kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Eğitim hakkı ve başörtüsü

Türbanı yazmak istemiyorum ama, öyle yakıcı bir sorun ki, sık sık gündemin baş sırasını işgal ediyor. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına, eşinin başörtüsü yüzünden karşı çıkmadılar mı? Yeni anayasa müzakerelerinde, uzlaşmanın sağlanamadığı en önemli madde olarak, başörtülü kızların üniversiteye gitmelerinin önünü açacak değişiklik gösterilmiyor mu?
Diyelim ki, "Rektörler türbanlı kızlara selâm duracak" diye konuşan Erbakan, konuyu siyasallaştırdı. Veyahut, "anneanneniz gibi örtünmeyenler", kafalarında "siyasal simge" taşıyor.
Birlikte düşünelim:
1) Erbakan türbanı siyasallaştırmışsa, okumak isteyen binlerce kızın günahı ne?
2) Üniversitede siyasal simge taşımak yasak mı?
3) Üniversitede suç olan neden sokakta da suç değil?
4) "Anneanne örtüsü" olarak bir model belirlenebilir mi, yoksa, arada, görüntüden ziyade bir zihniyet farkı bulunduğu mu anlatılmak isteniyor? Eğer öyleyse, kimin, hangi amaçla, hangi zihniyete hizmet için başını örttüğü nasıl tespit edilecek?
5) Kızların , "laik cumhuriyeti yıkma" amacını taşıdığını farz etsek dahi, üniversitede okumaları, onların "ıslah" (!) olmalarına katkı sağlamaz mı?
6) Ebeveyn zoruyla örtündülerse, yüksek tahsillerini tamamlayıp bir meslek sahibi olmaları, ana baba baskısını bertaraf etmeyi kolaylaştırmaz mı?

Anayasa değişikliğinde, başörtüsüne son noktayı Tayyip Erdoğan'ın koyacağı belirtiliyor. Bu arada kamuoyu yaratmak üzere "mahalle baskısı" korkusu işlenmekte. Anayasa Mahkemesi eski başkanı Mustafa Bumin, bir süre sonra, türbanlıların, "Müslüman bir ülkede yaşıyorsunuz" diye başı açıkları üniversiteye almayacaklarını söylemiş: "Türbanlı girer, başı açık çıkar" (Hürriyet 17.9. 2007)
Pes doğrusu. Her konuda "Hakkın kötüye kullanılma" ihtimali bulunduğuna göre, kimseye hak vermeyelim. Mesela Kürtçe konuşmayı da yasaklayalım... Çünkü bir bakarsınız, özellikle Güneydoğu illerine gittiğimizde, "Türkçe konuşmamıza izin vermezler."
Yaşama hakkı bile sorun yaratabilir: Adam, hayatına bir tehdit gibi görürse, seni beni öldürebilir de...