa vadeli borçlardaki artış sadece 2 milyar dolar. Tabiki hepsi özel sektörün dış borç artışı. Acil tehlike rasyosu kısa vadeli borçların toplam borca oranı yüzde 22.46'dan yüzde 22.58'e çıkmış. Kağıt üstünden bakınca 'artış durdu' denilebilinir. 'Sıcak para sorunu halledildi, artık paranın sıcağı girmiyor' der seviniriz. Yakında bakmışsın kısa vadeli borçları geri ödemeye bile başlamışız. Artık kur nereye giderse. İyi de YTL'de kayış kısa vadeye. Repo ve yatırım fonları vadeli mevduattan yiyor. Döviz tevdiat hesapları da yükselişte. Yeni dış borç rakamlarının açıklanmasına daha 3 ay var. Bakalım hangisi önce gelecek? Dış borç rakamlarının açıklanması Keynes mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Müteahhit ekonomisi sona mı eriyor?   / 04-10-2006
 Ah şu mikro reformlar   / 01-10-2006
 Özel sektörün dış borçları   / 29-09-2006
 Kadayıfın altı kızardı mı?   / 27-09-2006
 Tayland'da darbe oldu derken, piyasalar kırıldı   / 24-09-2006
 AB nereye gidiyorsun?   / 22-09-2006
 DaimlerChrysler Çin'de ortak arıyor, Ford işçi çıkartıyor   / 20-09-2006
 Balık avı sezonu açıldı, yazlıkçılar yuvaya döndü   / 17-09-2006
 Rusya ihmal edilebilir mi?   / 15-09-2006
 Babacan'ın konuşacağı paneli Derviş yönetecek   / 13-09-2006
ŞÜKRÜ BİNAY
İslami mevsimselliğe göre program şart!
Enflasyon...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Reel sektör dış borcundan dolayı darbe yer mi?
Cari açık...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Türk Haftası'nı kim finanse etti?
Son yıllarda...
ŞELALE KADAK
Ben şahidim, bu toplantılarda Türkler Türkleri...
Olay öğrenciler: Şaka yaptık dozu kaçtı özür dileriz
İnternette yayınlanan ve bir anda gündeme damgasını vuran Haydarpaşa...
"Öldü" dediler yine de doğdu
Dilek Güçlü, bebeğini "öldü" diyerek kürtajla almak isteyen Alman...
Kızdıran sorular
Kızdıran sorular
Türk Hava Yolları personeline uygulanan anketteki "Kuran'ın...
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Komiseri Olli Rehn, askere 'diyalog' çağrısından sonra ikinci...
IMKB
E: 36.917 D:% 1,45
DOLAR
S: 1,503 D:% -0,497
EURO
S: 1,907 D:% -0,548
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu