kapat
   
24 Kasım 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zorunlu din dersine mahkeme engeli

İstanbul 5.İdare Mahkemesi, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu'nun ilkokul dördüncü sınıfa giden oğlunun zorunlu din derslerine girmemesi için açtığı davada "Zorunlu din dersi inanç özgürlüğüne aykırı" kararı verdi.

İstanbul 5.İdare Mahkemesi 12 Ekim 2006'da yaptığı duruşmada, Ali Kenanoğlu'nun oğlunun zorunlu din dersinden muaf olmasıyla ilgili kararı oybirliğiyle aldı. Mahkeme'nin esasa ilişkin kararı şöyle:

ZORUNLU DİN DERSİ İNANÇ HÜRRİYETİYLE BAĞDAŞMAZ

"Gerek Anayasa'nın 24. maddesinin 1. fıkrası ile gerekse İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme'nin 9.maddesi hükmü ile herkesin dini inanç özgürlüğü korunmuştur. Anayasanın 24.maddesinin beşinci fıkrasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İslam dininin öğretimine yönelik olarak zorunlu dersler arasında sayılan din kültürü ve ahlak öğretiminin İslam dinine mensup olanlar için zorunlu ders olarak kabul edildiği, bunun aksi düşüncenin aynı maddenin 1.fıkrasında yer alan dini inanç hürriyetinin korunması amacıyla bağdaşmayacağı kabul edilmelidir.

Nitekim
Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu başkanlığının bu doğrultuda aldığı 9 Temmuz 1990 gün ve 1 sayılı kararda Türkiye Cumhuriyeti uyruklu Hıristiyanlık Musevi dinlerine mensup öğrencilerin Anayasaya göre zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Öğretimi dersinden muaf tutulacakları belirtilmiş olup, davalı idare savunmasında davacının mensup olduğu dinli ilgili bir belge ibraz etmediği öne sürülmekte ise de Eğitim Öğretim Yüksek Kurulu'nun aldığı bu kararla ilk ve orta öğretim okullarında İslam Dini öğretimine yönelik okutulan Din Kültürü ve Ahlak Öğretimi dersinden İslam dinine mensup olmayanların muaf tutulmasının amaçlandığı anlaşılmakta olup, zorunlu olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Öğretimi dersinin dava dilekçesinde dini ve felsefi inancına uygun olmadığını belirten davacının herhangi bir din mensubu olduğuna bakılmaksızın, temel hak ve hürriyetlerden olan dini inanç özgürlüğünün uygulanması kapsamında çocuğunun zorunlu sayılan Din Kültürü ve Ahlak Öğretimi dersinden muaf tutulması gerektiği sonucuna varmıştır."

ZORUNLU DİN DERSİ UYGULAMASINA SON VERİLSİN

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Zorunlu din dersi uygulamasına derhal son verilmelidir" dedi. Gümüş, Zorunlu din dersiyle ilgili açılan davanın, hem de ulusal mahkemede, kazanılması, Alevilerin yıllardır verdikleri mücadelenin hukuki düzlemde kabul edilmesi, zorunlu din derslerinin insan haklarına, laikliğe, inanç özgürlüğüne, çağdaş eğitim anlayışına aykırı düştüğünün tescili anlamına gelmektedir" diye konuştu. Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"12 Eylül Askeri cuntasının yapmış olduğu 82 Anayasa'sındaki düzenleme ile Alevi çocuklarını, gençlerini asimile etme, onları Sünnileştirme amacıyla zorunlu din dersleri verilmektedir. Çorum'da, Maraş'ta, Sivas'ta, Gazi'de, Alevilere uygulanan fiziki baskılar, zorunlu din dersleriyle de, düşünsel saldırıya dönüştürülerek sürdürülmektedir.

MAHKEME KARARI TEMYİZ EDİLMEMELİ

Şimdi, Hükümet eğer Türkiye'nin, temel hak ve özgürlüklere sahip çıkıp koruyan bir hukuk devleti olduğunu göstermek istiyorsa, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin kararından gerekli dersi çıkarmalı, laikliğe, insan hak ve hukukuna, uluslar arası sözleşmelere aykırı olan zorunlu din derslerini kaldırmalıdır. Hükümet siyasi iradesini göstererek, Mahkeme kararını temyiz etmeyerek, yani olumlu bir adım atarak, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını sağlayarak, Türkiye üzerindeki bu ayıbı temizlemelidir. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde eğer samimi ise bu samimiyeti göstermelidir.

DAVA AÇIN ÇAĞRISI

Zorunlu din dersleriyle ilgili açılan davayla bir Alevi genci, asimilasyon kuşatmasından kurtuldu. Ancak milyonlarca Alevi genci aynı işkenceyi görmeye devam ediyor. Buradan tüm Alevi anne babalara sesleniyoruz. Anadolu'nun özgün inancının korunup yaşatılması için sizler de dava açın ve çocuğunuzun Sünnileştirilmesine karşı durun. Alevi Bektaşi Federasyon'umuz bu mücadelede sizlere, yoldaşlık etmeye hazırdır." (ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Öğretmenler günü kutlanıyor
 Şırnak'ta çatışma: 1 şehit
 Nükleer karşıtları TBMM'de
 Kurtlar Vadisi'nde öğretmen olmak
 Valiler Mercedes sever
 Evlenmedim çünkü bir yatakta 4 kişi yatılmaz
 Fehriye Erdal'ın yerini biliyoruz istersek alırız
 Dondurmam Gaymak'a gala
 Komutandan DTP'li başkana ziyaret
 Evren'in torunu kaza geçirdi
YILMAZ ÖZDİL
Asrın şeyi...
Aslında yufkacılık yapan bir öğretmen,...
MEHMET BARLAS
Abdullah Gül'le yemek dünyevi bir zevk mi?
Papa hem...
ERGUN BABAHAN
General motor
Son dönemde akılda kalacak en çarpıcı...
UMUR TALU
Hem ağaç hem orman
"Neo-liberal topluma nasıl tahammül...
FATİH ALTAYLI
Pek seversiniz rekabeti
Ertuğrul Özkök, benim...
ERDAL ŞAFAK
Fırat'ın gözyaşları
Euphrate (Antik Yunanca),...
Bölge patlamaya hazır
Ortadoğu'yu daha kötü günlerin beklediğini söyleyen Pulitzer ödüllü...
Cenazesi gövde gösterisine dönüştü
Lübnan'da öldürülen Bakan Cemayel'in cenazesine binlerce kişi...
Ne mutlu seni sevene 3-0
Ne mutlu seni sevene 3-0
Fenerbahçe, İtalya'da şampiyonluğu kovalayan Palermo'yu eze eze yendi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu