Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeni kadın vekiller

Mustafa Kaya
Arkada bıraktığımız genel seçimle beraber TBMM, tarihindeki en yüksek kadın milletvekili sayısına ulaştı: 50 kadın vekil Meclis'te temsil hakkı kazandı. Bu kadın vekiller kim? Asıl meslekleri ne? Özel yaşamlarında neler yapıyorlar? Siyaset hayatları nasıl başladı?
Ağrı'dan Diyarbakır'dan geliyorlar, Denizli'den Samsun'dan geliyorlar, Tokat'tan Balıkesir'den geliyorlar. Yeni doğmuş çocukları kucaklarında, aşiret kurallarına, işyerlerindeki ayrımcılığa karşı geliyorlar. Anne olarak, iş kadını olarak, akademisyen ve şimdi de milletvekili olarak geliyorlar. Türkiye'nin dört bir yanından 50 kadın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geliyor. Sadece hemcinslerini değil, Türkiye'yi temsil etmek üzere.

Geçen yasama döneminde 24 olan kadın milletvekili sayısıyla temsiliyet sıralamasında dünya liginde alt sıralarda yer alan Türkiye, sayıyı ikiye katladı. Üstelik bu milletvekillerinin bir kısmı geldikleri kentin ilk kadın temsilcileri durumunda. Meclis'teki oranları yüzde 10'u geçemese de kadınlar, Meclis tarihindeki en yüksek sayıya ulaştı. Kadınlara seçme ve seçilme hakkını ilk veren ülkelerden biri olan Türkiye, gecikmeli de olsa Meclis'indeki kadın sayısını artırıyor. Pozitif ayrımcılık ve kadın kotası tartışmalarının arttığı günlerde, SABAH objektiflerini Türkiye'nin dört bir yanından gelen kadın vekillere yöneltti. Bu dosyada onları milletvekili kimlikleriyle değil, anne, iş kadını, akademisyen ve ev kadını olarak tanıyacaksınız.