kapat
   
24 Kasım 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Adalet Karakaşın görev yaptığı okulda bin 31 öğrenci var. Sınıf mevcutları 70e kadar çıkıyor. Öğrenciye defter, kalemi öğretmenler para toplayarak alıyor.
Kurtlar Vadisi'nde öğretmen olmak
Köydeki çocuklar henüz bozulmadı
'Okulda şiddetin nedeni trafik!..'
12 bin kıza umut oldular

Kurtlar Vadisi'nde öğretmen olmak

Nusaybin'deki idealist "Kardelen" öğretmen pes etti: "Şiddet dolu kuşak yetişiyor. Öğrenciler, mafya babası, katil, Polat olmak istiyor.

Ekonomik zorluktan okula gidemeyen kızlar için sağlanan Kardelen bursuyla öğretmen olan ve ideali için doğduğu bölge Güneydoğu'da görev alan Adalet Karakaş, ikinci yılında hayal kırıklığına uğradı. "Keşke öğretmen olmasaydım" diyen Karakaş şöyle konuştu:

MAFYA BABASI OLMADAN TİYATRODA OYNAMIYORLAR
"Şiddet dolu kuşak yetişiyor. Bunu aile eğitimsizliği ile açıklayamayız. 20 yıl önce de aileler eğitimsizdi. TV ve denetimsiz diziler etkiliyor, herkes mafya babası, katil, Polat olmak istiyor. Kompozisyonlarda kendilerini mafya babası, kabadayı olarak anlatıyorlar. Mafya babası olmayınca tiyatroda oynamıyorlar.

MÜDÜRÜN YANINDA ÖĞRETMEN DÖVÜYORLAR
"Erkekler kızları tokatlıyor. Müdürün yanında sınıf basıp öğretmen dövüyorlar. Büyük sınıflar alt sınıflardan döverek haraç alıyor. Bir öğrenci bana soba kapağını fırlattı. Bir öğrenci resmen uçuyordu. 'Okuldan git' dedi, üzerime yürüdü."

ÖNCE DİYARBAKIR'IN KÖYÜ SONRA NUSAYBİN'DE ÖĞRETMENLİK YAPTI
Adalet Karakaş 22 yaşında. İki yıllık öğretmen. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile Turkcell'in Kardelen kampanyasıyla okuyup öğretmen oldu. İlk yıl Diyarbakır'ın bir köyünde öğretmenlik yaptıktan sonra Mardin Nusaybin'de görev aldı. Karakaş, Diyarbakırlı ailenin yüksek öğrenim gören tek ferdi.

BUGÜN 24 KASIM

Öğretmen maaşları iyice eridi
27 yıl önce öğretmen maaşıyla 8 bin 260 ekmek, 440 kilo peynir, 69 tüpgaz alınırken bugün 2 bin 450 ekmek, 123 kilo peynir, 29 tüpgaz alınabiliyor.

Müdüre göre asıl suçlu trafik
İstanbul Milli Eğitim Müdürü: "Trafik sıkışıklığı, okullardaki şiddetin baş nedeni. Okula geç gelen, sınıfa girmeyip şiddet olaylarına karışıyor."


Kurtlar Vadisi'nde öğretmen olmak

Öğrenciler mafya hayatına özeniyor
Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Meslekte 2'nci yılına giren Adalet Karakaş okuldaki şiddet yüzünden "Öğretmen olmasaydım" diye yakınıyor
Adalet Karakaş 22 yaşında. İki yıllık öğretmen. Mardin'in Nusaybin ilçesinde Zeynel Abidin İlköğretim Okulu'nda 6, 7 ve 8. sınıflara Türkçe dersine giriyor. Diyarbakırlı bir ailenin 3'ü kız 5 çocuğundan üniversiteyi bitiren tek kişi. Turkcell ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin okula gidemeyecek kızlar için sağladığı Kardelen bursu sayesinde öğretmen oldu. Ancak iki yılın ardından "Keşke öğretmen olmasaydım" diyor. Onu meslekten soğutan okullardaki şiddet. Karakaş şöyle konuşuyor: Diyarbakır'da görev yaparken sınıfta bir öğrenci sinirlendi sobanın kapağını kaldırıp bana atmaya çalıştı. Sürekli öğretmenlere el kol hareketi yapıyorlar. Tehdit ediyorlar, "öldürtürüm"
diye. Bir öğrenci ile karşılaştım ama resmen uçuyor çocuk, ne kullandıysa. Derse girmesini ya da gitmesini istedim, "Bana karışma" diyerek üzerime yürüdü. Müdürün yanında, öğretmen dövüyorlar. Alt sınıflardan haraç alıyorlar. Şiddet dolu bir kuşak yetişiyor. Aileler 20 sene önce de eğitimsizdi, bugün de..."

CEP ÇALMA SKECİ
Erkeklerin kızlara şiddet uyguladığını anlatan Karakaş, "Tokatlıyorlar kızları. Kızlar korkudan söyleyemiyor" diyor. Karakaş, kompozisyon yazmalarını istediğinde erkeklerin kendilerini "mafya babası" ve "ünlü kabadayı" olarak anlattıklarını tiyatro çalışmasında dizilerden özendikleri mafya katili ve Polat gibi rolleri istediklerini söylüyor. Adalet öğretmen, "Seçmeler için hazırladıkları skeç 'Cep telefonu nasıl çalınır?' İnsan dehşete düşüyor" diyor ve ekliyor: Saygı duyulmuyor bu mesleğe.

PERVİN KAPLAN - HABER MERKEZİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Valiler Mercedes sever
 Evlenmedim çünkü bir yatakta 4 kişi yatılmaz
 Fehriye Erdal'ın yerini biliyoruz istersek alırız
 Dondurmam Gaymak'a gala
 Komutandan DTP'li başkana ziyaret
 Evren'in torunu kaza geçirdi
YILMAZ ÖZDİL
Asrın şeyi...
Aslında yufkacılık yapan bir öğretmen,...
MEHMET BARLAS
Abdullah Gül'le yemek dünyevi bir zevk mi?
Papa hem...
ERGUN BABAHAN
General motor
Son dönemde akılda kalacak en çarpıcı...
UMUR TALU
Hem ağaç hem orman
"Neo-liberal topluma nasıl tahammül...
FATİH ALTAYLI
Pek seversiniz rekabeti
Ertuğrul Özkök, benim...
ERDAL ŞAFAK
Fırat'ın gözyaşları
Euphrate (Antik Yunanca),...
Bölge patlamaya hazır
Ortadoğu'yu daha kötü günlerin beklediğini söyleyen Pulitzer ödüllü...
Cenazesi gövde gösterisine dönüştü
Lübnan'da öldürülen Bakan Cemayel'in cenazesine binlerce kişi...
Ne mutlu seni sevene 3-0
Ne mutlu seni sevene 3-0
Fenerbahçe, İtalya'da şampiyonluğu kovalayan Palermo'yu eze eze yendi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu