kapat
   
12 Aralık 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Avrupa zirvesinden tren kazası çıkmadı
"Türkiye kriterleri yerine getirirse tam üye olur"
Zirve sonuç bildirgesi
Yunanistan ve Rumlar memnun
İngiltere'den Türkiye'ye destek

Tren kazası olmadı

AB, Türkiye konusunda uzlaştı. AB'li dışişleri bakanları, sekiz müzakere başlığının bekletilmesinde anlaştı.

AB Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin 'liman atağı'nı "gecikmiş ve net olmayan bir jest" olarak değerlendirdi. AB, 8 müzakere başlığının beklemeye alınması, Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine limanlarını açmasını değerlendirmek için 2009 sonunun beklenmesi ve izolasyon konusunun ise Ocak 2007'de görüşülmesini kararlaştırdı.

Avrupa zirvesinden tren kazası çıkmadı

AB'ye üye ülkelerin Dışişleri Bakanları tavsiye kararında uzlaştı. Müzakereler 8 başlıkta askıya alınacak. Limanlar için takvim belirlenmedi ancak 3 yıllık sürede rapor hazırlanacak. İzolasyon kararı ocak ayına kaldı.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları 'tren kazasını' önledi. "Tren kazası" olarak adlandırlan "Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolü'nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesi"ni Brüksel'de masaya yatıran Genel İşler Konseyi'nde dışişleri bakanları, "Tren kazasını önlediklerini" açıkladılar. AB, 8 müzakere başlığının beklemeye alınması, Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine limanlarını açmasını değerlendirmek için 2009'un sonuna kadar beklenmesi, Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm çağrısını hakkında deklerasyon yayımlanması ve izolasyonların kaldırılması için Ocak 2007'de kabul edilmesi konusunda anlaştı.

BRÜKSEL
GECİKMİŞ JEST
AB sürecinde Türkiye'nin 'altın gol' niteliğindeki 'liman atağı'nı "gecikmiş ve net olmayan bir jest" olarak değerlendiren AB'li bakanlar, tüm gün süren uzun tartışmaların ardından Türkiye konusunda anlaştı. AB Komisyonu'nun 29 Kasım'da açıkladığı, 8 müzakere başlığını beklemeye alma ve 26 müzakere başlığının açılmasına rağmen kapatılmamasını içeren 'tavsiye kararı'nı görüşen AB'nin 25 üye ülkesinin dışişleri bakanları, Genel İşler Konseyi toplantısında AB Komisyonu'nun 'tavsiye kararı' üzerine tartıştı. Dışişleri bakanları akşam saatlerinde uzlaşı sağladı.

8 BAŞLIKTA ANLAŞILDI
AB Genel İşler Konseyi'nde dışişleri bakanları, AB Komisyonu'nun 29 Kasım'da açıkladığı gibi 8 müzakere başlığının bekletilmeye alınmasında anlaştı. "Malların serbest dolaşımı, Taşımacılık, Gümrük Birliği, Tarım, Balıkçılık, Dış ilişkiler, Mali hizmetler ve İş kurma hakkı" müzakere başlıklarında anlaşan dışişleri bakanları, 26 müzakere başlığının açılmasını ancak kapatılması için Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesini de karar verdiler.

LİMANLAR İÇİN 3 YIL SÜRE
Türkiye'nin Gümrük Birliği Anlaşması Ek Protokol'den kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirerek, Kıbrıs Rum kesimi gemi ve uçaklarına açması konusunda yeni bir tarih verilmesi" de sıcak tartışma konularından biri oldu. Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimi gemi ve uçaklarını liman ve havaalanlarını açması için 3 yıl süre verildi. "AB Komisyonu 2007, 2008 ve 2009 yıllarında limanlar konusunda gözlem raporu hazırlayacak.

İZOLASYONLAR 2007 OCAK'TA
KKTC'ye uygulanan izolasyonları da görüşen AB dışişleri bakanları, izolasyonların kaldırılmasını öngören Kıbrıs tüzüklerini 2007 yılının Ocak ayında toplanacak AB Konseyi'nde ele alınmasına karar verdi. AB Konseyi'nde bekletilen "Serbest ticaret" tüzüğü konusunda "siyasi karar" alan AB, Ocak 2007'de yapılacak AB Konseyi'nde karara bağlayacak.

BM'YE ATIF ÇIKARILDI
AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın kaleme aldığı AB Zirvesi sonuç bildirgesinde, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik Birleşmiş Milletler (BM) atfı, Türkiye parağrafından çıkartıldı. "Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm için BM'nin 2007 yılında bir girişim başlatması" çağrısı, AB Dönem Başkanlığı'nın yapacağı deklarasyonda dile getirileceği açıklandı.

TÜRKİYE AB ZİRVESİ A MADDESİ
AB'li Dışişleri Bakanlarının kararı, onaylanmak üzere, 14-15 Aralık'ta biraraya gelecek olan devlet ve hükümet başkanlarının önüne konulacak. Tartışılmaksızın kabul edilen maddeler olan "A maddesi" olarak AB liderlerinin önüne konulacak olan "Türkiye uzlaşısı"nın Perşembe akşamı, "AB'nin Genişleme Stratejisi" gümdem maddesi altında onaylanması bekleniyor.

FİKRET AYDEMİR


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Diyarbakır'da facia: 7 ölü
 Astsubay servisi kaza yaptı: 2 şehit
 ATM soygununda ürküten düzenek!
 Doğu'da "terör" operasyonu sürüyor
 Ardahan'da kutup soğukları
 Pamuk'un annesi: Bir çantaydı
 Bir haraç ihbarı DHKP-C'yi çözdü
 Diyanet: Haram parayla kurban kesilir, ancak...
 'Konak'ta okul tartışması
 Adana'da eğitim buz kesti
 ODTÜ eğitim ihraç ediyor
 Lise 1'de 275 bin öğrenci kaldı
YILMAZ ÖZDİL
Et alma... Yem al...
Çifte seçim kapıda.
AB işi...
ERGUN BABAHAN
Bir kuvvet komutanı
Vatan'ın manşeti, bir kuvvet...
MEHMET BARLAS
Sosyal demokrat değil muhafazakâr cumhuriyetçi...
Türk...
UMUR TALU
Kitap kokusu
Başka bir şeyler yazacaktım.
Bir şey...
FATİH ALTAYLI
Lozan örneği yanlış
Başbakan Erdoğan "Lozan...
ERDAL ŞAFAK
Adanın direkleri
Başbakan Erdoğan hafta...
ABD ordusunda 'irticai faaliyet'
Biri Türkiye'de görevli 4 Evangelist general ve 3 subay, ülkede krize...
'Soykırım var mı' konferansı başladı
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın "Yahudi soykırmı yaşanmadı" sözleri...
İstikrarla zirveye
İstikrarla zirveye
Bir kaç yıl önce değirmen gibi hoca ve futbolcu öğüten F.Bahçe'de,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu