kapat
   
28 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dışişleri: Arabuluculuk söz konusu değil
Erdoğan: Türk diplomatlar rehineleri görebilir
İran: Kadın askeri bırakacağız
Dışişleri: Arabuluculuk söz konusu değil
İngiltere İran'a resmi ziyaretleri durduruyor
Talabani: Size karşı olan bize de karşıdır

Dışişleri: Arabuluculuk söz konusu değil

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, İngiltere Dışişleri Bakanı Margareth Beckett ile yapılan görüşmelerde İran tarafından esir alınan İngiliz askerleri Türk diplomatların görmesi konusunun gündeme geldiğini, ancak bunun bir arabuluculuk olmadığını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Riyad'da İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüşmesinin ardından, İngiliz askerlerini Türk diplomatların görebileceğine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Bilman, Erdoğan'ın açıklamasını henüz görmediğini, ancak yapılan görüşmelerde bu konunun gündeme geldiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığının haftalık basın toplantısında konuşan Bilman, resmi ziyaret için dün Ankara'da bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Margareth Beckett ile yapılan görüşmelerde esir alınan İngiliz askerler konusunun da gündeme geldiğini kaydetti.

Bilman, Beckett'in Ankara'da olduğu sırada Mutteki ile telefonda görüştüğünü hatırlatarak, bu görüşmeye ilişkin Türk tarafına ayrıntılı bilgi sunulmadığını, ancak bildiği kadarıyla Beckett'in İngiliz askerlerin mümkünse İngiliz diplomatları tarafından ziyaret edilmesini talep ettiğini belirtti. Buna imkan olmaması durumunda üçüncü bir ülkenin temsilcilerinin askerleri ziyaretinin gündeme geldiğini söyleyen Bilman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bize de bu konudan bahsetti. Sayın Bakanımız da bu konuda bir yardımları olabilirse memnuniyetle yerine getireceklerini ifade etmişti. Benim bildiğim kadarıyla bunun sonrasında önemli bir gelişme olmadı. Ama tabii Sayın Başbakanımız daha güncel bilgilere sahip olabilir, onun yaptığı açıklamayı esas almak lazım."

Sözcü Bilman, Dışişleri Bakanı Gül'ün Mutteki ile bu konuya ilişkin yaptığı görüşmelerin sorulması üzerine de, şunları kaydetti:

"Sayın Bakan İranlı muadili ile doğrudan bu konuyu ele alan bir görüşme yapmadı, ama Pazartesi akşamı bir telefon görüşmesi yapmışlardı. Bu görüşmede Türkiye-İran ilişkilerinin yanı sıra Irak'a komşu ülkeler toplantısı gibi güncel konular da ele alınmıştı. Tabii görüşmenin bir aşamasında İngiliz Dışişleri Bakanının da ülkemize geldiği bilindiği için bu konu da kısaca gündeme geldi."Bilman, Gül'ün Beckett ile dün yaptığı görüşmelerin ardından Mutteki ile bir temasının olmadığını da bildirdi.
Bir gazetecinin, Türkiye'nin konuya ilişkin olası yardımı hakkında "arabuluculuk" ifadesini kullanarak soru yöneltmesi üzerine Bilman, "Arabuluculuk diye bir şey söz konusu değil burada. Arabuluculuk uluslararası diplomaside çok ayrı bir şeydir" diye konuştu.

Levent Bilman, burada söz konusu olan şeyin "spontane gündeme gelen bir yardım" olduğunu kaydederek, İngiliz Bakanın önce doğrudan Türkiye'yi de gündeme getirmediğini, sadece askerlerine kendileri ulaşamazsa üçüncü bir ülkenin ulaşıp ulaşamayacağını araştırdığını kaydetti. Bilman, Başbakan Erdoğan'daki son bilgilerin daha güncel olacağını da tekrarladı.

Erdoğan, gazetecilerin, "Türk diplomatların İngiliz denizcileri görmesi gündeme gelebilir mi" şeklindeki sorusuna, "Gelebilir" yanıtını vermişti. Türk diplomatların ziyaretiyle ilgili zamanlama konuşulup konuşulmadığı ve Mutteki'nin bu konuda ikna olup olmadığı yolundaki sorusu üzerine de Erdoğan, "Soruşturma safhası devam ettiği için şu anda diyemeyiz, ama her an her şey olabilir" diye konuşmuştu.

Sözcü Bilman, Türkiye'de kaybolan eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Asgeri'nin ailesinin iddialarıyla ilgili bir soru üzerine de, bunların bir süredir basında yer aldığını, "tamamen spekülasyon ve senaryo yazımından ibaret" olduğunu kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Arınç: Olayı papatya falına dönüştürmeyin
 AKP'den Meclis'te sıkıyönetim
 'Defterleri dürülecek'
 Elkatmış'a Roj tv suçlaması
 Asıl kurban Türklerdi
 Mumcu’ya "Habur" sitemi
 'Sayın' ifadesi aynı cezalar ise farklı...
 'Sayın neyse de kelle çok vahim'
 'Adayımız birilerini rahatsız edebilir'
 İnternette Atatürk tartışması
 DTP'li Miroğlu serbest bırakıldı
 Mercedes'i yeniledi
 AK Parti, Taran defterini kapattı
MUHARREM SARIKAYA
Kalkanı kuran karşılığını alır
Rusya Federasyonu'nda...
YAVUZ DONAT
Çankaya şakaları
Bakanlar Kurulu toplantı salonuna önce...
Popstar Bayhan polisle çatışan araçta çıktı
Polisle silahlı çatışmaya giren ve gözaltına alınan dört kişi...
'Hayalet Villalar' dört başkan sonra yıkıldı
Sarıyer'de 22 yıl önce yapımına başlanan ve 'Hayalet Villalar'...
Gül'ün odasında rehine pazarlığı
Gül'ün odasında rehine pazarlığı
Beckett, İran'da esir alınan İngiliz askerleri için rehine...
'İstihbarat Savaşı'nda buzları eriten yemek
'İstihbarat Savaşı'nda buzları eriten yemek
Hrant Dink suikasti sonrası İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu