E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat

Her tümörün alınması gerekmez!

* Alınması gerekmeyen tümörler var mıdır?
Evet. Bu yüzden, MR'a bakıp ameliyat kararı verilmez. MR'la saptanan tümör ne kadar büyük olursa olsun; hastada ciddi bir probleme yol açmamışsa, ona dokunmanın alemi yoktur. Ama çok küçük, mesela bezelye kadar bir tümör, beyin sapına yerleşmişse ve hastanın yutkunma fonksiyonlarını bozuyorsa; onu çıkartmanız gerekir. Tümörün adı ne olursa olsun, eğer çok önemli problemlere yol açmamışsa ellenmemeli, sadece gerçekten ciddi bulgular verdiğinde cerrahi işlem düşünülmelidir.

YILDA BİR DEFA MR ÇEKTİRİN!
Bazen, bilgi yetersizliğinden gereksiz yere ameliyatlar yapılıyor. Bana birçok mail geliyor. "Araknoid kistim var. Aldırayım mı?" diyorlar. Tümör de olsa, kist de olsa yer kaplayıcı bir lezyon nöbet ya da felç gibi sorunlara yol açmıyorsa; onu aldırmak gerekmez. Yılda bir kez MR çektirerek, lezyonun durumunu kontrol etmek yeterlidir. Spor olsun diye ameliyat yapılmaz!

YARISI STRESTEN
* Stresten kaynaklanan baş ağrılarıyla nasıl mücadele edilir?
Toplumdaki baş ağrılarının yüzde 50'si stresten kaynaklanır. Ağrı; ense kökünden başlar, başın arkasından yukarı çıkar ve tepede düğümlenir. Bazı insanlar ağrıyı geçirmek için kafalarını eşarpla sıkar. Bu yöntem, sadece stres tipi baş ağrılarında etkilidir. Gerginliğe bağlı olarak ense kasları çok kasılabilir. Ilık banyo stresi alır ve kasları gevşetir. Ağrı üç haftadan uzun sürerse, gerginliği azaltmak için antidepresana başlanmalıdır. Bir antidepresan, altı aydan kısa kullanılmaz. Gerekirse bir altı ay daha kullanılabilir. Hasta iyileştiğini sanıp ilacı ilk ayda keserse, geri dönüşler olur.