kapat
   
09 Aralık 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rehn: Türkiye önerilerine açıklık getirmeli
Bu haberi dinle
Sezer'in öneriden bilgisi yok
Rehn: Türkiye önerilerine açıklık getirmeli
Erdoğan, Putin ve Zapatero ile görüştü
Türkiye AB'nin gündeminde

Rehn: Türkiye önerilerine açıklık getirmeli

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin limanlarla ilgili yaptığı önerilere açıklık getirmesini istedi.

Rehn, yarın yayımlanacak Alman Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, "Türkiye sürdürdüğü girişime açıklık getirmelidir" dedi.

Rehn, Türkiye'nin bir limanını Kıbrıs Rum kesimine açmaya hazır olmasını "Ankara Protokolünün tam olarak uygulanması yönünde bir adım" olarak değerlendirdi.

AB Komisyonu'nun Türkiye hakkında aldığı tavsiye kararının hala geçerliliğini sürdürdüğünü belirten Rehn, "AB Türkiye'ye karşı adil ve kararlı olmalıdır. Biz sorumluluklarımızı yerine getirerek, Türkiye'ye üyelik şartlarını yerine getirebileceğini göstermesi için şans tanımalıyız" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN
ÖNERİSİ, KOMİSYON KARARINI YUMUŞATACAK


Finlandiya dönem başkanlığının, AB dışişleri bakanlarının, pazartesi günü Brüksel'de yapacakları konsey toplantısında sunacağı Türkiye'ye ilişkin taslakta, komisyon tarafından askıya alınması tavsiye edilen fasılların ismi ve sayısının bulunmayacağı öğrenildi.

Fasılların ismi ve sayısı yerine, ''.... fasıllar'' ifadesi yer alacak.Fasılların isim ve sayısının bulunmamasının, Komisyonun tavsiye kararını aşırı bularak, askıya alınacak fasılların azaltılmasını isteyen üyelerin elini rahatlatacağı belirtiliyor.

Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki önerisinden destek alan Finlandiya dönem başkanlığı ve diğer AB ülkelerinin, Türkiye'ye yönelik Komisyon tavsiyesini yumuşatma prensibi içinde bulundukları ifade ediliyor.

AB Komisyonu, Gümrük Birliğiyle ilgili 8 fasılda müzakerelerin durdurulmasını isterken, Komisyon, kalan fasıllarda müzakerelerin başlatılabileceğini, ancak geçici olarak kapatılması için yine limanların ve havaalanlarının Kıbrıs Rum kesiminin kullanımına açılması bekleneceğini bildirmişti.

Türkiye'nin önerilerinin AB daimi temsilciler toplantısı COREPER'de okunmasının ardından, 25 ülkenin başkentlerine gönderildiği kaydediliyor.

KATILIM SÜRECİNDE İZLENECEK YENİ STRATEJİ

Bu arada, AB ile ilişkilerde bundan sonra izlenecek strateji de, Türkiye'nin, AB yetkililerine, katılım sürecinde, sadece AB'nin kapısının bulunmadığı ve Türkiye'nin önünde de bir iç kapının bulunduğu ve Türkiye'ye karşı olumsuz gelişmelerin, Türk kamuoyunda yaratacağı sonucun bu iç kapının da kapanmasına neden olabileceği vurgulanacak.

RUM ELÇİNİN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

Öte yandan AB Büyükelçileri'nin Brüksel'de Cuma günü yaptıkları toplantıda Rum Büyükelçi'nin, Büyükanıt'ın sözlerini kullanmaya çalışması tepki çekti.

Rum Büyükelçi, Türkiye'nin önerisini öldürmek için ilginç bir çıkış yaparak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "öneriyi televizyondan duyduk" açıklamasını diğer büyükelçilere aktardı. Rum diplomat, Genelkurmay Başkanı'nın sözlerini, "Yalnızca bu bile önerinin ne kadar ciddiyetsiz olduğunu, tartışmaya gerek olmadığını göstermeye yeter" şeklinde kullanmaya çalıştı. Rum büyükelçi ayrıca, Türkiye'nin demokratik sistemini alaya alan ifadeler kullandı. Ancak bu çıkış, İngiltere başta olmak üzere Türkiye'nin üyeliğine destek veren müzakere sürecinin kesintiye uğramasına karşı çıkan İtalya, İspanya ve İsveç tarafından sert karşılık buldu.

Konu ile ilgili ABHaber.com'a konuşan bir AB'li diplomat, "Herkes Orgeneral Büyükanıt'ın açıklamaların bağlamını, Türkiye'deki dengeleri biliyor. Ancak Rum tarafı Büyükanıt'ın açıklamalarını çok çirkin bir şekilde kullanmaya ve çarpıtmaya çalıştı. Cuma günkü toplantıda utanç verici tartışmalar yaşandı. AB içerisinde önemli bir kesim Türkiye'nin son önerisini, iyi niyet gösterisini çok olumlu görüyor ancak ne yazık ki Rum tarafında böyle bir iyi niyet, çözüme dönük yapıcı bir tutum göremiyoruz" dedi.

Cuma günü AB üyeleri arasında çok ciddi bir bölünme yaşandığını, bunun Pazartesi yapılacak Dışişleri Bakanları toplantısında da sürmesinin beklendiğini ifade eden AB'li diplomat, "Son derece siyasi ve hassas bir durumla karşı karşıyayız. Türkiye'nin son dakika önerisi bir anda havayı değiştirdi, bunun çok akıllıca olduğunu düşünüyoruz. AB içinde müzakerelerin devamı için çaba gösteren ülkelerin eli güçlendi. Ancak konu çok hassas ve ancak AB liderlerinin 14-15 Aralık zirvesinde en üst düzeyde karara bağlanabilecek gibi gözüküyor" dedi.

Gelecek hafta çok yoğun temasların yaşanacağını belirten AB'li diplomat, "Şu anda tarafların tek uzlaşabildiği konu 29 Kasım'da Avrupa Komisyonu'nun yaptığı öneri. Ancak Türkiye'nin son önerisi nasıl bir etki yaratacak, neleri değiştirebilecek, bunu şu anda öngörmek çok zor" diye konuştu.

(AJANSLAR)



1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Meclisin şair garsonu
 AB: Liman açma yetersiz ancak olumlu işaret
 AKP'li vekiller: Ankara protokolü Meclis'e gelsin
 AP'nin dünyaya geçtiği fotoğraf
 Talat: Ben liman teklifini biliyordum
 Erdoğan Bush'la telefonda görüştü
 "Kıbrıs'ı sattılar" diyenlere rest
 CHP lideri Baykal'dan Org Büyükanıt'a destek
 Sezer türbanlıların peşinde
 Çelik: Koalisyonun ömrü iknayla geçer
 Emine Erdoğan: Torunum Fenerbahçeli olacak
 Yargıtay mahkemenin Erdoğan'a tazminat ödenmesi kararını...
 Ruslar, Erdoğan gibi lider istiyor
 Estonya'da Atatürk fotoğrafları sergisi
YAVUZ DONAT
Siirt anketi
Aydın Yardım, İhsan Kavun, Mahmut İmer,...
Yan camdan fırlayıp öldü
Otomobilde anne kucağında seyahat eden sekiz aylık bebek, sürat yapan...
Rıdvan'ı öldüren teknenin sahibi için 25 yıl istendi
'Beckham Rıdvan' lakaplı gencin ölümüne neden olan tekneyi kullanan...
Solana: Ben de en az sizin kadar mutluyum
Solana: Ben de en az sizin kadar mutluyum
AB Dışişleri Sözcüsü Solana, Orhan Pamuk'la kısa bir buluşma...
Bakanlık araştırdı: Diziler öğrenciyi şiddete itiyor
Bakanlık araştırdı: Diziler öğrenciyi şiddete itiyor
Milli Eğitim Bakanlığı araştırmasına göre, okullarda şiddeti...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu