SABAH - 28/03/2007 - Şarkılarım seviliyordu ama eskimişti; elektronik yaptık
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şarkılarım seviliyordu ama eskimişti; elektronik yaptık
Şarkılarım seviliyordu ama eskimişti; elektronik yaptık
'Tek taşımı alamadım!'
Sertab dijital mi oldu?

Şarkılarım seviliyordu ama eskimişti; elektronik yaptık

'Sertab Erener goes to the club with Murat Uncuoğlu&Aytekin Kurt' adlı elektronik soundlu albüm, hem Türkiye hem de yurt dışı ile tanışmaya hazırlanıyor. Erener, şarkılarında böyle bir sound değişikliğine gitmesinin nedenini şöyle açıklıyor: Sıkılmıştım ve eskimişlerdi, yenilemek istedim.

Albümün adı 'Sertab Goes to the club with Murat Uncuoğlu&Aytekin Kurt'. Geçen yıl 'Sertab Dijital' adıyla dijital konseptli birçok konser veren üçlü, nisan ayının ikinci haftasında satışa çıkacak olan albüm için 11 Sertab Erener parçasını elektronik sound ile yeniden yarattı. Erener, şarkılarının bu soundla yeniden aranje edilmesini istemesinin sebebini şöyle açıklıyor: "Bu şarkılar 15 yıllık sürecin ürünüydü ve o halleriyle okumak için eskimişlerdi. Sahnede değişik türlerde okuyordum ama yeni bir şey yapmak gerekiyordu. Daha az insanla, daha efektif, içine dansı katabileceğim ne yapabilirim derken; bunun dans müziği olması fikri aklıma yerleşti..." 'Yanarım', 'Mecbursun', 'Vur Yüreğim', 'Sevdam Ağlıyor', 'Gel Barışalım', 'Lal', 'Satılık Kalpler', 'Aşk', 'Aslolan Aşktır', 'Aşk Ölmez' ve 'Everyway That I Can' adlı şarkıların bambaşka bir kanla hayat bulduğu albümün en büyük hedeflerinden biri ise, bu şarkıların yurt dışında dinlenmesini sağlamak. Özellikle bu altyapıda, müziğin dili olmadığını söyleyen Erener, "Amacımız, Murat'ın da desteği ile yurtdışındaki dans festivallerinde sahneye çıkmak!" diyor.

ŞARKILARI SAHNEDE PİŞİRMİŞTİK

* Dijital müzik yolculuğunuza 'Sertab Dijital' adıyla başladığınız konserlerle adım attınız. Bu konsept sizi sahnede zorlamadı mı? Denememiştiniz öncesinde...
S.E.:
Benim için yeniydi, ilk birkaç konser zorlandım. Çünkü bu form üzerindeki müzik, armoni-akor değişikliklerine izin vermeyen bir tarz. Fakat pop müzik şarkıları bu form için yazılmadığından, armoni değişiklikleri olması gerekiyor. O müziğin üstüne kendi melodilerimi söylemek ilginç bir deneyim oldu, zorlandığım için hoşuma gitti. Albüm çıkarmaya da dijital konserler sonrasında karar verdiğimiz iyi oldu. Çünkü o şarkıları sahnede pişirmiştik.

* Bu albüm, geçen yıl sahneye koyduğunuz 'Sertab Dijital' konserlerinin devamı. Herkesin sevdiği şarkıları elektronik müzikle harmanlamayı neden istediniz?
Sertab Erener:
15 yıldır şarkı söylüyorum. Son albüm haricindeki bütün şarkılarım 10-15 yıllık... Bu şarkılar benim için eskimişti. Sahnede akustik grubumla her türlüsünü çaldım ama artık başka bir şeyler yapmak lazımdı, çünkü sıkılmıştım! Daha az insanla, efektif, içine dansı katabileceğim, eğlenceli, ritmi daha güçlü bir dünya nasıl kurarım derken; bunun dans müziği olması fikri doğdu. Çocukların da tepkisi 'süper, sahnede yapalım bunu' oldu...

* Sizler için Sertab Erener şarkılarını yeniden aranje etmek nasıldı, ne gibi değişiklikler yaptınız, nasıl bir yol çizdiniz?
Aytekin Kurt:
Çoğunun orijinal halini sevdiğim için bozmak istemedim. Bazılarınınsa orijinaliyle alakası kalmasın istedik.
S.E.: Aslında şarkının orijinal hali diye bir şey yok, bir tane melodi var. Melodi güzelse o şarkıyı binlerce forma sokabilirsiniz. Biz de bu güzel melodileri, melodileri, deforme edelim dedik. 'Orijinal hali' diyoruz ya; bence bundan 10 yıl sonra da bu yaptığımız yeni halleri 'orijinali' olacak. Çünkü bir şarkıyı orijinal yapan; bizim ona alışmamız.

* 'Şarkılarımdan sıkılmıştım' dediniz. Yeni halleriyle ısındınız mı onlara?
S.E.:
Tabii, sonuçta melodiler güzel, sözlerin birçoğu nostaljik. Samimi şeyler yaptığımı görüyorum. Kendi sözlerimi yazana kadar, beni çok da yansıtmayan laflar etmemişim Allah'tan! O da Sezen'in (Aksu) başarısı. Benim söyleyeceğim bir dünya kurdu. Söyleyişimi de değiştirdim. Albümü dinleyenlerin 'bu Sertab mı?' diyebileceği kadar oynamak istedim.

* Dinleyenlerin 'Bu Sertab mı?' demesine sebep olacak nasıl bir yorum farkınız var?
S.E.:
Daha önce kullandığım yerleri kullanmadım, ses rengimi değiştirdim, güçlü söylediğim yerleri alçak söyledim. Benden hep beklenen hareketleri yapmadım! Bu müziğin dünyadaki gerekliliği olan soundu yakaladık. Yani şarkı söyleyen kadınla müziğin arasındaki balansı dünya normlarında tuttuk. Türk halkının kulağı alışıktır; şarkıcının sesi üstte olmalıdır. Onu biraz kırdık. Çünkü bir kulüpte bu şarkıları çalarsanız ve alttan müziği güçlü duyamazsanız bu müziğin hiçbir anlamı kalmaz! Beni müziğin içine gömdük yani.

SCAT TARZINI DA ÖĞRENECEĞİM!


* Bu yıl birçok projede görüyoruz sizi... Elektronik sound; Best Of albüm, kariyerinizin 15. yılı için çıkaracağınız konser DVD'si, Sabri Tuluğ Tırpan ile yaptığınız konserler... Bir sanatçıyı bu kadar çok yönlü olmak yormuyor mu? Dağılmıyor musunuz?
S.E.:
Çok eğleniyorum! Bundan iki gün önce bir saksofon, bir perküsyon, bir akustik piyanoyla Hayal Kahvesi'nde şarkı söyledim, bir hafta önce Adana'ya sadece tek bir piyano ile; Tuluğ ile gittim. Dağılmıyorum, çok hoşuma gidiyor. Bazı insanlar birden fazla şeye eğilimli olabiliyor. Onlardan biriyim. Sahip olduklarımı kullanmazsam kendimi tek kanallı bir şey gibi görürüm. Çokseslilik gibi bir şey bu içimde büyüttüğüm. Mesela Avrupa'ya hazırladığımız bir proje var; bir dünya albümü. O albüm öncesinde Avrupa'da bir hocayla Scat tarzını çalışacağım. Bobby Mcferrin Aziza Mustafazadeh bu tarzın temsilcilerinden. Sesimin vibratosunu gerektiğinde kaldırabilecek tekniği öğrenmek istiyorum. Bu albümde ihtiyacım olduğu için bu özellikleri sesime katmak istiyorum. Bunları kendime eklemezsem ölüyormuşum gibi geliyor bana.
A.K.: Hem artık 'aman boşver hiç bulaşmayayım, böyle gitsin' diyenler bitiyor!
S.E.: Yaşlanmak, kendini o halinle kabul etmek demek. Bunu reddeden en iyi örnek Madonna'dır. Ben de herhalde onun gibi bu işi yapabildiğim kadar yapacağım.

* Şarkıları neye göre seçtiniz? En sevilen, hit olan şarkıları mı tercih ettiniz, yoksa elektronik forma en yakışacakları mı?
Murat Uncuoğlu:
Kişisel beğenilerimizin yanı sıra Sertab'ın konser ve internette yaptırdığı anketler önemli oldu seçimlerimizde.
S.E.: En sevilen 20 şarkı listesi topladık. Onları yeniden yarattık, 11'ini albüme koyduk. Belki ikinci bir albüm yapabiliriz.

Sertab Erener: 2008'de çıkacak albümümü ikiye böleceğim. Bir bölümü Sabri Tuluğ Tırpan ile, diğer bölümü Aytek ve Murat'la yaptığımız gibi dansvari yorumlanacak. Bu ihale onlara kalacak!

Aytekin Kurt: Bu albümde remix olan tek parça 'Every Way That I Can'. Diğerleri dans müziğine yönelik baştan yapılandırılmış şarkılar.

Murat Uncuoğlu: Sertab'ın sesi, biraz elektronik efektle inanılmaz orijinal bir hal alıyor. Onun güzel şarkılarına dokunmak ayrı bir dikkat gerektirdi.

SEZEN BAŞARAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Şarkılarım seviliyordu ama eskimişti; elektronik yaptık
 Adrenalinim sahneden inince de bitmiyor
 Bu eser benden devletime bir armağan
 Amerika'da üç tane Ahmet Ertegün olurdum
 Türkiye'nin her yerine 2 milyon kitap dağıtıldı
 Mc Donald's'a tükürüklü oyun!
 Minikler eğlenerek beslenmeyi öğrenecek!
 Müzisyenler Toronto'da görücüye çıkacak!
 Jennifer Lopez Berlin'i coşturdu
 Moda ikonu modacı oldu
 Resmi internet sitesi hacklendi
 Halle Berry güzel fiziğini eskilere borçlu
 Önceki hayatımda Shakespeare'dim!
 Halk ne diyor?
ÖZAY ŞENDİR
Aşık Demirel....
Süleyman Demirel'i bir siyasetçi olarak...
AYŞE ÖZYILMAZEL
Bir Helin vardı canı sıkılan...
Sırada ne var, dekoratör...
AYŞE TÜTER
Lezzet güneşi
Kalbura bastı
Su ve şekeri...
Restoran hileleriyle diyet yapma formülü
Restoran hileleriyle diyet yapma formülü
Kararlı bir şekilde diyetinizi sürdürürken aldığınız cazip bir akşam...
5 yıllık evlilere haftada 3 gün, 10 yıllıklara 2 gün seks
5 yıllık evlilere haftada 3 gün, 10 yıllıklara 2 gün seks
'Biz artık yaşlandık, her zaman seks yapamayız' düşüncesine...
Deniz buzları eritti
Deniz buzları eritti
Top model Deniz Akkaya, ayakkabı firması Hotiç'in 2007 İlkbahar-Yaz...
Sosyete yeni X5'i çok beğendi
Sosyete yeni X5'i çok beğendi
Kosifler Oto'nun Erenköy'deki showroom'u önceki gece renkli bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.