kapat
   
20 Kasım 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İŞİN SIRRI DOKTORDA Annenin pozitif düşüncesi yeterli değil, doktorun da temiz olması gerektiğine inanıyorum. Temiz derken saf duygulara sahip olmaktan bahsediyorum. Doktor para peşinde koşan biriyse nedense işlem başarılı olmuyor.Ben bu kötü enerji işine çok inanıyorum
Türkler başkasının spermiyle çocuk yapıyor ama gizliyor
Defalarca ölümden döndüm
Doğru teknikle isteyen herkes çocuk yapabilir
Mavi gözlü, sarışın uzun boylu ve zeki bebek istiyorlar

Türkler mavi gözlü bebek istiyor

"Uzun boylu olsun"
KKTC'deki kliniğinde 64 yaşında bir Türk kadına doğum yaptırarak gündeme gelen Dr. Halil İbrahim Tekin: "Yılda 1000 aileyi çocuk sahibi yapıyoruz. Bunun yüzde 70'i Türk. En koyu tenli aileler bile sarışın mavi gözlü, zeki çocuk istiyor. Çocuğun kendilerinden uzun olmasını isteyen de var."


Türkler başkasının spermiyle çocuk yapıyor ama gizliyor

Kıbrıs'ta ünlü bir tüp bebek merkezinin sahibi Dr. Halil İbrahim Tekin:"Yılda 1000 aileyi sperm bankasından spermle ya da başka bir kadından yumurta alarak çocuk sahibi yapıyoruz. Bunların Yüzde 70'ini Türkler oluşturuyor.".

* İnsanlar eskiden de çocuk sahibi olmakta zorlanıyorlar mıydı yoksa bu da günümüzün hastalıklarından biri mi?
-Günümüzün çalışan kadınları konusunda konuşmaya başlarsak, kadınlar kendilerini ideallerine ve işlerine adadıklarını için ne seks yapmaya ne de çocuk yapmaya vakit bulabiliyorlar.

* Daha az mı sevişir olduk yani?
-Daha az sevişmiyoruz sadece üremek için değil de zevk için seks yapıyoruz. Modern insan libidosunu kaybediyor. Çalışan kadın önce doğurmak istemiyor,ardından "Hadi şimdi" dediğinde vücudu ona oyun oynuyor. Bu yüzden de bize başvuran kişi sayısında çok büyük artış var. Zaten bence kısırlık kadından geliyor.

KISIRLIK
KADINDAN GELİR
* Nasıl vardınız bu sonuca?
-Önemli bir araştırmayla. Yaşları 30 civarında değişen kadın ve erkek topluluklarını alıyorlar. Bunlara tüp bebek yöntemi uygulanıyor. Kadınların hamile kalma oranı yüzde 45. On binlerce denekten bahsediyorum. Sonra aynı işlemi 45 yaş üzeri kadınlara uyguluyorlar. Sadece bu işlemde iyi yumurtayı seçip onu döllüyorlar. Kadınların hamile kalma oranı yüzde 70.

* Yani sperm kötü olabilir ama yumurta iyiyse, doğurganlık artıyor.
-Kesinlikle. Kısırlığın çok büyük sebebi kadınların yumurtasından kaynaklanıyor. Hamile kalmada spermden çok yumurta rol oynuyor.

* Kaç yaşından sonra kadınlarda yumurtalar azalıyor?
-Eğer daha önce doğum yaptıysa şanslı. Mesela 40 yaşında üç kereden fazla doğum yapmış bir kadını 32-33 yaşında kabul edebiliriz. Gebelik ve emzirme yumurtalıklardaki yaşlanmayı geciktiriyor.

DOKTOR HASTAYA ACIYOR
* Ya hiç doğum yapmamış kadın?
-35 yaşından sonra, kadınların gebelik işini ciddiye alması lazım çünkü işler istedikleri kadar kolay gelişmiyor olabilir.Öncelikle düşük oranı riski artıyor.40 yaşından sonra düşük oranı yüzde 50. Ayrıca bu yaştan sonra kadınlardan toplanan yumurtaların yüzde 60'ı genetik olarak arızalıdır. Yani 40 yaşından sonra kadınlar çocuk sahibi olmak için düşündüklerinden çok daha fazla uğraşırlar.

* Siz her yaşta anne olma hakkını savunuyorsunuz. Geçenlerde 65 yaşında bir anneye doğum yaptırdınız. Kıbrıs'ta bir merkeziniz var. Peki yumurtası olmayan, geç kalmış annelere nasıl bir yardımda bulunuyorsunuz?
-Bizim Kıbrıs'ta yaptığım yöntem Türk toplumu için yeni. Hekimlerimiz tarafından fazla ön plana çıkarılmıyor çünkü yasal değil. Biz çocuğu olmayan annelere dışarıdan yumurta, babalara ise sperm bankasından sperm sağlıyoruz. Maalesef Türkiye'de hala toplumsal baskı var. Böbrek problemi yaşadığınızda başkasının böbreğini takmaya laf etmiyoruz ama iş başkasından yumurta, sperm almaya gelince tutucu kesiliyoruz.

* Türkiye'de başkasından yumurta ya da sperm alarak bebek sahibi olmak yasal değil dediniz. Yapan yok mudur peki?
-Aslında yapan o kadar çok ki. Türkiye'de tüp bebek işlemini gerçekleştiren doktorların çoğu illegal olarak bunu yapıyor. Yani hastanın başkasından sperm getirmesine ses çıkarmıyor. Yumurta biraz daha zor. Ama onu da yapıyorlar. Bir bölümü bunu para için yapıyor bir bölümü de hastasına acıdığı için.

* Peki çocuk sahibi olamayan kişi spermi nereden buluyor? Yani alabileceği bir banka falan yoksa?
-Çoğunluk aile üyelerine başvuruyor. Genelde akraba spermleri getiriyorlar. Kıbrıs'ta bize başvuran hastaların anlattıklarından çok iyi biliyoruz ki aslında Türkiye'de başka kadının yumurtasını alıp gebe kalan da çok. Ama kimse çevresine açıklamıyor.

YILDA 1000 AİLE TEDAVİSİ
* Kıbrıs'taki merkezinizdeki hastalarınızın ne kadarı Türk?
-Hastalarımızın yüzde 70'ini Türkler oluşturuyor. Çoğu bu olayı Türkiye'de yasal olmayan yoldan yapmayı istemediği ve sperm ya da yumurtayı vereni kontrol etmek istediği için bizi seçiyor. Yılda bin adetin üzerinde aileyi çocuk sahibi yapıyoruz. Ama onlar da çok muhafazakar. Kimse sperm aldım, başka kadından yumurta aldım da gebe kaldım falan demiyor. Bunu açıklamaktan hala çekiniyorlar. Eleştirilerden korkuyorlar. Arada bir saçma sapan, kendisine din bilgini diyen biri çıkıp da "Bu zinadır" deyince daha da çok korkuyorlar. Halbuki zinayla ne alakası var? Cahilce.

* Başkasının bebeğini yapma fikri çok da alışılmış değil tabii.
-Evet tabii ama anne olmak doğurmakla ilgili değil ki, çocuğa bakmakla, büyütmekle ilgili. Ona analık yaparsanız annesiniz. Biz gebeliği hissetmelerini sağlıyoruz.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Terör mağdurlarının hukuk savaşı
 Şahin'in gittiği her yerde 'Mihriban' türküsü çalınıyor
 Jandarma 'İstavroz Operasyonu' yaptı
 AK Parti Zonguldak İl Başkanı'na 20 yaş küçük eş
 AKP'liler güzellik salonu açtı
 Meryem Ana'da 500 kişilik ayin
 Kürt sorunu, Tabipler Birliği'ni de karıştırdı
 Patrik röportajı AP'ye haber oldu
 Rahşan Hanım'dan teşekkür mesajı
MEHMET BARLAS
İş yapmak kadar zamanında yapmak da önemli...
Bir işi...
ERGUN BABAHAN
Kavga(mız)
Yazılı basın son dönemde hiç tanık...
UMUR TALU
Böyle böyle
Etraf kalabalıktır.
Loştur.
Gürültü...
ERDAL ŞAFAK
AB ve küreselleşme
MHP Genel Başkanı Devlet...
Putin karşıtı ajana fare zehirli suikast
Putin karşıtı eski KGB ajanı Litvinenko Rus gazetecinin ölümünü...
Olmert: Hamaslı liderleri vurun
Olmert roket saldırıların önlemek için Hamaslı siyasi liderlerin...
Kadıköy terapi merkezi: 0-0
Kadıköy terapi merkezi: 0-0
Ne zaman sıkıntıya girse bir Fenerbahçe maçıyla krizi atlatan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu