kapat
   
28 Ekim 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Evde gençler interneti chat için kullanıyor
Gündüz vakti buluşun
Ödev sitelerinin varlığını yeni duydum
İnternette chat değil araştırma yapıyorum
Altyapısı olmayan telefon 1 milyon mu sattı

İnternet oyun için

SABAH-TNS Piar'ın araştırması: Gençlerin yüzde 89'u internet kullanıyor. Kızlar müzik ve film indirme sitelerine giriyor. Erkekler ise soluğu oyun sitelerinde alıyor.

Evde gençler interneti chat için kullanıyor

Gençler bilgisayarın başına internette chat yapmak için geçiyor. Günde en az bir saatlerini bilgisayar ekranı karşısında geçiren gençlerin en çok ziyaret ettikleri siteler e- mail, oyun ve film, müzik indirme siteleri.

Gençlerin internet kullanmaktaki ilk amacı chat, ikinci sırayı ise oyun siteleri alıyor. En çok ziyaret edilen siteler e- mail, oyun, film ve müzik indirme siteleri oluyor. Gençlerin ortalama yüzde 71.4'ü bilgisayar kullanıyor. Bu oran erkeklerde yüzde 79.3, kızlarda yüzde 63.4 . Bilgisayar kullanımının en yoğun gerçekleştiği yer erkekler için yüzde 53, kızlar için 30.9 oranı ile internet kafeler. İkinci sırada ise 31.3 oranı ile evler geliyor. Evde bilgisayar kullananların yüzde 54'nün kendine ait bir bilgisayarı bulunuyor. Gençlerin yüzde 17'sinin kendi şahsına ait bilgisayarı bulunurken, yüzde 14'ünün evinde başkaları ile paylaştığı bilgisayarı var. Toplamda 15-22 yaş grubundaki gençlerin yüzde 31'inin evinde bilgisayar bulunuyor. Evlerde internet erişim oranı yüzde 21. İnternete erişim ise çoğunlukla ADSL ile sağlanıyor.

GÜNDE EN AZ BİR SAAT

Yüzde 72'si günde bir saatten fazla bilgisayar kullanıyor. Bu oran üniversite öğrencilerinde ve erkeklerde yüzde 78. Bilgisayar kullananların yüzde 89'u internet de kullanıyor. Genç kızlarda internet kullanma oranı yüzde
55, erkeklerde yüzde 71. Gençlerin en çok ziyaret ettikleri 5 internet sitesi e-mail, müzik/film indirme, oyun, arama siteleri ve ödev siteleri. Kızlar elektronik postalarını kontrol ettikten sonra müzik ve film indirme, ardından da üniversite sitelerini dolaşıyor, araştırma yapıyor ve fallarını okuyor. Erkekler de önce elektronik postalarını kontrol ediyor, sonra da oyun sitelerine giriyor. Haber sitelerinin ziyaret edilme oranı 20.8 ve 9. sırada. Gençlerin interneti kullanma amaçları chat. Yüzde 67'si internete chat için girdiğini söylüyor. Bu oran kızlarda yüzde 64.5, erkeklerde yüzde 69. İkinci sırada yüzde 40 oranı ile oyun oynamak, geliyor. Haberleri okumak için internete girdiğini söyleyen gençlerin oranı yüzde 12.3. Bu oran kızlarda 9.6, erkeklerde yüzde 14.5. Haberler için internete girdiğini söyleyen üniversite öğrencilerinin oranı yüzde

17.6. TELEFONLARI KONTÖRLÜ

Gençler alışveriş için teknolojiyi değil, geleneksel yolları tercih ediyor. Gençlerin interneti alışveriş amaçlı kullanma oranı yüzde 2.7. Bu arada gençlerin yüzde 8.4'ü gelişen teknolojinin hayatı olumsuz etkilediğini düşünüyor.
15-22 yaş grubu gençlerin yüzde 86.9'u kontörlü cep telefonu kullanıyor. Faturalı hattı olanların oranı yüzde 6.6 Her iki tür hattı olanlar dikkate alındığında 15-22 yaş grubu gençler arasında cep telefonu kullanma yaygınlığı yüzde 93.5. Faturalı hat oranı yüzde 21 oranı ile üniversiteli gençlerde daha yüksek. Gençler telefonlarının birçok özelliklerini kullanıyorlar. Telefonlarda en çok kullanılan özellik ise yüzde 92 oranı ile SMS (kısa mesaj servisi) Cep telefonlarındaki ileri teknoloji özellikleri incelendiğinde bu tür özelliklere sahip telefonlara sahiplik oranının erkeklerde, üst sosyo ekonomik gruba mensup gençler arasında daha yüksek. Cep telefonu olan her 10 gençten 4'ü bu harcamaları kendi harçlıklarından, karşılıyor. Cep telefonu harcamaları, babaları tarafından karşılanan gençlerin oranı yüzde 26, anneleri tarafından karşılanan gençlerin oranı yüzde 10. Gençlerin yüzde 35'i araba kullanmayı biliyor. 18 yaş altı erkeklerin yüzde 42'sinin araba kullanması ve yüzde 24'nün trafiğe çıktığını söylemesi ailelerin ehliyetsiz araba kullanmalarına göz yumduğunu gösteriyor.

PERVİN KAPLAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Balcıoğlu çizerken aramızdan ayrıldı
 Cepten bayram mesajı yakalattı
 Şebnem'in sevgilisi ölçüyü kaçırdı
 Böyle korsanlık görülmedi
 '45 gün yaşar' dediler babası hayata bağladı
 Hilton'dan yılbaşında damping!
 Tatlıses'in son aşkı eski sevgilisi çıktı
 Topbaş 'kadınlara özel parka' karşı
 29 Ekim'de kapalı yollar
 Onlar da zevk için öldürmüş
 Sevgilisi tecavüz etti ve bara sattı
 Işıkta durmadı ölüm getirdi
 Türker organlarıyla dört hayat kurtardı
 Çöp evdeki tutsak çocuklar kurtarıldı
 Liselilerin 'yan baktın' kavgası
 Dağda 72 saat boyu sağ kaldı
 İki doktora 'ölüme sebebiyet'ten dava
 'Dershane' ekibine alkol yasağı geldi
 Sel yüzünden Emrah konseri iptal edildi
HINCAL ULUÇ
Emre, İngiltere'ye göre Müslüman!..
Galatasaray'da,...
Zico'dan ilk dokunuş
Zico'dan ilk dokunuş
G.Antep maçında F.Bahçe'nin ilk defa saha kenarında bir teknik...
Zirvenin şifresi solda
Zirvenin şifresi solda
Yarınki Vestel-F.Bahçe maçına sol ayaklı futbolcular damgasını...
AB'den eleştiri çok yaptırım yok
AB Komisyonu'nun 8 Kasım'da açıklanacak İlerleme Raporu taslağında...
'ABD'nin öncelikli sorunu Kürt sorununu çözmek'
ABD'nin etkili gazetelerinden Los Angeles Times, PKK'ya dikkat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu