kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
  • Şu an 2 Nisan 2007 - Pazartesi tarihli sabah.com.tr'yi okumaktasınız.
  • Bugüne ait sabah.com.tr içeriği için tıklayın »
kapat

Sabah, içeriğini okur denetimine açıyor. Gazetedeki haberden baskı kalitesine, web sayfası düzenine kadar, eksik, yanlış, hatalı, meslek etiğine aykırı bulduğunuz, merakınızı uyandıran hususları Okur Temsilcisi'ne iletin. Şikayet, eleştiri, soru ve önerilerinizi bekliyoruz.
 
 
Obdusman Nedir? Ombudsmanın Çalışma Kuralları Yavuz Baydar Kimdir? Türkiye Hazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi
 
Tel:
0212 354 35 08
Fax:
0212 354 36 84
 
Teori ve pratik
'Dünyaya bakın, bizi anlayın'

Teori ve pratik

Bizde okulda öğretilenle uygulamadaki gazetecilik çok farklıdır. Bu iki dünyayı bir araya getirip öğrenciye katkı yapmak gerekir. Washington and Lee işte bu teori ve pratik uçurumunu kapatmaya çalışıyor.

Washington and Lee, ABD'nin gözde üniversitelerinden biri. İnsanların gözü gibi koruduğu, nefes kesen güzellikteki Virginia eyaletinin doğal dekorunun ortasında, minik ve sevimli Lexington kasabasının merkezinde, sadece 2 bin kadar öğrencinin ders aldığı her türlü geleneği ve görkemi haiz bir öğretim kurumu.
Farklı kaynaklara göre ülkenin ilk 10'u arasında yer alıyor burası. ABD'nin en eski üniversitesi değil, ama George Washington, 1749'da kurulan okulu bizzat kurtarmış, epey para yardımı yapmış. Daha sonra, İç Savaş'ta konfederasyon yanlısı güneylilerin en önemli isimlerinden olan Robert Lee, burada 1865'ten ölümüne kadar rektörlük yapmış. Lee, okula damgasını vurmuş: Üniversitenin prestijli iki bölümü, Hukuk ve Gazetecilik, onun çabalarının eseri.
Muhafazakar Lee ayrıca bu okula bir "onur sistemi" de kurmuş. Bunun anlamı şu: Genç öğrenciler okulun işleyişinde çok geniş sorumluluk alıyor. Bireysel özgürlükler ve saygı esas. Hocalarıyla pek çok toplantıda eşit söz sahibi gibi davranıyor ve daha hızlı olgunlaşıyorlar.
Üniversitenin gazetecilik bölümü, özellikle etik alanındaki çalışmalarıyla ayrı bir yere sahip. Her yıl burada iki kez konukların katılımıyla "Etik Enstitüsü" düzenleniyor. Gazeteciler (editör ve muhabirler), öğretim üyeleri ve son sınıf öğrencileri aynı masa etrafında toplanıp en son ilginç ve "sorunlu" haberlere büyüteç tutuyorlar. Son derece etkin bir çalışma biçimi bu.
Neden? Çünkü bizde karşılıklı olarak en büyük şikayet konusu üniversitelerde okutulan gazetecilikle uygulanan gazetecilik arasındaki mesafenin daima açık kalmasıdır: Hocalar öğrencilere teorik bir dünya sunar, oysa bu dünyanın gerçeklerle buluşmasında travmalar, şoklar, çatışmalar yaşanır. Pek az kimse bu iki dünyayı bir araya getirip öğrencilere katkıda bulunmaya çalışır.
Washington and Lee, işte bu "teori ve pratik uçurumu" nu kapatmaya çalışan bir alanda iz bırakmaya çalışıyor.
Her buluşmada 8 ila 10 tartışmalı haber, onları hazırlayan, katkıda bulunan ama sonrasında vicdanları pek de rahat etmeyen editörler ve muhabirler tarafından ayrıntılı olarak tartışmaya sunuluyor. Her bir "sorunlu haber" den bu kişiler çok önemli sorular üretiyor. Sorulara beraberce, tamamen ucu açık bir ortamda yanıtlar aranıyor. Öğrenciler bu "onur sistemi" içinde aktif olarak, samimiyetle görüşlerini açıklıyor, diğerlerinin görüşlerini dinliyor. Onlar açısından bence en önemli sonuç, hocalarıyla gazete editörleri arasında bir denge bulabilmenin fırsatını bulmaları. Böylece ne teoriden uzaklaşıyor, ne de iş bulacakları piyasanın gerçeklerine yabancı kalıyorlar. Hızlı ve doğru karar vermeyi, dürüst olmayı, ama aynı zamanda herkesin bu meslekte de hatalar yapabileceğini öğreniyorlar.
Öğrenciler bu yıl Washington Post'un sanat servisi editörünü, New York Times'da 36 yıl iç politika izlemiş bir muhabiri, sağlık editörü olarak uzun yıllar görev yapmış bir gazeteciyi, Afrika ve Orta Asya'da gazeteci eğiten bir editörü dinledi.
Önemli sorulara yanıt aradılar: Kaynağına ismini açıklamama söz veren bir gazeteci, bu sözden ne zaman, hangi hallerde dönebilir? İstisnalar nelerdir?.. Alkollü araba kullanan ve adam öldüren, 16 yaş altındaki bir gencin ismi, "kamu yararı" adına (caydırıcı olması için) verilmeli midir? HIV taşıyıcısı olan bir çocuğun kimliğini açıklamak sakıncalı mıdır? Bu çocuğun siyah olması ırkçı habercilik diye nitelendirilebilir mi? Çocuk pornografisini tetikleyenleri ifşa etmek amacıyla yola koyulan bir gazeteci, gerekli bilgileri kendisine vermeyi para karşılığında kabul eden bir çocuğa ödeme yapmalı mıdır?
Veya: Çin'den kaçan bir Uygur ayrılıkçı lideri, Nepal'de iltica hakkı beklerken, "ancak benim durumum netleşince yayınlarsınız" şartıyla yaşadığı işkenceyi bir radyo kanalına anlatmıştır. Ancak adam kaybolunca, bu Amerikan radyosu "belki etkisi olur" diye uzunca bir süre sonra mülakatı yayınlamıştır. Sonradan, Uygur liderinin Çin polisi tarafından kaçırılıp öldürüldüğü anlaşılmıştır. Acaba radyo yayınlamayı ertelemeli miydi?
Yanıtları tartışmaya yer yok. Ama şunu anladım ki, bizde de üniversitelerin tam bir açıklık ortamında gazetecilerle öğrencileri bir araya getirip tartışma yapması çok yararlı olacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fotoğraftaki şahıs   / 26-03-2007
 Beraat de haberdir   / 19-03-2007
 Bu nasıl irtifadır?   / 12-03-2007
 Kadınlar nerede?   / 05-03-2007
 İktidarla 'yakın' temas   / 26-02-2007
 Vadiden mektuplar   / 19-02-2007
 Önemli bir eksiklik   / 12-02-2007
 Bulanık suda av   / 05-02-2007
 Hoşgörü için göreve   / 29-01-2007
 Bilgi dağarcığı   / 22-01-2007
MURAT BARDAKÇI
Soyağacınız için vakit harcamayın...
OKUR TEMSİLCİSİ
Teori ve pratik
Bizde okulda öğretilenle uygulamadaki...
ÜLKÜ TAMER
Yaz değil, meğer Prof. bitmişti...
Hilmi Yavuz...
Yürüyorlar gündüz gece
Yürüyorlar gündüz gece
Fenerbahçe, ilk yarısında zorlandığı Ankaraspor'u gündüz de parlayan...
Zirve Ateşini yeniden yaktı
Zirve Ateşini yeniden yaktı
Ankara 19 Mayıs Stadı... Dakika 58... Mustafa Özkan Ankaragücü'nü öne...
Paşa'dan Erdoğan'a: Sayın Cumhurbaşka-nım
Savunma Sanayisi İcra Komitesi'nin cuma günü yapılan toplantısında...
Baykal'dan 1 Nisan şakası
Canlı yayında "Başbakan beni aradı, adayınızı belirleyin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu