kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

3 milyar Euro'luk Van Gogh'lar bu sıcağa dayanır mı?

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte Viyana'da Albertina Müzesi'nde açılan Vincent Van Gogh sergisini dolaştık. Müze yöneticileri, müthiş donanımlı bir rehberin anlatımıyla bize bir tur verdi. Van Gogh'u Van Gogh yapan bütün eserler karşımızdaydı.
Sadece 37 yıl süren yaşamında daha çok acıyı, kederi ve mutsuzluğu resmeden ve hayatını intihar ederek noktalayan ünlü ressamın müzede sergilenen eserlerinin parasal hacminin 3 milyar Euro olduğunu müze yöneticisinden duyduk.
Albertina Müzesi Van Gogh'u görmeye gelenlerle dolup taşıyordu o gün. Belki de çok kalabalık olduğundan, müzenin içi de böylesi değerli eserlerin sergilenebileceği ideal sıcaklıktan çok uzaktı sanki. Adeta hepimizi sıcak basmıştı. Tam da 150 milyon dolara satılan ressamın en önemli resimlerinden birinin önünde durmuştuk. Van Gogh yakın arkadaşı Joseph Roulin'in Ağustos 1888'de portresini resmetmişti. Walter Buhl Ford II tarafından satın alınan bu resmin sürekli evi de The Detroit Institue of Arts idi. Müze yöneticisi, serginin 60 müze ve koleksiyon sahibinden toplanarak gerçekleştirildiğini söyleyince, 'Peki' dedim, 'Burası böylesi önemli eserler için biraz sıcak değil mi?' Müze yöneticisi,' 22 dereceye sabitlendi. Ama belki haklısınız, kalabalık yüzünden 1-2 derece daha sıcak olabilir."
Açıkçası grupta bulunan herkes sergi alanının en az 2728 derece olduğuna hemfikirdi. Hal böyle olunca, öğlen yemeğini birlikte yediğimiz Kültür Bakanı Günay'a, müzenin sıcaklığına atıfta bulunarak, "Türkiye'deki müzeler, önemli sergiler açmak istediğinde sergi sahipleri kılı kırk yardı. Hala da öyleler. Ama bakın Sabancı Müzesi'nde ya da İstanbul Modern'de ya da Kıraçlar'ın müzesindeki şartlar, bazı açılardan daha bile ileride değil mi?" diye sordum.

Sabancı'nın yeni sergisi
Kültür Bakanı Günay, kendilerinin de fark ettiği sıcaklık konusunda müze yöneticisinin aynı cevabı verdiğini hatırlatarak, Türkiye'deki müzelerin kalitesine değindi. Ve de söz sözü açınca öğrendik ki, Sabancı Müzesi'nin şu anda üzerinde çalıştığı bomba bir sergi daha var.
Ne yazık ki bakanın ağzından bu serginin kime ait olduğunu öğrenmemiz mümkün olmadı, ancak şu anda tüm dikkatleri üzerine çeken Dali sergisinden de büyük, yeni bir sergi hazırlığı olduğunu öğrendik. Meksika'nın ünlü kadın ressamı Firida Kahlo mu acaba dedik ama Günay ser verdi sır vermedi!
Viyana ile ilgili son bir not da Belvedere Sarayı'ndaki Gustav Klimt sergisiyle ilgili. Yolu şu sıralar Viyana'ya düşenler ressamın ünlü resmi 'Kiss'i (öpücük) çıplak gözle görmek istiyorsa mutlaka bahçesiyle büyüleyen Belvedere'in yolunu tutmalı.