kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Altı yıl ayrı kaldığı tiyatroya kavuştu
Altı yıl ayrı kaldığı tiyatroya kavuştu
Para harcama zevkim yoktur

Altı yıl ayrı kaldığı tiyatroya kavuştu

İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevinden 6 yıl önce ani bir kararla ayrılan Kenan Işık: Bu süreçte oyun izlemek için bile tiyatroya gitmedim. Sahneyi çok özlemişim.

Usta tiyatrocu Kenan Işık, 6 yıl önce Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Rahmi Dilligil'le yaşadığı sürtüşmenin ardından DT'den istifa etmiş; Şehir Tiyatroları'ndaki Genel Sanat Yönetmenliği görevinden de ayrılmıştı. Bu süreçte hiç tiyatroya gitmediğini itiraf eden Işık, eski yuvasında 'Ölümsüz Öykü' isimli yeni bir oyun sahnelemeye başladı. Kenan Işık, Karen Blixen'in öyküsünden oyunlaştırıp yönettiği 'Ölümsüz Öykü'nün perdesini Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde açıyor. Tiyatrodan uzak kaldığı 6 yıl boyunca 'Kim Beşyüz Bin İster' yarışması ile 'Belalı Baldız' adlı sitcom'la adından söz ettiren Kenan Işık'la geçmişi ve gelecek projelerini konuştuk.

SÜRTÜŞME YAŞANMIŞTI

* Neden tiyatroya döndünüz? Birincisi, çok özledim. Altı sene boyunca neredeyse hiç oyun seyretmedim. Ben tiyatroya gönül verdim. Devlet Tiyatroları'ndan o dönem işin başına gelen Rahmi Dilligil nedeniyle ayrılmak zorunda kalmıştım. Sanatsal bir sürtüşme yaşanmıştı. Atanan yeni genel müdürün, tiyatronun geleneğine çok yakışmadığını düşünmüştüm. Siyasetin sanata etkisi olmuştu.

* Siyasetçilerin Devlet Tiyatrosu'na müdahalesi yüzünden mi ayrılmak zorunda kalmıştınız? Evet, fikir ayrılığı oluştu. Siyasetin sanata müdahale etmemesi gerekiyor. Buna izin vermemek lazım. Siyasetçi 'Benim adamım genel müdür olsun' deyince olmuyor. Rahmetli Sakıp Sabancı'nın hayatını konu alan bir oyun gündeme gelmişti. Bizim itirazımız bunaydı. Rahmi Dilligil ile hâlâ mahkemem var. Bu tür açıklamalarım yüzünden mahkemeye vermiş; 10 bin YTL tazminat istiyor.

BENİMLE UĞRAŞIYOR


* Bu açıklamanızla 'sanat ve sanatçı kukla olamaz mı' diyorsunuz? Evet, sürtüşme bu yüzden çıkıyor. Ben gelen soruşturmalardan birinde işime son verileceğini anladığım için istifa etmiştim. Gerçekten küskünlükle ayrılmıştım. Devam etmemin mümkün olmadığını görmüştüm. Tiyatrodan ayrılıp evime giderken, yolda gördüğüm doğalgaz kazısına baktım. O işi bilsem yapacağım ama bilmiyorum ki! Birden kabadayılık yapıp tiyatrodan ayrıldım. Çoluğumun çocuğumun rızkını nereden kazanacağımı düşündüm o an. Fakat bir hafta geçti, o genel müdürü eli kelepçeli olarak gazetelerde gördüm. İlahi adalet yerini buluyor. Çünkü neticede öyle tuhaf işler yapmış ki! Görevi kötüye kullanmaktan dokuz ay hapis yattı. Hâlâ daha benimle uğraşıyor. Benim demeçlerimden rahatsız oluyor.

* Sizin siyasetçilerle aranız hiç iyi olamadı mı? Bana bu zamana kadar hemen hemen her partiden belediye başkanlığı, milletvekilliği teklifi geldi. Ama ben kendimi bir partinin düşüncesi doğrultusunda kullandırtmam! Çünkü ben sanatçıyım.

SABIRLA İZLENMELİ

* Yıllar sonra Şehir Tiyatroları'nda yeni bir oyun sahneye koyuyorsunuz. Bu çalışmanız için para alıyor musunuz? Alabilirdim ama almadım. Ben tiyatroyu amatörce yapıyorum.

* Tiyatroya dönüşünüzde televizyon dünyasından sıkılmanızın rolü olabilir mi? Televizyonu bırakmış değilim ki. İki iş birarada yapılabilir. 'Fikrimin İnce Gülü' adlı yeni bir dizi için anlaşmak üzereyim. Bir belediye başkanı ile eski sevgilisinin ilişkisini konu alan güzel bir dizi olacak.

* Sizi eski yuvanıza döndüren 'Ölümsüz Öykü' nasıl bir oyun? Paranın, pulun, muhasebe kayıtlarının karşısına sanatı, öyküyü koyan bir oyun. Öykünün hayatımızda önemli bir yeri olduğunu vurgulayan bir çalışma. Bu oyunda; paranın, kudretin, muktedir olmanın karşsında sanat var. Seyircinin biraz sabırla izlemesi gerekir.

* Zor bir oyun mu yaptınız yani? Biraz öyle oldu. Cannes Film Festivali'nde Nuri Bilge Ceylan'ın filmi en iyi iki filmden biri seçildi. Ama Türkiye'de 17 bin kişi izledi. 'Maskeli Beşler'e 700 bin kişi gidiyor, 'İklimler'e 70 bin kişi bile gitmiyor. Bizim oyunumuza çok seyirci gelmeyebilir ama gelecek 100 kişiden gerçek edebiyatı, şiiri, tiyatroyu esirgememek gerekir. Shakespeare, Brecht ya da Euripides oynamak bu yüzden çok önemlidir.

BÜLENT İPEK - MAGAZİN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Eurovision'da bizden daha iyisi olamazdı!
 Altı yıl ayrı kaldığı tiyatroya kavuştu
 Temeli sağlam attım yıksalar çok düşmem
 Tarih kokan duvar halıları
 'Havuç'un ailesi de oyunculuğa soyundu
 Onların hayatını ciklet değiştirdi
 63 yaşında yeniden babalığı tadacak
 Perküsyonla filmi seslendirecek
 Eğlenceye doyuracak
 Bale ve müzik eğitimi drama ile desteklendi
 İtalyan banyolar İtalyan banyolar
 Evinizdeki kasap
 Horlamaya son!
 Ekmek sunumu
 Çamura saplanınca iş başa düştü
 Sıfır beden furyası için aileleri suçlayın
 Şaşırtan benzerlik!
 'Temel İçgüdü'de giydiği külot koruma altında
 Yeni projesiyle TV ekranlarında
 Leo: Titanik'ten sonra sinemayı bırakmak istedim
ÖZAY ŞENDİR
Sen yoksan bir eksiğiz
Hrant bugün son yolculuğuna...
ŞENGÜL BALIKSIRTI
Gerçekleri öğrenmek için!
2007'nin ilk haber bombasını...
RAHŞAN GÜLŞAN
Ogün, biz şimdi ne yapacağız?
Ogün sen cuma günü öğleden...
SEDA KAYA GÜLER
Tek olmanın tehlikeli cazibesi
Yönetim kademesinde...
Kanseri tam 12 den vuran proton bombası
Kanseri tam 12 den vuran proton bombası
Hiroşima'yı yerle bir eden atom bombası ile proton bombası aynı...
Hastalık depresyona sokuyor
Hastalık depresyona sokuyor
Hastalıklara bağlı ruhsal sorunlar, hastalığın kendisi kadar etkili...
Mutlu pozlar verdiler
Mutlu pozlar verdiler
İlişkilerinin ortaya çıktığı ilk günlerde basından köşe bucak kaçan...
Azerbaycan'da en büyük Mahsun!
Azerbaycan'da en büyük Mahsun!
Avrupa turnesi öncesinde geçtiğimiz günlerde Azerbaycan'da bir konser...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.