Bezelyenin 12 farklı hali
Bezelye Soslu Tavuklu Krep Tarifi (12 adet)
Krep hamuru için:
1 su bardağı un
Yarım çay kaşığı tuz
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
Tavuk harcı için:
Yarım kg tavuk göğsü
1 çorba kaşığı margarin
1 adet soğan l 3 diş sarmısak
2 adet çarliston biber
1 çorba kaşığı domates salçası
Bezelye sos için:
1 su bardağı haşlanmış bezelye
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı krema
Yarım su bardağı su
Süslemek için: 5 dal taze soğan
Krep hamuru için, bir kasede unu, tuzu ve yumurtaları çırpma teli ile çırpmaya başlayın ve üzerine yavaşça sütü ve suyu katın. Pürüzsüz bir hamur oluncaya dek çırpın. Tavayı kızdırıp fırçayla sıvıyağ
sürün. Tavaya, krep hamurundan 1 kepçe dökün. İki tarafını da altın sarısı oluncaya dek pişirin. Tüm krepleri aynı biçimde hazırlayın. Tavuk harcı için, bir tavada önce küp doğranmış tavuk etini,
suyunu bırakıp çekinceye dek pişirin. Ardından margarini, yarım ay şeklinde doğranmış soğanı, ince kıyılmış sarmısağı, küçük doğranmış çarliston biberi ve domates salçasını ekleyip 10 dakika daha pişirin. Süsleme malzemesi olan taze soğanların yeşil kısımlarını kaynar suya atıp 1-2 dakika bekletin.
Hemen ardından soğuk suya atıp yine 1-2 dakika bekletin. Yeşil soğanları sudan çıkarıp fazla zarar vermeden elinizle suyunu süzün. Hazırladığınız kreplerin içine tavuklu harçtan pay ederek koyun. Kreplerin ağız kısmını, hazırladığınız yeşil soğan saplarıyla sarıp bağlayın. Haşlanmış bezelyeyi blenderden geçirip içine zeytinyağı, krema ve suyu karıştırın. Bezelye sosunu tavaya aktarıp bir taşım kaynattıktan sonra servis tabağına dökün. Üzerine tavuklu krepleri yerleştirip servis yapın.
Bezelyenin 12 farklı hali
Bezelyeli Pay Tarifi (6 kişilik)
1 kg taze bezelye
1 adet soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet domates
1 adet havuç
Yarım su bardağı su
Tuz, karabiber
Patates püresi için:
1 kg patates
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
KÜP doğranmış soğanı sıvıyağda pembeleşene dek kavurun. Küp doğranmış domates ve havucu ekleyip kavurmaya devam edin. Ayıklanmış bezelye tanesi ve su ilave edin. Tuz ve karabiberini ayarlayıp,
bezelye yumuşayana dek pişirin. Üzeri için ayrı bir yerde patates püresi hazırlayın. Bunun için patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Süt ve tereyağı ilave edip, pürüzsüz bir kıvam elde edene dek iyice ezin. Pişen bezelyeyi fırın kabına alın. Üzerini patates püresi ile kaplayıp, zeytinyağı gezdirin. Fırının ızgara bölümünde
yaklaşık olarak 10 dakika pişirin.
Aşçının notu: Aşçının notu: Fırınınızın ızgara bölümü yoksa, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirebilirsiniz.
Bezelyenin 12 farklı hali
Havuçlu Ve Bezelye Püreli Ekmekler Tarifi (6 kişilik)
500 gram havuç
Yeteri kadar su
4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
Bir tutam köri
200 gram bezelye
12 dilim tost ekmeği
Tuz
karabiber
Üzerine:
2 dal dereotu
1 HAVUÇLARI temizleyip küp doğradıktan sonra tuzlu suda haşlayın. Süzüp blenderden geçirerek püre haline getirin. 2 çorba kaşığı sıvıyağı yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp üzerine havucu ekleyin. Ara sıra karıştırarak suyunu çektirin. Üzerine çırpılmış yumurta, süt, köri ve tuz ilave edin. Karıştırın ve ocaktan alın.
2 Bezelyeyi haşlayın. Süzüp blenderden geçirin. Üzerine 2 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. 3 Bir çorba kaşığına havuçlu püre, ikinci çorba kaşığına da bezelyeli püreden alın. İki kaşığı birbirine yapıştırarak mekik şekli verin. 4 Ekmek dilimlerini bir bardak ağzı ile kesin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızartın. Üzerlerine havuçlu bezelyeli mekikleri yerleştirin. Servis tabağına aktarın, dereotu ile süsleyerek servis yapın.
Bezelyenin 12 farklı hali
Bezelye Soslu Tavuk Tarifi (4 kişilik)
2 adet tavuk göğsü
1 adet soğan
1 diş sarmısak
250 gram taze bezelye
1 çay kaşığı karabiber
Bir tutam dereotu
1 çay kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı sıvıyağ
100 gram sultani bezelye,
tuz
Üzeri için:
1-2 adet taze soğan
2-3 yaprak taze nane
TAVUKLARI küp küp doğrayıp bir tencereye aktarın. Tavukların üzerini aşacak kadar su ilave edip, ikiye bölünmüş soğan ve sarmısakla birlikte haşlayın. Bu arada ayrı bir yerde de ayıklanmış taze bezelyeyi bir buçuk su bardağı suyla haşlayın. Sonrasında bezelyeleri kalan suyuyla birlikte blendırdan geçirin. ‹çine ince kıyılmış dereotu, şeker, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Tavaya sıvıyağı aktarıp, kabuklu bezelyeyi 10-15 dakika karıştırarak soteleyin. Haşlanmış tavukları tencereden alıp (soğan ve sarmısak alınmıyor), sotelediğiniz kabuklu bezelyelerin üzerine ekleyin. 1-2 dakika daha soteleyip servis tabağına aktarın. Üzerine püre haline gelmiş bezelyeyi gezdirin. ‹nce kıyılmış taze soğan ve nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.
Bezelyenin 12 farklı hali
Marine bezelye Tarifi (1 kişilik)
1 çay kaşığı balzamik sirke
1 çorba kaşığı zeytinyağı
3 yaprak taze nane
1 tatlı kaşığı kapari
1 çorba kaşığı haşlanmış bezelye
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
1 çorba kaşığı haşlanıp küp kesilmiş yumurta
ZEYTİNYAĞI, balzamik sirke, tuz, karabiber, ince kıyılmış taze nane ve kapariyi küçük bir tavada birkaç dakika pişirin. Bezelyeyi ekleyin. 1-2 dakika daha ocakta tutup, daha sonra kaldırın. Yumurtayı ilave edin ve servis yapın.
Bezelyenin 12 farklı hali
Zeytinyağlı Bezelye Tarifi (6 kişilik)
1 kg iç bezelye
1 demet taze soğan
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
Taze soğanları temizleyip ince kıyın ve tencereye koyup, üzerine ayıklanmış bezelyeleri ekleyin. İncecik doğranmış maydanoz, dereotu ve naneyi de ilave edin. Daha sonra zeytinyağı, şeker ve tuzu da bezelyelere ekleyin. Suyunu koyup 5 dakika hızlı, 20 dakika ağır ateşte pişirip soğumaya bırakın. Bezelyeyi, et yemekleri ve makarnaların yanında servis yapabilirsiniz.
Bezelyenin 12 farklı hali
Avakadolu Bezelye Salatası Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı tane bezelye
1 avuç sultani bezelye
Yeterince su
Yarım çay kaşığı karbonat
1 demet roka
1 adet avokado
1 adet küçük boy domates
1 adet küçük boy kırmızı soğan
1 çorba kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limon suyu
Tuz
Tane bezelye ve sultani bezelyeleri birlikte tuzlu ve karbonatlı suda 15 dakika haşlayıp süzün. Ayıklanmış roka yapraklarını salata kabına alıp üzerine bezelye yerleştirin. Kabukları soyulduktan sonra kuşbaşı doğranmış avokado ve domatesi tabağa ekleyin. Halka doğradığınız kırmızı soğanı ilave edin. Kavrulmuş fıstığı salatanın üzerine serpin. Zeytinyağı, limon ve tuzu ekleyip servis yapın.
Bezelyenin 12 farklı hali
Bezelye Çorbası Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg bezelye
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
200 ml krema
3-4 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Dereotu
Sıvıyağı bir tencereye alıp küp doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine su, tuz ve karabiber ekleyin. Kaynamaya başlayınca bezelyeyi ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin. Delikli kepçe ile tencereden 1 su bardağı bezelye çıkarıp kenara alın. Kalan kısmı blenderden geçirip yeniden tencereye koyun. Üzerine krema ekleyin ve karıştırarak 1- 2 dakika pişirin. Ayırdığınız bezelyeyi çorbanın üzerine ekleyin. Dereotu ile süsleyip servis yapın.
Bezelyenin 12 farklı hali
Zeytinyağlı Bezelye Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg bezelye
1 adet soğan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet havuç
1 çay kaşığı tozşeker
Yeteri kadar su
tuz
Üzerine:
İnce kıyılmış dereotu
İnce kıyılmış soğanı zeytinyağında kavurun. Halka doğranmış havuçları ekleyip, kavurmaya devam edin. Bezelye, tozşeker ve tuz katın. Bezelyenin üzerini örtecek kadar su ekleyin ve kısık ateşte pişirin. Daha sonra servis tabağına alın ve üzerine dereotu serpin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Bezelyenin 12 farklı hali
Enginarlı Bezelye Tarifi (8 kişilik)
4 adet büyük boy enginar
1 adet soğan
Yarım kg bezelye
1 çorba kaşığı tozşeker
Yarım demet dereotu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Süslemek için:
Dereotu
ENGİNARLARI haşlayıp kenara alın. Ayrı bir yerde kıyılmış soğan, bezelye, tozşeker, kıyılmış dereotu, zeytinyağı ve tuzu tencereye alın. Üzerine yarım su bardağı su ekleyip pişmeye bırakın. Haşlanmış enginarları servis tabağına alın. Üzerine bezelye ilave edin. Kıyılmış dereotu ile süsleyip servis yapın.