Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Şikago Üniversitesi'nde bir testle idrardan mesane kanseri tespit ediliyor. Ekip başkanı, "Böylece güvercin mi şahin mi olduğunu anlıyoruz" diyor
Şikago Üniversitesi'nde mesane tümörü bulunan hastalara yapılan basit bir idrar testi bu tümörlerin ne derece tehlikeli olduğunu açıklıyor. Hastalar henüz tümörün belirtisi varken ilerde hastalıklarının ne dereceye ulaşabileceğini öğrenip ona göre tedavi altına alınıyorlar. Şikago Üniversitesi'nde kanserlerin erken teşhisine yönelik pek çok araştırma yapılıyor. Şu sıralar yapılan en popüler araştırmalardan biri mesane kanserine ilişkin olan araştırma. Bugüne kadar 75 hasta üzerinde denenmiş ve başarılı olmuş, yüz hasta üzerinde başarılı olursa üç yıl içinde tüm dünyada kullanılan bir tetkik olarak FDA'den onay alabilecek.

İKİ HAFTADA SONUÇ BELLİ
Yapılan araştırmaya göre mesane kanserinin türü basit bir idrar testi ile çözülebiliyor. Şikago Üniversitesi Üroloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Arieh Shalhav'ın başkanlığını yürüttüğü çalışmayı "Mesane kanserlerinin hangisinin güvercin, hangisinin şahin olduğunu anlayabiliyoruz" diye açıklıyor. Alınan idrar testi iki haftada sonuç veriyor. Mesanenin içindeki küçük oluşumun dışına çıkıp çıkmayacağını başka organlara yayılma riskini açıkça gösteriyor. Prof. Dr. Shalhav: "Test tümörün agresif olduğunu gösterirse bekleme dönemi ile hastaya vakit kaybettirmiyoruz. Mesaneyi hemen alıyoruz, o bölgede hiçbir kanser olasılığını bırakmamaya çalışarak son derece etkili bir tedavi uyguluyoruz. Bu hastanın ömrünü uzatıyor."

AKRABALARINI BİLEN RİSKİNİ ÖĞRENEBİLİR
Şikago Üniversitesi Aile Kanser Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kenan Önel kanser riski ölçümü üzerine SABAH okurlarından gelen soruları yanıtladı:

* Bir çocuğumu kanserden kaybettim ikincisinin başına da aynı şey gelir diye korkuyoruz, ne yapmamızı önerirsiniz?
- Birçok aile için bir çocuklarının kanser olması, diğer çocuklarının normale göre daha fazla risk altında olması anlamına gelmez. Bu nedenle telaşa gerek yoktur. Ailenin tek tarafında baba ya da anne tarafında üst üste tekrarlayan kanser ya da çok erken görülen başka kanser varsa o zaman risk artar. Bu durumda soy ağacını çıkarmak ve bir onkoloğa gitmek gerekir.

* Annem 55'inde rahim, babam 65 yaşında prostat kanserine yakalandı. Genetik olarak risk taşıyor muyum?
- Sizin anne ve babanız normal görülme yaşlarında erişkin kanser türlerine yakalanmış. Bu sebepten, başka hiçbir bilgi olmaksızın, sizin normalden daha fazla kansere yakalanma riski taşıdığını söyleyemem.