kapat
   
27 Aralık 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Yuvacık Barajı (2)

Yuvacık Barajı ile ilgili bilgileri dün sizlere aktarmıştım. Bugün de Yuvacık Barajını işletecek İZSU Şirketi ile ilgili enteresan gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.
Yuvacık Barajı DSİ tarafından 1986 yılında ihale edildi. 1995 yılına kadar inşaat ve bağlantılı işlerin yüzde 40-45 lik bölümü tamamlanabilmişti. İzmit Belediyesi Yap İşlet Devret sistemi ile daha hızlı tamamlanmasını istiyordu ve GamaGüris, ThamesWater ile MitsiuSumitomo ile İzmit Belediyesi ihaleye çıkarılmaksızın Uygulamalı Su Satış Sözleşmesi (USSA) taslağı ile mutabakat zaptı imzalamış, ancak henüz ortada siyasi otoritenin alınmış resmi bir kararı yok.
Siyasi
otoritenin henüz Yap-İşlet-Devret yöntemi ile baraj yapılmasının kararı yok iken Yuvacık Barajının yapımı yanında bunu işletecek bir de şirket kuruluşu ön görülüyor. Gama ile İngiliz Thames-Water hemen kolları sıvayıp 02.01.1995 tarihinde süper yetkilerle donatılmış İZSU şirketinin ana sözleşmesini hazırlıyor. İZSU ana sözleşmesi 17 Ocak 1995 tarihinde tescil edilerek şirket resmiyet kazanıyor. İşin ilginç yanı, henüz bu projeye yasal imkan tanınmamasına rağmen, bu tür girişimler tamamen İzmit Belediyesi tarafından sanki yasalmış gibi organize ediliyor. Bununla da yetinilmiyor ve İzmit Belediye Başkan Yardımcısı İZSU şirketine müteahhit Gama firmasını temsilen yönetim kurulu üyesi olarak atanıyor. Bu şirketi temsilen hazine ve yurt dışı finans kuruluşları ile yapılan sözleşmelere imza atıyor. Üstelik bu şirketin o ana kadar İzmit Belediyesi ile yasal bir ilişkisi yok.

YPK kararı
İzmit Belediye Başkanlığının talebi üzerine, Yüksek Planlama Kurulu 24 Şubat 1995 tarihinde Yuvacık Barajının bundan sonraki bölümünün yapımı ve işletilmesi için Yap-İşlet-Devret sistemi ile yapılmasına karar veriliyor.
İzmit Belediyesi ile konsorsiyum arasında herhangi bir yarışma veya ihale yapılmaksızın 24.08.1995 tarihinde projenin yapımı ve 15 yıllık işletilmesi için 961 milyon dolar bedel ile hazine tarafından garanti verilmek üzere USSA imzalanıyor . Bu sözleşme tamamen konsorsiyumun haklarını koruyan ve bir çok maddesi Hazine ile İzmit Belediyesinin elini kolunu bağlayan hükümler içeriyor. Sözleşmenin bu maddeleri eleştirilince Eski Belediye Başkanı Sefa Sirmen, buna ben değil siyasi otorite karar verdi diyor. Oysa siyasi otorite sadece projenin bundan sonraki aşamalarının Yap-İşlet-Devret sistemi ile yapılması öngörüyor. İhalenin ne şekilde yapılacağı ve sözleşme maddelerinin nasıl olacağı yönünde bir kararı yok. Dolayısıyla İzmit Belediyesi kendi haklarını koruyan maddelerle sözleşme imzalaması gerekirdi.

Şirket ortaklığı
Projenin vereni durumunda olan İzmit Belediye Başkanlığı bir anlamda verdiği konsorsiyumun işletme firması olan İZSU' ya ortak olmak istiyor. Bakanlar Kurulundan bu konuda karar da çıkarıyor. Daha ortak olmadan ortak olacağını kafasına koymuş olacak ki 9 ay önceden Başkan yardımcısını Gama adına İZSU nun Yönetim Kuruluna koyan İzmit Belediye Başkanı Sefa Sirmen, 19.5 milyon bedel ile şirketin yüzde 15 lik hisselerini satın alıyor. Üstelik hisseleri satın alacak 19.5 milyon doları da olmadığı için, bu parayı da yurt dışından libor artı 1 faiz ile alıyor. Sonra bu parayı vadesinde ödemediği için bu da hazinenin boynunda kalıyor. Habertürk teki Basın Kulübü programında Eski Başkan Sirmen'e bir işveren verdiği taşerona ortak olurmu diye sordum . Cevabı şöyle oldu. Biz İZSU şirketine ortak olmakla orayı denetleme imkanına kavuştuk dedi. Ben de kendisine sizin konsorsiyum ile imzaladığınız USSA nın 30 cu sayfasında 7/10 maddesi ile zaten dilediğiniz zaman bu şirketin her türlü uygulamaları ile hesaplarını denetleyebilirsiniz deyince açıkçası tatmin edici cevap alamadım. İzmit Belediye Başkanlığının makam aracı dahil, bir çok harcamaları da bu şirketten karşılandığı, bu giderlerin de İzmit' lilerin içtiği su faturalarına yansıdığı Sayıştay raporuna da yansımış durumda.

Yarın:
Sefa Sirmen'e göre Yuvacık Barajının maliyeti 1.7 milyar dolar, Hükümete göre 4.5 milyar dolar. Bunun hangisi doğru?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yuvacık Barajı gerçeği   / 26-12-2006
 Baykal kriz istemiyor   / 23-12-2006
 Akbank-Citigroup stratejik ortaklığı Rekabet bürokrasisine takıldı   / 22-12-2006
 Akbank-Citibank ortaklığı için Rekabet Kurulu'ndan ilginç karar   / 21-12-2006
 Kanuna karşı hileye izin verilmesin   / 19-12-2006
 İmar bonozedeleri perişan sorumlular ise keyif çatıyor   / 18-12-2006
 SPK'da daire başkanları değiştirildi   / 16-12-2006
 SPK Başkanı'ndan cevap var   / 15-12-2006
 SPK atamalarında Cumhurbaşkanı devre dışı kaldı   / 14-12-2006
 Şahin suç işliyor   / 13-12-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Hükümetler fakir edebiyatı yapıyor, gelir dağılımına hiç...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Yuvacık Barajı (2)
Yuvacık Barajı ile ilgili bilgileri...
150 YTL için iki kuzenini öldürdü
İzmir'de 15 yaşındaki ilköğretim öğrencisi E.A., kendisini 150 YTL...
Hocalar '2225'i tartışıyor
Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın "Marmara'da 7.6'lık bir deprem 2225 yılından...
Arınç'tan F Tipi itirafı: Amacına ulaşamadı
Arınç'tan F Tipi itirafı: Amacına ulaşamadı
F Tipi cezaevlerini protesto için 266 gündür ölüm orucu tutan avukat...
Milli Eğitim'e göre sorun 'kesintisiz'
Milli Eğitim'e göre sorun 'kesintisiz'
Tunceli Mazgirt Hasan Ali Yücel YİBO'da (Yatılı İlköğretim Bölge...
IMKB
E: 38.767 D:% 0,16
DOLAR
S: 1,426 D:% 0,035
EURO
S: 1,872 D:% -0,027
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu