kapat
   
28 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Heves ekonomisi çok can yakacak
Cengiz Solakoğlu Kimdir?
Şirketleri üç kuruşa satmak olmaz
Suna Hanım'ın kitabı eksik kaldı
Koç, Migros'un tamamını satmaz
Düziçi Bayisi Mehmet Bey'den bir anekdot

Heves ekonomisi çok can yakacak

Koç Holding döneminde 81 il, 600 ilçeyi gezen Cengiz Solakoğlu, şimdi de o yıllarda kurduğu ilişkilerle piyasayı kokluyor. Anadolu esnafının kendisini hiç yanıltmadığını söyleyen Solakoğlu, "Bu yıl talepteki gerileme çok can yakacak" diyor ve uyarıyor: 2000'deki gibi sahte bir heves ekonomisi oluştu.

Şu anda 2000'de olduğu gibi saadet zinciri kuruldu, zincir kopunca çok büyük bataklar ve krizler olacak

Koç Holding'de 37 yıl çalıştıktan sonra 2003 yılında Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı görevinden emekliye ayrılan Cengiz Solakoğlu, "Artık akçesiz işler yapacağım" diye çıktığı yolda, kendini Türkiye'nin şirketlerine danışmanlık yaparken buldu. Dile kolay, Türkiye'de neredeyse sanayiinin tarihi kadar bir süreyi ülkenin en büyük gruplarından birinde geçirmiş, 81 il 600 ilçe gezip pek çok şey biriktirmişti. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda kalmasına ülke izin vermedi. O önce "Olur, size danışmanlık yaparım ama bir bedel almam" dediği yeni yolculuğunda bir anda pek çok şirket için gelecek planları yapar hale geldi. 2003'te İstanbul vergi rekortmenleri listesinin 50'nci sırasında yer alan Cengiz Solakoğlu, şimdi gençlerle güçlendirdireceği CS Danışmanlık ile yine uzun bir koşunun başında.

*
Danışmanlık verdiğiniz kaç firma var? Şu anda 4 tane var ama artacak. Onların izinleri olmadan isimlerini veremem. Ülker, danışmanlık yaptığım bir firma değil. SPK'nın öngördüğü bağımsız yönetim kurulu üyesiyim. Benim danışmanlık hizmeti verdiğim farmalardaki ön şartım şu oluyor: Ben bunları yaparım, raporu yazarım. Ama rapor tozlu raflarda mümtaz yerini alacaksa ben yokum. Katma değerim oluşursa paramı alırım, yoksa almam.

* Peki yeni firmalar gelecek mi? CS Danışmanlık diye web sitem açılacak. Orada hangi hizmetleri verdiğim, kimlerle çalıştığım yer alacak. Amaç büyük işler yapıp büyük paralar kazanmak değil. İnandığım genç arkadaşlarım var. Bir de hukukçu olacak. O özellikle şirket alım-satımlarında hukuki altyapıyı hazırlayacak. Yabancı ortaklık konusunda da danışmanlık yapacağız.

* En çok ne danışıyorlar? Geçen hafta şöyle bir işimiz vardı örneğin. Bir şirket sahibinin üç çocuğu var, onları geleceğe hazırlamak istiyorlar. Dediler ki 'Bu çocukların bir aile anayasası olsun, bizden sonra da bu birliktelikleri devam ettirsin'. Türkiye'de genellikle kardeşler bekarken çok iyiler. Evlendikleri zaman farklılıklar ortaya çıkıyor. Onun için aile anayasasında ilke damatlar ve gelinlerin yönetimde yer almaması. ABD ve Avrupa'da çok yaygın. Biz onu oluşturuyoruz şimdi.

'İSTİKRAR' DENEYİMİM YOK!

* Bu kadar çok 'danışılan' biri olarak teşhisiniz vardır mutlaka. Türk şirketlerinin en büyük eksiği nedir? Türkiye'de aile şirketleri ağırlıkta. Firmalar sistemden çok insanların gücüyle bir yere gelmiş. Eğer sistemler takviye etmezse ikinci veya üçüncü nesilde zayıflıyor. Ben şirketleri hem ikinci, üçüncü nesle hazırlanma hem de yarı profesyonel yapının kurulması konusunda deneyimlerimi oraya aktarmak için varım.

* Bir holdingin tüketim grubunu yöneten biri olarak, Türkiye'nin 40 yılı size ne öğretti? 40 yıl içinde Türkiye'nin istikrarsızlığının istikrar kazandığı dönemler ve ekonomik kriz dönemlerinden geçtim. Benim metodum koklama metoduydu. Zaman zaman krizin ayak seslerini duyduk, önlemlerimizi ona göre aldık. Hiç düzgün bir ekonomide, enflasyonsuz bir ortamda iş yönetmedim. Tam emekli olduğum sırada Türkiye'de enflasyon tek haneye düştü; siyasi istikrar geldi. Allahtan emekli olmuşum, hiç istikrarlı bir ortamda iş yapma deneyimim yoktu.

n Burnunuz bugün ne tür kokular alıyor? Ben Anadolu tüccarına ve bayisine çok yakın çalıştım. Tüketici hareketleri bana yön verdi. Her yörenin ekonomisine katkıda bulunan mahsul durumunu, o zamanki elektrifikasyonun yaygınlığını izleme imkanım oldu. Diyelim ki geçen yıl şu kadar çamaşır makinesi ya da buzdolabı satılmış Adana'da. Bu sene Adana'nın köylerine şu kadar elektrik gelecek. Mahsul durumu şu. Buna göre bütçe oluşturup Arçelik'le paylaşıyorduk, şaşmaz doğrulukla sonuca ulaşıyorduk.

* Aynı zamanda iyi bir tarımcıydınız o zaman? Ben değildim. Vehbi Koç tarım raporu yazdırır 3 ayda bir, gönderirdi. O tarım raporunda Türkiye'nin bu yıl ne kadar buğday üreteceğini, dünya fiyatlarının ne olacağını şaşmaz bir doğrulukla tespit ederdi.

SAADET ZİNCİRİNE DİKKAT

* Anadolu'dan alıyordunuz 'koku'yu yani.. Her gün 10-15 bayii telefona yazdırırdım sabahleyin, işler nasıl, piyasa nasıl, kaydederdim. 2000 yılında İstanbul Sanayi Odası'nda dedim ki, -bu krizin ayak sesleridir, tüketim mallarında durgunluk başladı. O dönemde tüketim pompalanarak, olmayan kaynaklar harcanıp Türkiye kriz ortamına sokuldu. Bugün Türkiye'de yine tüketim çılgınlığı var. Uzun vadeli satışlarla, taksit atlatma kampanyalarıyla suni satın alma güçleri yaratılıyor. Bunu son derece tehlikeli görüyorum. Bir gün annemin şoförünün Migros'ta iki sepet dolusu mal aldığını gördüm. Dedi ki "Ben bunu 8 taksitte ödeyeceğim." Adam, bütün lüks malları koymuş ve o günkü taksit avantajıyla bilinç altındaki hevesini tatmin etmeye çalışıyor. Buna heves ekonomisi de deniyor. Şu anda bir saadet zinciri kurulmuş durumda, X bankasının kredi kartını Y bankasının kredi kartından para çekerek ödüyorsunuz. Bu saadet zinciri koptuğu zaman çok büyük bataklar ve krizler doğacak diye de korkuyorum. Şu anda talepte gerileme var. Bu gerileme, gelirini geçmişte tüketen insanların bugün borç ödemesinden kaynaklanıyor.

ESEN EVRAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Halkbank'la ilgilenen en az 4-5 milyar $'ı cebine koymalı
 Benim bile VEDOP'a giriş şifrem yok, merak da etmedim
 'Sabotaj ve hırsızlık' soruşturması
 Türkiye'nin ilk yerli hedge fonu İş'le geliyor
 Kamu bankalarına yeniden personel alımı yapılacak
 52 bin THY uçağı 75 bin hasta taşıdı
 Konut projelerinde elektrikli bisiklet devri başlayacak
 Zeytinyağı Tanıtım Grubu, genel kurul kararını bekliyor
 Dizüstü uçtu, 750 bini buldu
 Engelliye 35 milyon YTL'lik dev tesis
 Wolfowitz: Türkiye'nin kalkınması bir başarı öyküsü
 Para dergisinde bu hafta
 Davos günlügü
CÜNEYT TOROS
"Londra'da buna kesin inanmayacaklar!"
Türkiye'nin...
NURAN YILDIZ
TÜSİAD'ın iletişiminde sorun var
TÜSİAD'a atfedilen...
Töreyi yendi şimdi çocuklarını istiyor
Töre, boşanmak isteyen Emine Usta'yı eşine vurdurttu. 8 kurşun yedi...
İstanbul'da 113 okula baz istasyonu tehdidi
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik: İstanbul'da 113 okulun yanı...
'Kimse gençleri sadist emellerine alet etmesin'
'Kimse gençleri sadist emellerine alet etmesin'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan beraberinde Maliye Bakanı Kemal...
Atatürk'ün cenazesinden önce heykelini kaldırmışlardı
Atatürk'ün cenazesinden önce heykelini kaldırmışlardı
Dolmabahçe Sarayı'nın arşivinde yeni bulunan bir belge, Atatürk'ün...
IMKB
E: 41.846 D:% -0,66
DOLAR
S: 1,424 D:% 0,211
EURO
S: 1,839 D:% -0,271
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu