kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bunları biliyor muydunuz?
Adını bilmediğin şeyi yememeli
35 kitaplı Şenyapılı
Bunları biliyor muydunuz?

Bunları biliyor muydunuz?

Börttürme: "Sebzelerin kızgın yağda çok az kavrulması işlemine verilen ad."
İmambayıldı: "Türkiye'de, kökeni, cariyesi kendisine bu yemeği sunduğunda duyduğu zevkten düşüp bayılan bir imama dayana, İmambayıldı adında klasik bir patlıcan yemeği vardır. Herhalde imam efendi, kazandığı yepyeni güçle bu baygınlığından kurtulup kendine gelmiştir... Oysa Balili erkekler, arzuyu öldürdüğüne inandıkları patlıcanı ağızlarına koymazlarmış..." (Isabel Allende: Afrodit, İspanyolca'dan çeviren: İnci Kut, Can, tarihsiz, s. 42)
Kapuska: "...
Ruslar'ın kapuska'sı bize de gelmiştir. (Rusça'da Kapuska zaten lahana demek.)" Murat Belge: Tarih Boyunca yemek kültürü, İletişim, 2001, s. 39) Lahananın Almancası 'kaut', Fransızcası ise 'chou'dur. (Ayrıca bkz: SAUERKAUT)
Labne/ Labneh: Kimi kaynakların Mısır, kimi kaynaklarınsa Lübnan yiyeceği olarak tanıttığı labne, şimdilerde Türkiye'de üretilen krem peynirlilerin adında da geçer oldu. Yabancı sözcüklere düşkünlüğümüzden olsa gerek, yıllardır kullandığımız kese yoğurdu yerine 'labne'yi seçti üreticiler. (...)
Madlen çikolata: "Çok önceleri, 1940'lı savaş yıllarında kakao ithal edilemiyordu. Beyaz tatlı ile şekerler yapılıyor, üstünü suni çikolata ile kaplıyorduk. Millet zamanla bundan bıktı. Babam Fransa'ya gitti. Madlen dedikleri kalıpları getirdi. 'Madeleine' şekercisi Paris'te aynı adı taşıyan meydanda ünlü Fauchon'un yanındaydı. Madlen, işte o şekerci dükkanının kolay tüketilebilecek boyda çikolata yapmak için hazırladığı bir kalıp. Madlen çikolata oradan geliyor. Kalıplar bütün dünyada bir standart oluşturdu ve yayıldı. Kimse bilmez bunu. Çikolatayı doğrudan kalıplara dökmeye başladık." (Ahmet Örs: "Alafranga pastacılıkla 82 yıl", (Baylan Pastanesi sahibi Harry Lenas ile görüşme), SABAH Cumartesi, 5 Kasım 2005) Yuvalama: "Nedir bu yuvalama derseniz hanımların günlerce imece usulü çalışıp hazırladıkları, pirincin dibekte çekilerek un haline getirilmesiyle başlayıp, yumurta, karabiber, tuz, eklenip macun kıvamına gelene dek yoğrulduğu, oluşan bu harçtan nohut büyüklüğünde yüzlerce köfte oluşturulan içine haşlanmış nohut ve bolca yağsız kuzu eti eklenip bütün bu malzeme piştikten sonra yoğurt ile terbiyelenip tereyağ ve nane yakılarak üzerine gezdirilen muhteşem bir yemek. (...)
DİĞER GURME HABERLERİ
 Antep ve Antakya yemekleri bir arada
 Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
 Ağzımız tatlansın
 Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
 Bayatlamayan kurabiyeler
 Bir ABD'linin Osmanlı mutfağı tutkusu
 Naz'lı Türk mutfağı
 Tijen İnaltong'dan açıklama
 Plazma TV'li esnaf lokantası
 Bu İngilizi çok sevdik
 Mazlum bereketiyle diziliyor ciğerler şişe...
 Yeme de büfene koy
 Mönü karanlık
 Suşi polisi devrede...
 Fast food balık lokantası
 Meyhane kokusu başkadır
 Bu kebaplarda kuyruk yağı yok
 Bu 'misina'nın ucunda farklı mezeler var
 Restoranında Ali Baba'nın...
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
!f İstanbul kışkırtıyor
!f İstanbul kışkırtıyor
Sıkı festival takipçilerinin kaçırmadığı !f İstanbul, bu yıl 15-25...
İstanbullu sözlüğünü yaratıyor
İstanbullu sözlüğünü yaratıyor
İki kıtayı birbirine bağlayan ve her semti ayrı ayrı tarih kokan...
Doğan Kardeş kitapları sergileniyor
Bir dönemin çok sevilen çocuk dergisi Doğan Kardeş'in kitaplarının...
Kırmızı gülün boyu uzadı
Ekvator'un zengin topraklarında yetiştirilen 'Dünyanın en uzun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.