Her lokması Hatayı yaşatacak
Daybulet (Bulgurlu Top Köfte) Tarifi (5 kişilik)
1 su bardağı köftelik bulgur
1 kahve fincanı irmik
Yeteri kadar su
Fesleğen,
Kimyon,
Pulbiber
Tuz
Sos için:
Yarım kg ıspanak
1 tatlı kaşığı fesleğen,
Kimyon,
Pulbiber
Üzeri için:
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 kahve fincanı zeytinyağı
2 diş dövülmüş sarmısak
Derin bir kabın içine bulgur ve irmiği alarak, üzerini aşacak kadar sıcak su ekleyin. Suyunu çekince, fesleğen, kimyon, pulbiber ve tuz ilave edip, karıştırın. Bulgur ve irmik iyice yumuşayıncaya kadar yoğurun. Yoğururken biraz su serpin. Hazırladığınız karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar koparın. Avuç içinizi ıslatıp, malzemeyi yuvarlayarak minik köfteler yapın. Köfteleri kaynayan suda 15 dakika haşlayın. Tel süzgeç yardımıyla suyunu süzüp, servis tabağına alın. Diğer yanda ıspanakları yıkayın ve 2 bardak suyla 10 dakika haşlayın. Soğumaya bırakın. Ispanakları avucunuzun içinde iyice sıkarak suyunu alın. İçine fesleğen, kimyon ve pulbiber ekleyip karıştırın. Ispanak sosunu köftelerin üzerine gezdirin. Ayrı bir kapta nar ekşisi, zeytinyağı ve dövülmüş sarmısağı karıştırın. Bu karışımı ıspanaklı top köftelerin üzerine gezdirin ve sıcak olarak servis yapın.
Her lokması Hatayı yaşatacak
Künefe Tarifi (4 kişilik)
300 gram kadayıf
100 gram tuzsuz dil peyniri
100 gram tereyağı
Yarım kahve fincanı
üzüm pekmezi
1 su bardağı çekilmiş
antepfıstığı
Şerbeti için:
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Şerbet için suyu küçük bir tencereye koyarak içine şekeri koyun. Orta ateşte şurup kıvamına gelene dek kaynatın. Limon suyunu ilave edin. Soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde tereyağı ile yarım kahve fincanı üzüm pekmezini bulamaç yapıp, tabakların alt ve kenarlarına gelecek şekilde sürün. Kadayıfı elinizle ayırarak, yarısını künefe tabaklarının yarısını dolduracak şekilde didikleyerek erleştirin. Üzerine tuzsuz peyniri, tepsinin ortasına gelecek şekilde koyun. Tekrar kadayıf ile kapatıp, bir kapla üzerlerine bastırarak sıkıştırın. Çok kısık ateşte künefeleri kızartın. Daha sonra ters çevirip, diğer taraflarını kızartın. Künefeler sıcakken, üzerlerine soğuk şerbeti gezdirip, antepfıstığı serpin ve sıcak olarak servis yapın.
Her lokması Hatayı yaşatacak
Yoğurt Aşı Tarifi
250 gram köftelik bulgur
200 gram köftelik et
50 gram biber salçası
Tuz, karabiber, kimyon
3 çorba kaşığı un, 1 adet soğan
Köfte içine: 100 gram kıyma
5 dal maydanoz, 1 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuzlu yoğurt
50 gram çekilmiş ceviz içi, tuz, karabiber
Yoğurt aşı için:
Yarım çay bardağı pirinç
6 çorba kaşığı tuzlu yoğurt
2 paket toz bulyon
1 çorba kaşığı taze nane
2 çorba kaşığı sıvıyağ
15 su bardağı su
Öncelİkle köfteleri hazırlayın. Bunun için, soğanı incecik kıyın. Yağda hafifçe kavurun. Köfte içi kıymasını ilave edin. Suyunu çekene kadar kavurun. Baharatlar ve tuzlu yoğurdu ekleyin. Ocaktan alıp, ince kıyılmış maydanoz ve ceviz içini ekleyin. Soğumaya bırakın. Köfte hamuru için, bulguru suyla ıslatın. Rendelenmiş soğan, salça, tuz, karabiber ve kimyon ilave edin. İyice yoğurun. Un ekleyip, özleşene kadar yoğurun. 1/4 garnitürü, sac oruğu için ayırın. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, şekil verin. İçerisine, hazırladığınız içi doldurup kapatın. 14 küçük gülle hazırlayın. 15 su bardağı suyu kaynatın ve pirinci salın. Ardından tuzlu yoğurt ekleyin. Toz bulyon ilave edin. Köfte ve gülleleri ilave edip pişirin. Naneyi yağda yakıp, üzerine gezdirin. Garnitür için: Sac oruğu (bulgurlu hamur) iki beze haline getirin. Şekil verip, arasına köfte içi koyun ve sac üzerinde pişirin. Yoğurt aşı ile birlikte servis yapın.
Her lokması Hatayı yaşatacak
Ekşi Aşı Tarifi
150 gram dövülmüş et
100 gram kıyma
250 gram bulgur
1 yaprak fesleğen
1 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı irmik
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet soğan
1 çay kaşığı sıvıyağ
6-7 dal maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet patlıcan
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı şeker
Bir buçuk kase nohut
7 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
Önce köftenin içini hazırlayın. Kıyma suyunu çekinceye kadar kavurun. Sıvıyağ, tuz, fesleğen, karabiber ve ince kıyılmış maydanozu ekleyerek, ateşten alın. Köfte hamuru için, bulgurun içine bıçakla sinirleri alınmış dövülmüş et, kimyon, tuz, fesleğen, irmik, un, biber ve domates salçasını koyup, su ilavesi ile yoğurun. Elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, içli köfte şekli verin. İçine kıymalı içten koyup, ağzını iyice kapatın. Patlıcanları alacalı soyup, boyuna dilimleyin ve 5 cm'lik parçalara ayırıp, tuzlu suda bekletin. Soğanı yağda pembeleşinceye kadar kavurup, patlıcanları ekleyin ve biraz salçayla sote edin. Su, tuz, şeker, nar ekşisi ve nohut koyup, patlıcan pişinceye kadar kaynatın. Köfteleri ve haşlanmış nohutu ilave edin. 10 dakika daha kaynatıp, ateşten alın. Üzerine nane ve kırmızıbiberli sos hazırlayıp, servis yapın.
Her lokması Hatayı yaşatacak
Kağıt Kebabı (Lahme La-Varka) Tarifi (4 kişilik)
1 adet küçük boy soğan,
3 diş sarmısak
4 adet sivri biber,
2 adet kırmızı biber
1 demet maydanoz
Yarım kg yağsız köftelik kıyma
Tuz,
karabiber,
kimyon
Süslemek için:
1 adet domates
1 adet sivri biber
Dörde böldüğünüz soğanı, sarmısakları, çekirdeklerini çıkardığınız biberleri, ayıkladığınız maydanozu robottan geçirin. Derin bir kaseye aldığınız malzemelerin üzerine köftelik kıyma, kimyon, karabiber ve tuzu katıp iyice yoğurun. Köfte hamurunu 5 parçaya ayırın. Parçaların her birini avucunuzun içinde yassılaştırarak, fırın tepsisine yaydığınız yağlı kağıt üzerine dizin. Üzerine dilimlenmiş domates ve biberi yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin.