Peynirin ev hali...
Peynir Yapımı (5 kg süt için):
5 litre pastörize süt
l10-15 gram toz kalsiyum
klorür
lYarım çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı sıvı peynir mayası
5 çay kaşığı kaya tuzu
Temiz tülbent
Hazırlanışı:
Derin bir tencereyi ocağa oturtup, sütü içine boşaltın. Parmağınızı batırınca yanmayacak derecede (28 ile 34 derece arası) ısıtın. Ocağın altını kapatın. Ayrı bir yerde kalsiyum klorürü ılık suda eritip, süte ekleyin.
Peynirin ev hali...
Daha sonra peynir mayasını yavaş yavaş ilave edip, 2-3 dakika karıştırın.
Peynirin ev hali...
Tencereyi sarsmadan her yanını kalın örtülerle iyice örtüp, bir buçuk saat mayalanması için dinlendirin. Bu sürenin sonunda örtüleri açıp, yeniden karıştırın. 15 dakika daha dinlendirin.
Peynirin ev hali...
Tülbenti ikiye katlayıp, iki kısa kenarı iğneyle teğelleyin. Bu aşamada bir kişiden yardım isteyin. Mayalanan sütü, tülbentin açık tarafından içine dökün.
Peynirin ev hali...
Ağzını sıkıca bağlayıp, suyunun süzülmesi için üzerine kesme tahtası yerleştirin. Onun da üzerine 4-5 kg’lık ağırlıklar koyun. Suyunun süzülmesi için bu şekilde 8-10 saat dinlendirin. Bir kaba bol miktarda su koyun. 6 çay kaşığı kaya tuzu ekleyip, karıştırın. Peyniri tülbentten çıkarıp, tuzlu suya koyun. Dilediğiniz zaman çıkarıp, yiyebilirsiniz.
Peynirin ev hali...
Kalsiyum klorür:
Kaynayan sütün kalsiyum klorür oranı azalır. Kalsiyum klorürün azalması da sütün mayalanmasını engeller. Bunun için 5 kg sütten peynir yaparken, peynir mayasını eklemeden önce 1 çay kaşığı kalsiyum klorür ilave edin. Kalsiyum klorürü süt ürünleri imal eden firmalardan temin edebilirsiniz.
Peynirin ev hali...
PEYNİRLİ IZGARA KÖFTE(3 kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı ufalanmış peynir
500 gram kıyma
1 adet yumurta
Yarımşar demet kıyılmış maydanoz ve dereotu
1 su bardağı galeta unu
1 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Derin bir kapta kıyma, yumurta, maydanoz, dereotu, galeta unu, kıyılmış soğan, karabiber ve tuzu iyice yoğurun. Harçtan limon büyüklüğünde bezeler koparıp, elinizde yuvarlayın. 50 EVDE YAPIN! Ortalarına peynir koyup, yuvarlayarak kapatın. Izgarada pişirip, sıcak olarak servis yapın. Aşçının notu: Peynirli ızgara köfteyi, pilavla servis yapabilirsiniz.
Peynirin ev hali...
PEYNİRLİ BÖREK(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı ufalanmış peynir
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarımşar demet maydanoz ve dereotu
3 adet yufka
1 tatlı kaşığı çörekotu
Hazırlanışı:
Yumurta, süt ve sıvıyağı iyice çırpın. Ayrı bir yerde peynir, kıyılmış maydanoz ve dereotunu harmanlayın. Fırın tepsisini yağlayıp, 1 adet yufkayı uçları dışarı taşacak şekilde yerleştirin. Üzerine yumurtalı karışımın bir kısmını sürün. Peynirli karışımın bir kısmını serpiştirin. Yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Yufkanın sarkan kısımlarını içe doğru, aralarına yumurtalı karışım sürüp, peynirli karışım yayarak kapatın. Üzerine çörekotu serpin. Serin bir yerde 2-3 saat dinlendirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, kızarana dek pişirin. Dilimleyip, sıcak olarak servis yapın.
Peynirin ev hali...
PEYNİRLİ KÖZLENMİŞ PATLICAN(2 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı ufalanmış peynir
2 adet patlıcan
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Patlıcanları ocakta veya fırında közleyip, düz bir tabağa alın. Boylamasına ortadan kesip, iki kenara doğru açın. Ortalarına tuz serpiştirip, peyniri pay edin. Yeniden fırına verip, üzeri kızarana dek pişirin.
Aşçının notu: Peynir yerine aynı ölçüde süt loru da kullanabilirsiniz. Damak tadına göre peynirin içine yeşillik, karabiber, tereyağı da ilave edebilirsiniz.
Peynirin ev hali...
PEYNİRLİ KADAYIF(6 Kişilik)
Malzemeler:
12 çorba kaşığı tepeleme süt loru
300 gram tel kadayıf
125 gram eritilmiş tereyağı
Şerbet için:
2 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
Hazırlanışı:
Kadayıfı tel tel ayırıp, geniş bir tepsiye yerleştirin. Eritilmiş tereyağını üzerine gezdirip, elinizle harmanlayın. Kadayıftan biraz alarak, orta boy bir kasenin yarısına kadar bastırarak yerleştirin. Üzerine 2 çorba kaşığı süt loru koyun. Tekrar bastırarak kadayıf yerleştirin. Fırın tepsisine ters çevirip çıkarın. Kadayıf bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, kızarana dek pişirin. Şerbet için su ve tozşekeri kaynatıp, soğutun. Sıcak kadayıfın üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Kadayıf şerbeti çekince servis yapın.
Peynirin ev hali...
PEYNİRLİ SALATA(2 Kişilik)
Malzemeler:
6-8 dilim peynir
4 yaprak marul
4 yaprak lollorosso
3’er dal maydanoz ve dereotu
2 dal taze soğan
1 adet domates
3 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
Tuz
Hazırlanışı:
Marul, lollorosso, maydanoz, dereotu ve soğanı irice kıyın. Domatesi dilimleyin. Peynir hariç tüm malzemeyi derin bir kapta harmanlayın. Servis tabağına alın. Peyniri, yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı kızartıp, salatanın üzerine yerleştirin. Bekletmeden servis yapın.
Peynirin ev hali...
PEYNİRLİ SPAGETTİ(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 paket spagetti
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
15-20 adet küp doğranmış peynir
Tuz
1 çorba kaşığı kuru reyhan
Hazırlanışı:
Derin bir tencereye yeteri kadar su koyun. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve tuz ekleyip kaynamaya bırakın. Damak zevkine göre, spagettiyi yumuşak veya diri kalacak şekilde haşlayıp, süzün. Yeniden tencereye alıp, kalan 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Servis tabağına alıp, üzerine peynir ve reyhan serperek servis yapın.
Aşçının notu: Spagetti haşladığınız suyu çorba yaparken kullanabilirsiniz.