Adananın en nefis 7 lezzeti
Peynirli Pide Tarifi (12 kişilik)
4 adet ekmek hamuru
2 su bardağı beyaz peynir
4 demet maydanoz
4 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz,
karabiber,
kırmızıbiber
Halka biçiminde doğranmış soğanı tereyağında kavurun. Soğumaya bırakın. Peynir, maydanoz, kırmızıbiber ve karabiberi karıştırın. Daha sonra soğanla karıştırın. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparın. Un serperek açın. İçine, hazırladığınız peynirli harçtan koyun. Yanlarını içine doğru büzerek kapatın. Orta ısılı fırında pişirin.
Adananın en nefis 7 lezzeti
Ispanak Başı Tarifi (4 kişilik)
1 demet ıspanağın kökü ve sapı
1 adet soğan
1 baş sarmısak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı biber salçası
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı yeşil mercimek
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 adet domates
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Et suyu
1 adet limonun suyu
Tuz,
Pulbiber
Ispanak köklerini ve sapını yıkayıp ayıklayın. Sıvıyağda küçük doğranmış soğanı kavurun. Salçalar ile baharatları ilave edip karıştırın. Ispanak başı, sapları ve ince kıyılmış sarmısak ilave edip kavurmaya devam edin. Küçük doğranmış domatesi ekleyip biraz daha çevirin. Koyu çorba kıvamında olacak şekilde et suyu ve tuz ilave edin. Biraz kaynadıktan sonra nohut ve mercimek ekleyin. Pişen çorbayı limon suyu ve pulbiberle servis yapın.
Adananın en nefis 7 lezzeti
Buğday Çorbası Tarifi (6 kişilik)
Bir buçuk su bardağı aşurelik buğday
500 gram yoğurt,
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta,
1 çorba kaşığı un
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı nane
Buğdayı ayıklayıp, yıkayın ve 6 su bardağı suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ayrı bir kapta yoğurdu çırpın. Yumurta ve unu ekleyip, özleşene kadar çırpmaya devam edin. Üzerine biraz su ekleyin. Yoğurdu, tenceredeki buğdayın üzerine kesilmemesi için karıştırarak ekleyin. Küçük bir tavada tereyağını eritip içine kırmızıbiber ve naneyi ekleyin. 1-2 dakika kavurun. Hazırladığınız sosu çorbanın üzerine gezdirin. Tuzunu ayarlayıp sıcak servis yapın.
Adananın en nefis 7 lezzeti
Humus Paçası Tarifi (8 kişilik)
1 kg nohut,
bir buçuk su bardağı tahin
1 kg süzme yoğurt,
6 su bardağı et suyu
4 adet limonun suyu,
2 diş sarmısak
Özleştirmek için su
tuz
Küp doğranıp,
kızartılmış yarım ekmek
Süslemek için:
Dolmalık fıstık
Sumak,
kimyon,
kırmızıbiber,
maydanoz
Akşamdan suya koyduğunuz nohudu et suyu ile pişirin. Suyu süzülen nohudu kevgirden geçirip, püre haline getirin. Süzülen suyu saklayın. Limon suyunu tahinle karıştırın. Koyulaşan bu kıvamı, su ile özleştirin. Koyu pekmez kıvamına getirin. Tuz, dövülmüş bir diş sarmısak ve nohut püresini ilave edip humusu hazırlayın. Servis tabağına önce, bir sıra kızarmış ekmek dizin. Üzerine nohudu haşladığınız et suyundan biraz gezdirerek ıslatın. Sonra humusu ekmeklerin üzerini kapatacak biçimde sıvayın. En üste ise sarmısaklı yoğurt dökün. Sumak, kimyon, kırmızıbiber, maydanoz ve tereyağda kavrulmuş dolmalık fıstıkla süsleyip, servis yapın.
Aşçının notu: Humus ve yoğurt aynı kıvamda olmalıdır. Bu yemeğin özelliği büyük bir tepsi içinde hazırlanması. Fakat isterseniz, tabaklara koyarak da hazırlayabilirsiniz.
Adananın en nefis 7 lezzeti
Turunç Reçeli Tarifi (8 kişilik)
15 adet orta boy turunç
1 kg tozşeker
4 su bardağı su
1 adet limonun suyu
Turunçların dış kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Turunç kabuklarını dörde bölüp iç kısmından ayırın. Turunç kabuklarını ip takılmış bir yorgan iğnesinden geçirerek ipe (25-30 adet olacak şekilde) dizin. Kaynamış suda haşlayıp suyunu süzün. Soğuk su dolu bir tencereye alın. 2-3 gün suyunu değiştirerek acısını giderin. Daha sonra şerbet hazırlayın. Bunun için, şeker ve suyu kaynatın. Turunçların suyunu sıkıp, şerbete atın. Reçel kıvamı alınca, limon suyunu ilave edip, bir- iki taşım kaynatın. Tencereyi ocaktan alın. oğuyunca, turunçları iplerden çıkarıp, reçeliyle birlikte kavanozlara doldurun.