kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Perde 'Güllü' ile açılacak vasiyet yerini bulacak
Perde 'Güllü' ile açılacak vasiyet yerini bulacak
BURCU KARA: Yavuz'la beni düşüncetarzımız buluşturdu

Perde 'Güllü' ile açılacak vasiyet yerini bulacak

Küçük Sahne Sadri Alışık Tiyatrosu, bu yıl perdelerini Atıf Yılmaz'ın 'Güllü' adlı filminin tiyatro uyarlamasıyla açacak. Başrollerini Kerem Alışık ve Burcu Kara'nın paylaşacağı oyun hem izleyicileri nostaljik bir yolculuğa çıkaracak hem de vefatından önce bu filmin oyunlaştırılmasını isteyen usta yönetmen Atıf Yılmaz'ın vasiyeti yerini bulmuş olacak.

Üç sezondur Türk Sineması'nın seçkin eserlerini oyunlaştırarak sahneye koyan Küçük Sahne Sadri Alışık Tiyatrosu, 'Ağır Roman' ve 'Selvi Boylum Al Yazmalım'dan sonra Atıf Yılmaz'ın 'Güllü Geliyor Güllü' adlı filminin tiyatro uyarlamasını seyircilerle buluşturmaya hazırlanıyor. Köylü kızı Güllü ile zengin çocuğu Yılmaz'ın aşklarının anlatıldığı oyun, 11 Kasım'da perdelerini açıyor.

BİRÇOK İLK BİR ARADA
Filmde, Türkan Şoray'ın can verdiği Güllü karakterini oyunda 'Haziran Gecesi' adlı dizide sergilediği performansla adını duyuran Burcu Kara canlandırıyor. İlk kez bir tiyatro oyununda yer alacak olan Kara, hem rolünün hakkını verebilmek için gece gündüz çalışıyor, hem de alkış sesini duyacağı anın gelmesi için sabırsızlanıyor. Oyun, Ediz Hun'la özdeşleşen Yılmaz karakterini canlandıran Kerem Alışık için de bir ilk niteliği taşıyor. İlk kez sahnede şarkı söyleyecek olan Alışık, Sadri Alışık Kültür Merkezi'nde hocalık yaptığı öğrencileriyle de aynı projede yer alacak olmanın heyecanını taşıyor.

EKİP USTA İSİMLERDEN OLUŞUYOR
Yönetmenliğini Aliye Uzunatağan'ın yaptığı oyunda ayrıca Atacan Arseven, Parkan Özturan, Ömer Duran, Hacer Özserezli ve Arslan Güven de rol alıyor. Sürprizlerle dolu oyunun dekorunu Ali Cem Köroğlu, kostümlerini Çolpan İlhan ve Faruk Saraç, müziklerini Yücel Arzen, koreografisini ise Hülya Aksular hazırlıyor. Kerem Alışık ve Burcu Kara bu müzikli duygusal komedinin insanlar tarafından beğenileceğine inanıyor. Tüm ekip gibi onlar da, usta yönetmen Atıf Yılmaz'ın anısına yaptıkları bu işi uzaklarda bir yerlerden izleyip mutlu olmasını umuyor...

* Eski Türk filmlerini sahneye uyarlama fikri nasıl doğdu?
Kerem Alışık:
Bu, Türk yazarlarının oyunlarını oynamak isteğinden kaynaklanan bir üçlemeydi. 'Ağır Roman'ın zaten sineması, balesi yapılmıştı. Biz de tiyatromuzda bu oyunu oynayarak üçlemenin ilk halkasını oluşturduk. İkinci halka ise 'Selvi Boylum Al Yazmalım' oldu. Gerçi bu eserin yazarı Cengiz Aytmatov Kırgız asıllı ama halkımız hem yazarı hem de eseri Türk kültürünün bir parçası olarak benimsemişti.

ATIF YILMAZ'IN VASİYETİYDİ

* Niye son halka olarak Güllü seçildi?
Aliye Uzunatağan:
Rahmetli Atıf Yılmaz vefatından önce 1971'de çektiği 'Güllü Geliyor Güllü' filminin senaryosunu oyunlaştırıp Sadri Alışık Tiyatrosu'na vermiş ve "Bu oyunlaştırmayı Aliye Uzunatağan düzeltsin ve sahneye koysun" demiş. Kerem Alışık bana bunları anlatınca çok etkilendim. Atıf benim 45 senelik dostum. Hemen eşi Deniz'e telefon ettim o da bana, "Bu senaryoyu sen sahneye koyarsan, Atıf öteki dünyada çok mutlu olur" dedi.
K.A.: Bu seçimde Atıf Ağabey'in kaybının çok önemli bir etkisi var. Tiyatro yönetimi olarak onun anısına bir şey yapmak istedik.

* Bu zincire yeni halkalar eklenecek mi bundan sonra? Bir Sadri Alışık filmi mesela?
K.A.:
Seyirci bu zinciri çok sevdi. 'Ağır Roman' da 'Selvi Boylum Al Yazmalım' da kapalı gişe oynadı, birçok ödül aldı. 'Güllü' ile bu çıtanın biraz daha yukarı çıkmasını diliyoruz. Bu tür projelerin devamının gelip gelmeyeceği ise henüz belli değil. Ama bir Sadri Alışık filminin sahneye uyarlamasını çok istiyorum. 'Şakayla Karışık', 'Paydos' ya da 'Turist Ömer' olabilir.

* 'Güllü' rolü için Şevval Şam, Deniz Seki gibi isimlerin de adı geçiyordu. Neden Burcu Kara'da karar kılındı?
K.A.:
Söylediğiniz isimlerle bazı temaslarımız oldu ama kiminin işi çıktı, kimiyle ise anlaşamadık. Sonra Burcu'nun bu iş için uygun olduğunu düşündük.

A.U.: Burcu'nun oyunda oynamasına karar vermeden önce ona bir şarkı söylettim. Baktım ki söyleyebiliyor. Atıf teksti diyalektle yazmış. Bazı profesyonel oyuncular bile diyalektte zorlandı ama Burcu hiç zorlanmadı.

* Burcu Hanım bu sizin ilk tiyatro deneyiminiz olacak. Korkmadınız mı Türkan Şoray'la özdeşleşen bir karakteri canlandırmaktan?
Burcu Kara:
Benim tiyatro eğitimim yok. Bir ara Şahika Tekand'dan ders alıyordum ama yarım kaldı. Yapamayacağımdan korkmadım ama idolüm olarak nitelendirdiğim Türkan Şoray'ın canlandırdığı bu role ne kadar layık olabileceğimi düşündüm. Aliye Hoca'mdan beceremediğim şeyleri bana açıkça söylemesini rica ettim. Tiyatro hayatımın başlamadan bitmesinden çekiniyordum. Ancak o, benim yapabileceğime inandı. Ben de onun yüzünü kara çıkarmamak için uğraşıyorum.
A.U.: Benim oyuncu koçu olmam da çok işe yaradı. Burcu bana teslim oldu. Oyunculuk büyük emek istiyor ama Burcu bu emeği veriyor. Sabahlara kadar çalışıyor. Zaten biz karar verdik, bu oyun bittikten sonra da birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

* Karadeniz şivesiyle konuşmakta zorlandınız mı?
B.K.:
Artık hiç zorlanmıyorum. Onu 2-3 gün içersinde attım. Annemlerle bile telefonda bu şiveyle konuşuyorum!

* Oyunun öyküsü filmin öyküsüyle örtüşüyor mu?
A.U.:
Ben senaryoyu farklı bir konsepte oturtmaya çalıştım. Aslında öykü filmdekiyle aynı. Dağlı bir köylü kızı olan Güllü ile burjuva sayılabilecek Karadenizli bir holding sahibinin oğlu Yılmaz'ın hikayesi. Bu iki kişinin aşkını anlatan sevimli, cici bir iş. Oyunun içinde Atıf Bey'in film kareleri de kullanılacak. Tiyatro ve sinema kareleri birleşti bu oyunda.

ATIF İKİ FARKLI SINIFI BİRLEŞTİRMİŞ
* Oyunda canlandırdığınız karakterlerden söz edelim biraz da...
K.A.:
Ben Yılmaz rolündeyim. Burjuva bir karakter. Biraz çapkın. Günümüzün baba parası yiyen çocuklarına benziyor. Babasının işinde reklam müdürlüğü yapıyor. Özünde iyi bir çocuk. Oyunda bu karakterin kendi içindeki çatışmalarını yansıtacağız. Önceleri ciddiye almadığı bir kıza sonradan aşık oluşunu göreceğiz.
B.K.: Güllü, küçük bir köyde yaşayan cahil bir dağ köylüsü. Köy adetleriyle büyümüş bu kız bir şehir çocuğuyla evleniyor ve oğlanın ona ders aldırmalarıyla sınıf atlıyor. Ama sonra köyüne geri dönüyor ve Yılmaz da onun peşinden gidiyor. Önce izleyici Güllü'nün kendisine taban tabana zıt bir adama aşık olduğunu düşünecek ama sonra aşk orta yolu bulacak.
A.U.: Atıf bu filmde; iki farklı sınıfta yaşayan bir dağ köylüsü ile bir burjuvayı aşkın bir araya getirebileceğini anlatıyor.

* İnanıyor musunuz peki aşkın gerçek hayatta da bunu başarabileceğine?
K.A.:
Ben diyorum ki, aşk mı insana bağlı, insan mı aşka bağlı, bu insanına bağlı. Öyle bir insan olur ki, bunu yaşar. Öyle bir insan olur ki, yaşayamaz.
B.K.: Aşkın her türlüsüne inanıyorum.

* Bu karakterlerin kendinize yakın bulduğunuz tarafları var mı?
K.A.:
Yılmaz bana göre bir karakter değil. Ama yer yer sempatik tavırları ve iyi yaklaşımları beni cezbediyor.
B.K.: Ben köyde yaşayan bir kız olsaydım kesin Güllü gibi olurdum. Belki onun biraz daha kibarı olurdum. Hayalperestliği, katıksız bir insan olması bana benziyor.

MÜZİKLER PLAYBACK OLACAK

* Oyunda şarkı da söyleyeceksiniz...
K.A.:
Oyunun müziklerini Yücel Arzen yaptı. Burcu da ben de ondan şan dersleri alıyoruz. Ben ilk defa bir şarkı söyleyeceğim bu oyunda.
B.K.: Ben müziği çok seven bir insanım. Geçmişte Üsküdar Türk Musikisi Derneği'ne gitmiştim. Bu oyunda beş şarkı söyleyeceğim.
A.U.: Müziklerimiz playback olacak çünkü sahne çok küçük. Orkestra koyacak yerimiz yok. Ama oyuncular şarkıları kendileri söyleyecekler.

* Başka sürprizleriniz de olacak mı?
B.K.:
Oyunun finalinde çok hoş bir sürprizimiz var. Eminim Atıf Yılmaz da bizi bir yerlerden izleyecek, duyacak.
K.A.: Oyunda Sadri Alışık Kültür Merkezi'nden yeni mezun olan genç arkadaşlarımız da yer alacak. Bu da bizim için çok hoş bir olay.

* Son olarak sinema mı, televizyon mu, tiyatro mu desem...
A.U.:
Benim için tiyatro kara sevda.
K.A.: Bende bu iki aşk birbirine denk.
B.K.: Benim için sinema da tiyatro da çok yeni. Şu anda böyle bir oyunda rol almam bile benim kendi hayatım adına bir mucize. Birilerine çok büyük bir iyilik yapmış olmalıyım ki, Allah beni bu şekilde ödüllendirdi. Geceleri yatağa yatıyorum, sahnelerimi oynuyorum. En sonunda çıkıp sahneye selam veriyorum ve ağlıyorum. İnşallah her şey hayallerimdeki gibi olur.

ECE SARUHAN - GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 12 yıl önce Altın Portakal alacağıma söz vermiştim
 Cesaretsiz çiftleri Terminatör ayırıyor
 Cinsellik bizim varlık nedenimiz
 Skinny modası erkeğe sıçradı
 Starlar gibi beyaz gülümseyin
 Sigarayı eğlenerek bırakın
 Perde 'Güllü' ile açılacak vasiyet yerini bulacak
 'Binbir surat' avukat yeni bir stand-up'ta
 '2 Eylül' ilk 10'a girdi
 Mustafa Uzaylı felsefe öğretmeni oldu
 Kraliçe Oscar'a hızla yaklaşıyor
 Albüm çıkarıyor
 Göbeği kafaları karıştırdı
HAKAN & UTKU
Paris'te soykırım diyalogları
- Abi, inanmıyorum. Bu...
Güzelliğim artı olarak dönmüyor!
Güzelliğim artı olarak dönmüyor!
Fettan kadın tiplemeleriyle tanınan Sema Öztürk FHM dergisine dert...
Şoray'ın rekoruna kimse yetişemiyor
Şoray'ın rekoruna kimse yetişemiyor
Bugüne dek 222 filme imza atan Türkan Şoray, 'dünyanın en çok film...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.