kapat
   
19 Ocak 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
''Yağmur bombası'' çözüm mü tehlike mi?
Kuraklık Ege'yi etkilemedi
Demre Çayı kurudu
Trakya'daki nehirlerde durum kötü
Yer altı sularındaki azalma korkutuyor

Kuraklık Ege'yi etkilemedi

Ilık ve yağışsız geçen kış mevsimi Türkiye'nin bir çok bölgesinde kuraklık tehdidini beraberinde getirirken, Ege Bölgesi 2007 yılı için bu durumdan olumsuz etkilenmeyen şanslı bölge olarak öne çıkıyor.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerinden edindiği bilgiye göre, Ege Bölgesi'nde son dönemde yağışsız geçen günlere rağmen yıllık değerlendirmelere bakıldığında herhangi bir yağış azlığı söz konusu değil. Aralık ayından itibaren yeterli yağış almayan bölgede, İzmir için 2006 yılı yağış miktarına bakıldığında, bir önceki yıla göre 56 kilogramlık bir artışla 745 kilogram yağış düştüğü görülüyor.

Yağış
miktarındaki bu olumlu tabloya rağmen yıl içinde kaydedilen yağışın 145 kilogramının sadece bir günde alınmış olması ise yağış dağılımında önemli ölçüde düzensizlik olduğunu gösteriyor.

Bu çerçevede, İzmir'de aralık ayı uzun yıllar ortalaması yağış miktarı 147,6 kilogram düzeyindeyken, 2006 Aralık ayındaki yağış miktarı ise sadece 9,1 kilogram olarak gerçekleşti. Bölge genelinde de benzer durumun gözlendiği Ege'de Aralık ayında ortalama 144 kilogram yağış kaydedilen Manisa'da 16,2, 131 kilogram yağış alan Aydın'da 6, 82 kilogram yağış kaydedilen Uşak'ta 6,8 ve 272 kilogram yağışın kaydedildiği Muğla'da da 2006 Aralık ayında sadece 6,6 kilogram yağış düştü.

BARAJLARDA TEHLİKE YOK

İzmir, Manisa ve Uşak'tan sorumlu Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölgedeki barajlarda, kurak geçen kış mevsiminden kaynaklanan seviye azalması ve buna bağlı susuzluk sorunu yaşanmıyor.

İzmir'de 8, Manisa'da 6 ve Uşak'ta 1 olmak üzere toplam 15 barajın bulunduğu bölgede, barajların geçen yılın aynı döneminde yüzde 46 düzeyinde olan doluluk oranı bu yıl yüzde 6 fazlasıyla yarı yarıya seviyesinde bulunuyor.

Barajların su durumuna göre, Güzelhisar Barajı yüzde 60 doluluk oranıyla en fazla dolu baraj konumunda yer alırken, bu barajı yüzde 56 ile Balçova ve yüzde 43 ile Tahtalı barajları izliyor. Bölgede en az suya sahip olan baraj ise yüzde 15 doluluk oranıyla Seferihisar Barajı. Ancak bu barajın geçen yıl da aynı seviyede doluluğa sahip olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Seferihisar Barajı'nda da yağış azlığından kaynaklanan bir kuraklıktan söz etmek mümkün değil.

SUSUZLUK TEHDİDİ OLMASA DA ÇİFTÇİLER UYARILACAK

DSİ 2. Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız, yaptığı açıklamada, kış mevsiminin ılık ve yağışsız geçmesine karşın 2007 yılında bölge için bir kuraklık tehdidinin bulunmadığını belirtti.

Bunda, bölgede önceki aylarda kaydedilen güçlü yağışların yanı sıra geçen yıl tasarruflu su kullanılmasının etkili olduğunu ifade eden Sarıyıldız, şunları kaydetti:

''Bizim yağışlara ilişkin değerlendirmemiz; sanırız bu yıl yağışlar biraz ötelendi. Muhtemelen gelecek günlerde yağış olacak. Ayrıca İzmir yağış almasa da Uşak'a kar yağdığında bu yağıştan kaynaklanan sular bizim barajlarımıza geliyor. Geçen yıl suyu çok tasarruflu kullandık. Tarımsal sulamada DSİ olarak sulama birlikleriyle ortak çalışıyoruz ve çiftçimize gereken uyarıları yapıyoruz.

Eğer yağış olmaz ve barajlarımızda yeterli su miktarı azalırsa köylülerimizi her zaman olduğu gibi uyaracağız ve onlardan aynı geliri temin edebilecekleri, ama daha az sulama isteyen ürünleri tercih etmelerini isteyeceğiz. Ayrıca bölgemizde sulama isteyen ve gelişen zeytincilik konusunda da üreticilerimize nasıl sulama yapacakları, damlama sulama metodu anlatılıyor.''

İÇME SUYUNDAKİ DURUM

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) verilerinden alından bilgiye göre, 2007 yılı için İzmir'de içme suyunda da bir sıkıntı yaşanması beklenmiyor.

İZSU yetkilileri, kente içme suyu temin edilen Tahtalı Barajının yüzde 43, Balçova Barajının yüzde 54, Ürkmez Barajının ise yüzde 44 doluluk oranına sahip bulunduğunu belirterek, bu oranlar ile 2007 yılı için kesintiyi gerektirecek bir durum olmadığını kaydetti.

İzmir'in yüzey ve yer altı su kaynakları açısından şanslı bir kent olduğunu ifade eden yetkililer, Sarıkız, Göksu, Menemen, Halkapınar ve Pınarbaşı'da bulunan toplam 98 adet derin kuyu ve ile bu kuyulardan DSİ kotasıyla yıllık 180 milyon metreküp su çekebilme imkanı olduğunu belirtti.

Yetkililer, susuzluk tehdidi bulunmamasına rağmen vatandaşların suyu en verimli ve tasarruflu şekilde kullanmalarının her zaman için büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hrant Dink öldürüldü
 Katilin video görüntüsü!
 Dink 1909'dan beri 62'inci kurban
 Dink için 15 gün yas
 Kızı: Kanları daha mı temiz oldu
 CNN flaş haber olarak geçti
 "İnsanlık dışı davranış"
 CNN: Milliyetçilerin hedefi olmuştu
 Erdoğan iki bakanı görevlendirdi
 Haftasonu kar bekleniyor
 Zorla fuhuş mağdurları adliyede
 Stallone'ye üç bin mektup
 Mucize Türk bugün getiriliyor
 Eryılmaz hakkında takipsizlik kararı
 "Türkiye boğazın incisi"
 Acaristanbul'a verilen kanuni süre doldu...
 ABD'nin Mahmur baskını Ankara'yı tatmin etmedi
 Şemdinli sanıklarından Yargıtay'da ilginç savunma
 Irak'ta düşen uçağın tek tanığı geliyor
 ABD, Mahmur'u kapatma sözü verdi
 Öğretmenin salladığı floresan öğrencinin sırtında patladı
 AKP'nin 3 aylık gelinini telefon kaydı tutuklattı
 PKK itirafçısı 40 kilo esrarla yakalandı
 'Deve'ye bir kurban daha
 Tayland'da Türk yürüyüşü
 Töre kurbanı Naile'nin sanıklarına müebbet
 Ege'de gözaltına alınan balıkçıdan haber yok
 YİBO'lara yeni yatak düzeni uygulanacak
 Hakiki Koç'un sahibi kalp krizinden öldü
 Öğrencilerin çıplak pozu örtbas edildi
YILMAZ ÖZDİL
N'olcak bu Irak'ın hali?
Ankara'nın...
ERGUN BABAHAN
MİT'e kulak verin
Bizim gençlik yıllarımızda MİT deyince...
MEHMET BARLAS
Ankara'daki savaş tamtamlarını nasıl...
BALÇİÇEK PAMİR
Kadın-kız muhabbeti mi yapalım yani?
Yurtlarda kalan...
UMUR TALU
(Anti)emperyalist
Ya
FATİH ALTAYLI
Sızma operasyonu
Jan Nahum'un Maliye Bakanı'na...
ERDAL ŞAFAK
Kısmen özgür
AB Komisyonu'nun genişleme...
Sen de mi Brütüs?
Irak'ı "özgürleştirmek" için çıktığı yolda hem rakip Demokratlar'dan...
Royal'e vergi kaçırma suçlaması
Fransa'da sosyalistlerin cumhurbaşkanlığı adayı Royal, destek için...
Eller aya biz yaya
Eller aya biz yaya
İngiltere'de Premier Lig'in uluslararası hakları da satıldı; 3...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu