Bazı şaraplar yemeğin lezzetini arttırırken, bazıları değerini ve tadını yok eder. Duyusal zevkimizi geliştirebilmek ve yükseltebilmek, bunun yanı sıra keyifli anlarımızı daha yoğun hale getirebilmek amacıyla, bu eşleşme bir gerekliliktir. Başarılı bir eşleşme sonsuz bir merdiven gibidir. Önce şarap yemeğin lezzetini artırır, sonra yemek şarabın lezzetini. Her lokmada, şarap ve yemek lezzeti artmaya devam eder.




Başarılı bir eşleşme elde etmek için;
  • • Hafif bir yemek ile hafif bir şarap,
  • • Basit bir yemek ile basit bir şarap,
  • • Hafif lezzetli olan bir yemeğin, yoğun lezzetli bir yemekten önce sunulması,
  • • Yoğun lezzetleri olan bir yemek ile daha belirgin lezzetlere sahip bir şarap tercih edilmesi,
  • • Kompleks bir yemekle yine kompleks bir yapıya sahip bir şarabın sunulması tavsiye edilir.

Bu uyumu yakalayabilmek için önce yemekle ilgili 3 soruya cevap vermeniz gerekir:

1. Bu yemek lezzetli mi? Çok lezzetli mi? (lezzet gücü ölçülebilir)
2. Bu yemeğin ana lezzeti nedir? Sosu var ise onu dahil edeceksiniz (lezzet tipi tespit edilir)
3. Yemek yapısı nedir? Hafif ve kuru mu, yağlı mı?



Örnek 1:

Tavada ızgara edilmiş bir balık, üzerinde hafif bir limon suyu ve otlar ile servis edildiği zaman, ona eşlik etmek üzere asitli, limon ve otsal aromalara sahip bir Sauvignon Blanc tercih edilir. Aynı balık, fırında alüminyum folyo içinde veya kaynatılmış su içinde pişirilip, yanında mantarlı ve kremalı bir sos ile servis edildiği zaman, yapısı daha yağlı, tadı hafif meşeli ve vanilyalı bir Chardonnay tercih edilir.

Örnek 2:
Izgaralı bir beyaz et (süt dana, tavuk) veya dana etiyle, meyvemsi ve yumuşak yapıya sahip (az tanenli) bir kırmızı şarap ile eşleşmesi tercih edilir. Genelde Pinot Noir, Gamay (Beaujolais), Kalecik Karası, Öküzgözü, Sangiovese ve Merlot gibi üzümlerden yapılan şaraplar tercih edilir. Karabiber sosu ile dana ızgara eti, kuzu fırın veya av etinin keskin lezzetleri yukarıda bahsedilen şarapların lezzetini zorlayabilir.

Bunun için daha yapılı ve baharatlı lezzetlere sahip şaraplar gerekir: Boğazkere, Cabernet ve Syrah.

Gastronomların tecrübesine dayanarak aşağıdaki öneriler ortaya çıkmıştır…

• Domates sos, hafif bir şarapla,
• Kahverengi sos, kırmızı şarapla,
• Limon suyu ile yapılan sos, asitli bir sek beyaz şarapla, • Kremalı bir sos, yağlı ve yumuşak yapıda bir şarapla,
• Mantarlı bir sos, meşeli şaraplarla,
• Kırmızı etler kırmızı şaraplarla,
• Az pişmiş kırmızı et, yapılı bir kırmızı şarapla,
• Kızartılmış beyaz etler, bir kırmızı şarapla,
• Deniz mahsülleri, sek beyaz şaraplarla uyum sağlar.
• Tuzlu yemekler kırmızı şaraplardaki tanenin acımsı tadını artırır.
• Sirke, sarımsak, acı sebzeler (turp, salatalık) şarabın lezzetini bozar.

Sonuçta, yemek ve şarap rakip olamaz! Birlikte bir sinerji yaratılmalıdır. İyi bir eşleşmede şarap ve yemek beraber size yeni bir lezzet oluşturmalıdır. Fakat yaşadığınız iyi veya kötü eşleşmeleri not ederek tecrübelerinizi çok hızlı arttırırsınız.
Basit başlıklardan uzak durun; "beyaz etlere beyaz şarap, tatlı yemeklere tatlı şaraplar" gibi.

Kendiniz deneyin, keşfedin, tadın… Ve eşleştirin!