SABAH - 02/04/2007 - Sadece 'beyaz bere'yi haber vermemişler
kapat
   
02 Nisan 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ogün Samastın suikast sırasında taktığı beyaz bere çok konuşulmuştu.
Sadece beyaz bere yokmuş

Trabzon'dan İstanbul Emniyeti'ne yollanan yazıda Dink suikasti adım adım her ayrıntısıyla bildirilmiş.

İstanbul Valiliği, Trabzon'dan gelen yazıyı İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah'a göstermediği ve önlem almadığı gerekçesiyle İstihbarat Şube Müdürü İlhan Güler için soruşturma izni verdi. Kararda cinayetten 11 ay önce Trabzon'dan yollanan yazıda şu ayrıntılar vardı:

Yasin Hayal eylem yapacak

"Yasin Hayal Ermenilere büyük kin besliyor, İstanbul ilinde ses getirecek eylem planlıyor, Hrant Dink'i öldürecek. Daha önce de McDonald's'ı bombalayacağını söylemişti ve yaptı."

Her şey yazıldı, önlem yok
Trabzon'dan gelen yazıda somut ve kesin kanaat olduğu, nokta istihbarat verildiği, hedef kişi ve saldırganın belirtildiği, ancak hiçbir önlem alınmadığı belirtildi.


Sadece 'beyaz bere'yi haber vermemişler

Dink suikastiyle ilgili Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün cinayetten tam 11 ay önce İstanbul Emniyet İstihbaratı'na gönderdiği yazının ayrıntıları ortaya çıktı. Vali Güler, uyarılara rağmen görevini yapmadığı gerekçesiyle İstihbarat Şube Eski Müdürü hakkında soruşturma izni verdi.

İstanbul'da geçtiğimiz 19 Ocak'ta öldürülen gazeteci Hrant Dink'e yönelik suikastle ilgili Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün, cinayetten 11 ay önce İstanbul Emniyet İstihbaratı'na gönderdiği yazının ayrıntıları ilk kez ortaya çıktı. Ayrıntılar İstanbul Valisi Muammer Güler'in imzaladığı "İstanbul Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü"ne ait kararda açıkça yeraldı ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün "Yasin Hayal, İstanbul'da ses getirecek bir eylem gerçekleştirecek, Hrant Dink'i öldürecek" diye 11 ay önce cinayeti ihbar ettiği kesinleşti.

İŞTE DEHŞET SATIRLARI
Trabzon Emniyeti'nin İstanbul Emniyeti'ne ilettiği nottaki uyarılar şöyle: "Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden gereği için İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne yazılan 17.02.2006 tarih ve 027248 sayılı yazısında; Yasin Hayal'in Ermenilere karşı büyük bir kin beslediği ve önümüzdeki günlerde İstanbul ilinde ses getirecek bir eylem planladığı, hedef olarak da Türkleri ve Türkiye Cumhuriyeti'ni karalayıcı faaliyetlerde bulunduğu gerekçesi ile Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fırat (Hrant) Dink'i seçtiği, eylemi gerçekleştirmek için İstanbul iline gideceğini ve Sarıgazi ilçesinde bir fırında çalışan ağabeyi Osman Hayal'in yanında kalacağı, ayrıca Yasin Hayal'in Mc Donald's isimli işyerlerine yapmış olduğu eylem öncesinde de yine benzer söylemlerde bulunduğu, söz konusu eylemi yapabilecek bir yapıya sahip olduğunun bildirildiği."

'ADRESE BAKTIK YOKLAR'
Yazıyı alan İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün yazıda belirtilen Osman Hayal'e ait adres üzerinde bir çalışma yaptığı,
bu çalışmada; Osman Hayal'in bu adreste bulunmadığı, yazının geldiği tarihlerde Osman Hayal'in İstanbul'da değil Trabzon'da bulunduğunun tespit edildiği, bu tespitlerin hem Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü hem de İstihbarat Daire Başkanlığı ile paylaşılmadığı, Trabzon'a cevap yazılmadığı, başkaca bir işlem de yapılmadığının anlaşıldığı, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün gönderdiği yazıda ayrıntılı bilgi verildiği, yazının somut ve kesin bir kanaat içerdiği, nokta istihbarat olarak tanımlanabileceği, hedef kişi ve saldırganın belirtildiği, saldırı sebeplerinin açıkça ortaya konduğu, Fırat (Hrant) Dink'in hedef olarak seçildiği, hayatının tehlikede olduğu, saldırganın bu eylemi yapabilecek yapıda ve kararlılıkta olduğu daha öncesinde Mc Donald's'a yönelik bombalama eylemini gerçekleştirdiği ve bu eylem öncesinde de benzer söylemlerde bulunduğunun belirtildiği, yazının çok ciddi olarak ele alınması gerektiğinin anlaşıldığı,

'YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜZ VAR'
Ayrıca yazının öncelikle İl Emniyet Müdürüne arz edilmesi ve bu konudaki talimatının alınması gerektiği halde alınmadığı, "Hedef şahıs kimdir? Neden hedeftir? Hedef şahsın hayatı ciddi biçimde tehdit altında mıdır? Korunması zarureti var mıdır?" sorularının cevabını bulmak için bir çalışma başlatılması, Fırat (Hrant) Dink'e yönelik gerçekten tehdit oluşturan şahısların tespit edilmesi, Yasin Hayal'in İstanbul'da daha önce geldiği, gelebileceği adresler üzerinde çalışılmasının gerektiği ve bu görevin yazının gereği olarak İstanbul İstihbarat Müdürlüğü'ne ait bir yükümlülük olduğunun anlaşıldığı."

Abdurrahman Şimşek / HABER MERKEZİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Karım 5 trilyonluk nafakayı kazandı ama parayı almadı
 Şehit ailesine kızan muhtar okulun adını değiştirdi
 Vali: 'Görevi ihmal'den suçlu
 Bulgaristan'a bayrak notası
 Karaman inşaatta yatıp-kalkacak
 Ş.Urfa'da kan davası barışla noktalandı
 TV'de yabancı payı düzenleniyor
 'Dink cinayetinin arkasında Yunanistan var'
 Kadın hacı adayları ilk kez erkekleri geçti
 'Darp varsa affetmem'
 Hacze giden avukata yakın dövüş eğitimi
 En bilinen ustası Emin Boztepe
 Uçuş güvenliği için 20 bin kişi taşınacak
 Yunan bakandan sağduyu
 Kültür Bakanı Koç Kuğu Gölü'nde
 Brüksel'de çatışma
 Güneydoğu'ya 'Kürdistan', Apo'ya 'Sayın' dediler
MEHMET BARLAS
Üniformalar aynı olsa da onları giyenler...
UMUR TALU
Dün, bugün, yarın, daima!
Bazen pek haksız olunmadan,...
ERDAL ŞAFAK
Üçgenden dörtgene
Başbakan Erdoğan'ın...
'Bu gemiler tatile mi geldi'
Körfez'de sular ısınıyor. ABD'nin asker krizinin ortasındaki İran'ı...
Küresel ısınma yeni savaş nedeni
Düşünce kuruluşunun raporuna göre küresel ısınma sadece canlıların...
Yürüyorlar gündüz gece
Yürüyorlar gündüz gece
Fenerbahçe, ilk yarısında zorlandığı Ankaraspor'u gündüz de parlayan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu