Maç Sonuçları

Onların farkı gece maçları

İngiltere kupa maçlarını hafta sonu oynatıyor. Karşılaşmaların hafta içi olduğu ülkelerde ise saatler geç

Giriş: 26 Aralık 2014, Cuma 00:00 Güncelleme: 26 Aralık 2014, Cuma 00:34
Maddi açıdan eksiği olmayan Türkiye Kupası'nın Avrupalı muadillerinden daha az prestijli görünmesinin en önemli nedeni kulüplerin yaklaşımı ve bu yaklaşımdan beslenen kötü fikstür... İngiltere tarihin en eski kupası olan FA Cup'ın 3. tur karşılaşmalarını, 4-5 Ocak 2015 tarihlerinde yani Cumartesi ve Pazar günü oynatacak. Sezon içinde birçok kez kupa için hafta sonu fikstürü ayarlanırken, zaman zaman lig maçları bu sebeple hafta içine dahi alınabiliyor. Böylece taraftarları tribüne çekmek kolaylaşıyor. Kupa fikstürünü hafta içi oynatan ülkelerde de maçların tamamı geç saatlerde taraftarın iş çıkışında yetişip izleyebileceği şekilde ayarlanıyor ve Türkiye'deki uygulamada olduğu gibi gündüz maçı oynatılmıyor.

FERGUSON ÖZÜR DİLEMİŞTİ!
Değerlendirmelerde ıskalanan konulardan bir tanesi de kupanın prestijini korumak için Türkiye'de kulüplerin özen göstermemesi... Benzer bir örnek İngiltere'de 2000 yılında yaşanmış, M.United fikstürün ağırlığını gerekçe göstererek kupadan çekildiğini açıklamıştı. Efsanevi teknik direktör Alex Ferguson, bu karardan dolayı pişman olduklarını, böyle bir karara imza atmamaları gerektiğini fark ettiklerini ifade ederek gelecek sezon kupaya geri dönmüştü.

GERRARD OYNUYOR, BİZİMKİLER İZLİYOR
Türkiye Kupası'yla birlikte tartışılan konulardan rotasyon, aslında Avrupa'da da çok konuşulan bir konu... Ligde şans bulamayan oyuncularını kupada değerlendirmek birçok Avrupa kulübünde de görülen bir uygulama olsa da bunu kupanın prestijini sarsmadan yapmaya özen gösteriyorlar. Geçen sezon şampiyonluğa oynayan Liverpool dahi Ağustos ayında oynadığı Notts County Lig Kupası maçında Gerrad, Sturridge, Sterling gibi yıldızlarını sahaya sürmekten çekinmemişti. Aynı şekilde Paris Saint-Germain, şampiyonluk geliri 1.2 milyon Euro olan Lig Kupası'nda Zlatan Ibrahimovic'i 11'de oynatmıştı. Türkiye'de ise rotasyon yaparken dinlendirme amacının ötesine geçildiğini söylemek mümkün.

PORTEKİZ'DE DE GRUP VAR
Ziraat Türkiye Kupası'nda uygulanan grup statüsü Avrupa'nın genelinden bir farklılık olarak ortaya çıksa da Türkiye gibi bu uygulamayı savunan ülkeler de var. Portekiz'de Lig Kupası yani Taça da Liga'da 3. tur 4'er takımın yer aldığı 4 gruptan oluşuyor ve bir önceki sezon Portekiz Ligi'nde ilk 8'de yer alan ekipler bu gruplara doğrudan katılıyor. Bu formatın Türkiye Kupası'ndan farkı ise maçların rövanşlı değil, tekli olarak oynanması.