Hangi Yemek Hangi Yağ ile Pişirilmeli
Hangi Yemek Hangi Yağ ile Pişirilmeli
Kızartlamalar için yüksek yanma noktalı yağlar
Yanma noktası, yağınızın ısıtıldığında ‘tütmesine’ denk gelen derecedir. Eğer sote ya da kızartma için kullanılacaksa, yüksek yanma noktalı, rafine edilmiş ya da işlenmiş olan yağları tercih edin. Tat açısından zengin olanlara göre daha açık renkli ve ucuz olurlar.
Hangi Yemek Hangi Yağ ile Pişirilmeli
Bitki yağı genellikle kimyasallar aracılığı ile bitkilerden elde edilen yağların karışımından oluşur. Aşırı derecede arıtıldığı için işlemler esnasında saflığı bozulur ve açık renkli, tadı hafif, yüksek yanma dereceli olur.
Hangi Yemek Hangi Yağ ile Pişirilmeli
Eskiden rapiska denilen ve kalp-damar hastalıklarına yol açabilen erusik asit içeren kanola yağı, artık hardal ailesinden bir bitki olan kolza tohumundan üretiliyor. Bitki yağı gibi nötr renkli ve yüksek yanma dereceli olsa da çok daha sağlıklı olduğu öngörülüyor ve kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor.
Hangi Yemek Hangi Yağ ile Pişirilmeli
Zeytinyağı, adından da belli olduğu üzere zeytinden üretiliyor ve tıpkı şaraplarda olduğu gibi zeytinin nerede ve hangi iklimde büyüdüğüne bağlı olarak tadı ve renginde değişkenlik gösterebiliyor. Yanma noktası ise üretildiği zeytinin içindeki asit oranına göre değişiyor.
Hangi Yemek Hangi Yağ ile Pişirilmeli
Hangi Yemek Hangi Yağ ile Pişirilmeli
Fındık yağı, hafif tadı ve açık rengi ile tanınır. Yüksek ısı gerektiren pişirmelerde kullanılmak için idealdir. Sağlıklıdır, özellikle de kolesterol düşmanıdır.
Diğer bitki ve baharatların karışımıyla elde edilen özel yağlar ise yemek pişirmeye değil, yemeğin kendisine ekstra bir tat vermek ve son bir dokunuş için üretilir.