kapat
   
06 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstihbarat müdürü görevinden alındı
'Bekleyin, gerçek ortaya çıkacak'

Ağır fatura istihbarata

Dink cinayetiyle ilgili 11 ay önce gelen ihbar için "Üstlerime bildirmedim" diyen İstihbarat Şube Müdürü'nün kellesi gitti.

Mülkiye müfettişlerine "Trabzon'dan gelen ihbarı üstlerime iletmedim" diyen İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler dün akşam görevden alındı. Güler'in "görevi ihmal"den cezalandırılmasının isteneceği öğrenildi.

CERRAH TEMİZE ÇIKIYOR
Şube Müdürü Güler'in "Ham bilgiydi, bu yüzden emniyet müdürümüzle paylaşmadım" demesinin, İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah'ı hukuki sorumluluktan kurtardığı öne sürülüyor. Müfettişler raporlarını yarın İçişleri Bakanlığı'na verecek.

"BİRKAÇ GÜN BEKLEYİN"
Üst düzey bir polis şefi ise şube müdürünün ihbarı hemen üstlerine bildirdiğini öne sürerek şöyle dedi: "Müfettişlere söylenmemiş sözler söylenmiş gibi sızdırılıyor. Olay manipüle ediliyor. Birkaç gün bekleyin. Bu konuyu kimse kapatamaz."

11 ay önce haber verdi
Polis muhbiri olduğu ortaya çıkan Erhan Tuncel'in Dink cinayetini 11 ay önce bildirdiği, ancak önlem alınmadığı ortaya çıkmıştı.


İstihbarat müdürü görevinden alındı

Hrant Dink cinayetiyle ilgili Trabzon'dan gelen ihbar konusunda "Üstlerime iletmedim" diyen İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Güler görevden alındı. Güler'in bu ifadesinin, Cerrah'ı hukuki sorumluluktan kurtardığı öne sürüldü.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in suikastı soruşturmasında Mülkiye müfettişlerine ifade veren İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'in, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nden 17 Şubat 2006'da gelen "Yasin Hayal Dink'e suikast düzenleyecek" istihbaratı hakkında Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı bilgilendirmediğini söylediği öğrenildi. Güler'in, tüm sorumluluğu üzerine almasıyla birlikte, İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, hukuki sorumluluktan kurtulmuş oldu. Bu ifadeyi veren Müdür ise apar topar görevden alındı. Dink suikastını soruşturmak üzere görevlendirilen ve Trabzon ile İstanbul'daki soruşturmalarını tamamlayan Mülkiye müfettişleri, geçen pazar günü İstihbarat Daire Başkanlığı'nda incelemelere başladı. Müfettişler, İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve sağ örgütler masası müdürünün olayla ilgili ifadelerini alacak. Müfettişlerin raporu İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na vermesi bekleniyor.

CERRAH'I
KURTARDI

Mülkiye müfettişleri İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde Celalettin Cerrah ve İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ile TEM Şube Müdürü'nün ifadelerine başvurdu. Güler'in müfettişlere verdiği ifadesinde, "Trabzon Emniyet Müdürlüğü 17 Şubat 2006 tarihinde bize bir istihbarat yazısı gönderdi. Biz bu istihbarat notu üzerine gerekli çalışmalarda bulunduk. Bildirilen adreslere baktık. Ancak herhangi bir bulguya ulaşamadık" dediği öğrenildi. Güler'in müfettişlere, söz konusu istihbarat notu hakkında İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı bilgilendirmediğini de söyleyerek tüm sorumluluğu üstlendiği öğrenildi. İlhan'ın müfettişlere, "Trabzon'dan ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan gelen ham bilgileri araştırdım. Verilen adres boş çıktığından, gelen bilgiyi müdürümüz ve emniyet müdür yardımcımızla paylaşmadım. Bize her gün yüzlerce ham bilgi gelir. Biz bunları araştırırız. Eğer doğrularsak Emniyet Müdürü'yle paylaşırım. Yoksa asılsız bilgiyi Emniyet Müdürümüzle paylaşmam. İşlerimin yoğunluğundan da cevabı yazı yazamadım" diye ifade verdiği öğrenildi.

'GÖREVİ İHMAL SUÇU'
Güler'in "haber elemanı" Erhan Tuncel ile Yasin Hayal'in Trabzon tarafından takipte olduğunu sandıklarını, grubun İstanbul'a gelmesi halinde kendilerine bildirileceğini düşündüklerini de müfettişlere anlattığı öğrenildi. Müfettişlerin, görevden alınan Güler hakkında, "Yetkili mercilere bilgi vermeyerek görevi ihmal ve görevi savsaklamak" iddialarından cezalandırılmasını isteyeceği öğrenildi. Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün 17 Şubat 2006'daki, "Hrant Dink öldürülecek" istihbaratının, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan da geldiği belirlendi. İstihbarat Daire Başkanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bir başka bilgi notu göndererek Hrant Dink'e suikast düzenleneceği yönünde ikinci bir istihbaratı bildirdiği öğrenildi.

Kadir ERCAN / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 En büyük utanç
 Ankara'da 'telekız ajandası' paniği
 'Afiş' bir polisi daha götürdü
 Diziden al haberi: Bir suikast ihbarı
 Hanedanlar arası doğum günü partisi
 Ödül, Bardakçı'ya verilmeliydi
 Bir mum da bu dizi için yakılsın
 Tekkelerde kültür merkezi
 Prof. Giritli son yolculuğuna çıktı
 Pamuk'un resmi davalık oluyor
 Linç tehdidi mahkemelik
 Güneş enerjisiyle sokak aydınlatması
 Türkler Davası'nda 'keşif'e ret
 Vicdani retçilerden ABD'ye tepki
 Avusturyalı tarihçi Feigl toprağa verildi
 Korgeneral Erdağı: Emirler sorgulanıyor
 "Çatışma olmasın istiyoruz"
 Çömez: PKK üyeleri Iraklı kimliği alıyor
YILMAZ ÖZDİL
Hukuk guguk...
Dün... Fransa'nın PKK'lılara Irak...
ERGUN BABAHAN
Sormaya devam
Hrant Dink cinayetiyle ilgili haberler...
MEHMET BARLAS
Türkiye'de seçmen kimi ABD kimi tutuyor...
Bu yıl içinde...
UMUR TALU
Hepimiz delirmişsek!
Afyon'da maçta, bir kısım seyirci,...
FATİH ALTAYLI
1 milyona dayandık
Yeni yıla girerken, SABAH çalışanları...
ERDAL ŞAFAK
Kan ve petrol
Rum yönetiminin fitilini...
'Ben de korkuyorum'
Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Fransız Paris Match dergisine konuştu:...
Merkel'e 12 altın deve hediye edildi
Almanya Başbakanı, Suudi Kralı Abdullah'la da baş örtüsüz görüştü.
İnönü satılıyor!
İnönü satılıyor!
Taze para arayan Beşiktaş yönetimi, Nevzat Demir Tesisleri hariç, BJK...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu