SABAH - 22/03/2007 - Hayırsever işadamı Kadir Has hayatını kaybetti
kapat
   
22 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hayırsever işadamı Kadir Has hayatını kaybetti
''Vatan Borcu Ödüyorum''
Güler Sabancı: Örnek insandı
Mercedes-Benz: Büyük üzüntü içindeyiz
Özilhan: Mercedes'i Coca Cola'yı Türkiye'ye getirdi

Hayırsever işadamı Kadir Has hayatını kaybetti

Kalp krizi geçiren hâyırsever işadamı Kadir Has vefat etti. Türkiye'ye pek çok ilki getiren Kadir Has'ın başta eğitim ve sağlık olmak üzere Türkiye'ye sayısız bağışları oldu.

Kadir Has Üniversitesi'nin Balat'taki kampusunde düzenlenen bir toplantıya katıldıktan sonra Sarıyer'deki evine dönüşü sırasında kalp krizi geçiren İşadamı Kadir Has, kaldırıldığı Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Edinilen bilgiye göre Kadir Has, kendi adını taşıyan Kadir Has Üniversitesi'nin Balat'taki kampusunda mütevelli toplantısına katıldı.

Hayırsever iş adamı Kadir Has, vefatından birkaç saat önce kurucusu olduğu Kadir Has Üniversitesinin Mütevelli Heyeti Toplantısına katılarak eğitime verdiği desteği sürdürdü.

Kadir Has'ın oğlu Nuri Has, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Toplantısında birlikte oldukları babasının toplantıdan saat 15.30'da, erken ayrıldığını söyledi.

Nuri Has, ''Birkaç saat önce beraberdik, kendisi gayet iyiydi. Sonra bir
haber geldi ki kalp krizi geçirmiş'' dedi.

Kadir Has'ın oğlu Nuri Has, Sarıyer'deki evinde babasının kalp krizi geçirdiğini bildirdi.

Buradan helikopterle Amerikan Hastanesi'ne kaldırılan Kadir Has, Kronel Yoğun Bakım servisine alındı.

Kadir Has, doktorların tüm müdahalelerine rağmen hayatını kaybetti.

Hasteneye Kadir Has'ın getirilmesinden kısa bir süre sonra eşi Rezzan Has'da geldi.

Sarıyer'deki evde kalp krizi geçirmesinin ardından babasının helikopterle
Amerikan Hastanesine kaldırıldığını kaydeden Nuri Has, cenazenin henüz kesin olmamakla birlikte cumartesi ya da pazar günü toprağa verileceğini bildirdi.Nuri Has, ''Çok üzgünüz. Ailemizin direğiydi'' diye konuştu.

"KURTARAMADIK"

Basın mensuplarına açıklama yapan Kadir Has'ın oğlu Can Has da "Mütevelli heyeti toplantısından sonra kalp krizi geçirdi. Kurtaramadık. Cumartesi ya da pazar günü defnedeceğiz" diye konuştu. Can Has, babası için devlet töreni düzenleneceğini söyledi.

KADİR HAS'IN CENAZESİ EVİNE GÖTÜRÜLDÜ

Basın açıklamasında, Kadir Has'ın hayırsever kimliği ile tanındığına da değinen Zeki Yılmaz, " Bu ülkeye çok sayıda okul ve hastane kazandırdı. Hayatının son yıllarını hayırseverliğe adadı. Mütevelli Heyeti Topantısı için 12:00 da üniversiteye geldi. Beraber yemek yedik. 14:00 da toplantıya girdi. Yarım saat sonra rahatsızlandığını söyleyerek Sarıyer'deki evine gitti. Orada kalp krizi geçirince ambulans helikopterle Amerikan Hastanesi'ne kaldırmışlar ancak. Burada yapılan bütün uğraşlara rağmen kurtarılamadı." dedi. Yılmaz, aile meclisinin kararına göre, Cumartesi ya da Pazar devlet töreni düzenlenebileceğini de ifade etti.

Kadir Has'ın cenazesi hastaneden alınarak Küçükyalı'daki evine götürüldü.

KADİR HAS'IN CENAZESİ, CUMARTESİ GÜNÜ DEFNEDİLECEK

Kalp krizinden vefat eden hayırsever iş adamı Kadir Has'ın cenazesi, 24 Mart Cumartesi günü Fatih Camiinde kılınacak namazın ardından devlet töreniyle Küçükyalı'daki aile kabristanına defnedilecek.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Kadir Has'ın manevi oğulları Can ve Nuri Has'la, üniversitenin Cibali Merkez Kampüsündeki Fener Salonunda, hayırsever iş adamının vefatı ve cenaze törenine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Rektör Prof. Dr. Yılmaz, Kadir Has için 24 Mart Cumartesi günü saat 10.00'da üniversitenin Cibali Merkez Kampüsünde tören yapılacağını bildirdi. Yılmaz, merhum iş adamının, aynı gün Fatih Camiinde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından, devlet töreniyle Küçükyalı'daki aile mezarlığında toprağa verileceğini söyledi.

Üniversite olarak kayıplarının çok büyük olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Tüm ulusumuzun başı sağ olsun. Mütevelli Heyetimiz, mensuplarımız ve öğrencilerimizle, eğitim camiamızın ve ulusumuzun acısını birlikte derinden paylaşıyoruz'' diye konuştu.

KADİR HAS KİMDİR?

1921 Yılında Nuri-Zekiye HASOĞLU'nun evladı olarak Kayseri'de doğdu. 1942 yılında Boğaziçi Lisesi'nden mezun oldu. Kayseri'nin tanınmış ailesi ve eşrafından olan Mehmet-Şehime Germirli'nin kızı Rezan Hasoğlu ile 1942 yılında evlendi.

AKBANK'IN KURUCULARINDAN


Babası Nuri HASOĞLU, yorulma bilmez çalışkanlığı, azmi ve dirayeti ile, Adana'da yoktan başlayıp kurduğu birçok fabrika ve ticari kuruluşlarla ülkenin sayılı zenginleri ve AKBANK'ın kurucuları arasında yer aldı.

PEK ÇOK İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ


Başta otomotiv sanayine yönelik işler olmak üzere, dürüstlüğü, azmi ve güvenilir kişiliği ile, İstanbul'da yine sayılı ve varlıklı iş adamları arasında yer aldı. Mercedes Otobüs ve Kamyon Fabrikası'nı kurdu ve bu kuruluşun uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkanlığı ve üyeliği görevini yürüttü. Ülkemizde ilk olarak Coca-Cola Fabrikasını kurdu.

Koç ailesi ile Bursa'da "Karsan" adıyla Peugeot marka Minibüs fabrikasının ortakları arasında yer aldı. Fransızların meşhur Michelin Lastikleri'nin Türkiye distrübütörlüğünü üstlendi. Ayrıca, benzeri çeşitli ticari kuruluşları gerçekleştirdi.

Kadir HASOĞLU, Sabancı Ailesi'nden sonra Akbank'ın en büyük kurucu hissesine sahiptir. Kadir HASOĞLU, dirayetli yönetimi sayesinde kurduğu ve geliştirdiği ticari kuruluşların hepsinde, hiçbir ihtilafa düşmeden büyük bir başarı sağladı ve her işten alnının akı ile çıktı. Kadir HASOĞLU'na, eğitime ve öğretime verdiği önemli katkılarla, gelecek nesillerin en iyi şart ve ortamlarda yetişmesi için gösterdiği çaba ve gayretlerden dolayı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunca 16 Nisan 1998 tarihli toplantısında alınan kararla 1 Haziran 1998 tarihinde Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Yönetimi-Planlaması ve Ekonomisi alanında Onursal Doktora Payesi, ayrıca Marmara Üniversitesi Senatosunca 8 Temmuz 1997 tarihli toplantısında alınan kararla 30 Haziran 1998 tarihinde Atatürk Eğitim Fakültesinin Türk Eğitimine yaptığı maddi ve manevi katkılardan dolayı kendisine Fahri Doktorluk Payesi verilmiştir. Kadir HASOĞLU ve Rezan HASOĞLU, 1991 yılında kurdukları "Türk Eğitimine Özgü Kadir HAS Vakfı-HASVAK" ile başta eğitim ve sağlık olmak üzere, Ülke kalkınmasına yönelik çok önemli hayır işlerine yöneldikleri gibi ayrıca, vasiyetleri gereği tüm servetlerini adı geçen vakfa bağışladılar. Diğer bir deyimle, ülkesinden kazandıklarını yine Ülkesine vermenin en büyük onur ve vefa borcu olduğuna inanmaktadırlar. Kendi adı ile kurulmuş bulunan Kadir Has Üniversitesinin eğitimine başlayıp gelişmesini görmek en büyük tutkusudur.

***


MESUT YILMAZ: YERİ DOLDURULAMAYACAK BOŞLUK BIRAKTI

''Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük hayır sahibidir. Eğitimde, sağlıkta yaptığı bağışlar ona çok özel bir yer kazandırdı. Yeri doldurulamayacak bir boşluk bıraktı. Fevkalade üzgünüm. Bütün sevenlerine, milletimize baş sağlığı diliyorum.

YAZAR HULUSİ TURGUT
: Pek çok ilki Türkiye'ye getiren bir işadamıydı. Ülkesine borcunu ödemek için elinden gelen herşeyi yaptı. Yaklaşık 600 milyon dolarlık bağışı oldu.

SÜLEYMAN DEMİREL'İN BAŞSAĞLI MESAJI: Muhterem hanımefendi, değerli eşiniz, büyük hayırsever, aziz dostum Kadir Has'ın vefatını teessürle öğrendim. Nazmiye ve ben, kendisine Allah'tan rahmet,
sizlere başsağlığı dileriz. Büyük acınızı paylaşır, bu büyük insanın aziz
hatırasını daima anacağız.

ERDAL İNÖNÜ: Çok üzüldüm. Çok önemli bir kayıp. Değerli bir işadamıydı.
Ekonomimize ve sosyal yaşantımıza büyük faydası oldu.

İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ: Türk iş hayatına, Türk sanayisine ve ekonomisine, eğitim dünyasına çok büyük katkılar yaptı. Hepimizin başı sağolsun.

TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: Tüm güçlüklere rağmen kalıcı ve sağlam düşünceleri ve ileriyi gören kişiliği ile tüm iş dünyasına örnek olan başarılarla dolu bir hayat yaşayan hayırsever insan Sayın Kadir Has'ın vefatından büyük üzüntü duyuyoruz. Türk özel sektörü, büyük duayenini hiçbir zaman unutmayacak ve anısını daima yaşatacaktır. Sayın Has'a Allah'tan rahmet, ailesine, Türk iş dünyasına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

KAYSERİ SANAYİ ODASI BAŞKANI BOYDAK:Kayseri değerli bir insanını kaybetti. Aslında Türkiye değerli bir insanını kaybetti. Üzülüyoruz. Ancak kadir bey vefat etmiş olsa bile yaptırdığı eserlerle ebedi olarak yaşayacaktır. O tüm Türkiye'ye zenginliğin varlık sahibi olmadığın ispatladı. Fakirleri sevindiren birisi idi. Mekanı cennet olsun. Ebedi yolculuğunda onu rahmet uğurluyoruz.

ANAP GENEL BAŞKANI MUMCU: Hayırsever iş adamı Kadir Has'ın vefatından büyük üzüntü duydum. Kadir Has, milletimizin hafızasında iş adamı olmasının ötesinde, hayırseverliği ile yer etmiş bir isimdi. Özellikle binlerce öğrenciye verdiği destek ve eğitime yaptığı yatırımlarla ülkemize büyük hizmetler verdi. Milletiyle kazandı, milletiyle paylaştı. Merhum Kadir Has'a yüce Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

FENERBAHÇE KULÜBÜ'NÜN BAŞSAĞLIĞI MESAJI: Türk sanayisinin önde gelen iş adamlarından, hayırsever, aynı zamanda 1960-1973 yılları arasında çeşitli dönemlerde kulübümüzde yönetim kurulu üyeliği ve başkan vekilliği görevlerinde bulunan Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Üyesi Sayın Kadir Has vefat etmiştir. Merhuma Tanrı'dan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyoruz.

GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL YAŞAR BÜYÜKANIT: Ülkemizin kalkınmasında çok büyük hizmetlerde bulunan Sayın Kadir Has'ın vefatından büyük üzüntü duyduk. Merhuma Tanrı'dan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 AKP’den çiftçiye seçim jesti
 Borsa %1,93 yükseldi, dolar geriledi
 IMF faturayı kesti: 3.8 milyar YTL
 Akçakoca'ya 3 yıla kadar hapis istemi
 "Piyasaların iyi gitmesi kötü"
 111 avroya uçak bileti!
 Bilgi saklayan bankalara ceza
 Petkim ihalesi talipleri çekildi
 ABD'den 'enerji' telkini!
 Starbucks müzik işine giriyor!
 İETT ihalesi kiraları %20 arttırır
 İstanbul ekonomide 127 ülkeyi geçti
 Enflasyon beklentisi 7.28'e çıktı
 Rövanşı Dubaililer aldı kazanan İstanbul oldu
 Çeliktepe'de satış durdu esnafın kafası karıştı
 Garanti Sigorta'ya 12 talip çıktı, Eureko murada erdi
 IMF vuruşarak çekildi!
 '2007 hedefi halka arz ve 3 milyar YTL ciro'
 Sigortaya yabancı ilgisi ve İETT ihalesi, piyasalara moral...
 İZair'in yüzde 20'sine Sabancı talip oldu, karar 30 Mart'ta...
 Kaçak akaryakıtı ekonomiye TÜPRAŞ
 Hayat Su: 100 yıl daha su sorunu çekmeyeceğiz
 Ulusal marker denetimi nisan ayında başlıyor
 Halkbank özelleşse de esnafa Hazine destekli kredi verecek
 SPK: Hizmet kusuru var ama bize ceza vermeyin
 İnternet müşterisi 17 milyona yaklaştı
 FED faiz oranlarını yine değiştirmedi
 Acarlar yıkım kararının iptali için dava açtı
 Rekabet Kurulu'ndan 22 şirkete ceza
 TMSF halı ve kilim ihalesi düzenleyecek
 Erdemir 356 milyon YTL'lik bedelsiz hisse dağıtacak
 Dünya bunları konuşuyor
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İETT arazisini sattık, her ile üniversite kurduk,...
P'enis Batur mu?
Edebiyat çevreleri, normalden büyük penise sahip bir adamın hayatını...
Dambıllı cinayette iki sevgili birbirini suçladı
Öldürdüğü kadınla ilişkisi olduğunu öne süren zanlı "Altınları...
El Kaide'ci Sakka'ya BM'den iki ziyaretçi
El Kaide'ci Sakka'ya BM'den iki ziyaretçi
Biri Türk diğeri İngiliz Birleşmiş Milletler görevlisi iki kişi...
Bayrama Apo gölgesi
Bayrama Apo gölgesi
Nevruz kutlamalarına genel olarak sağduyu hâkim oldu. 50 bin kişinin...
IMKB
E: 43.240 D:% 1,93
DOLAR
S: 1,387 D:% -0,681
EURO
S: 1,852 D:% -0,296
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu