Kandil günlerinde simit yapmak Osmanlı döneminden kalma bir adettir. Kandil gecelerine özel yapılan kandil simidi, 14'üncü yüzyılda Osmanlı saray gelenekleri içerisinde yer alan simitten yararlanılarak değişik tat ve şekilde kendine özgü olarak geliştirilmiştir.

Simit, Türk yemek kültürünün önemli bir parçası olmasının yanı sıra, toplumsal ilişkilerimiz üzerinde de önemli bir semboldür. Neden derseniz, kandil simidinin asıl amacı aslında aç ve açıkta olanlara yardım etmektir. Kutsal günlerde yapılan kandil simidi de ihtiyacı olanlara dağıtılmak üzere yapılır.

14'üncü yüzyılda sultan sofralarında ve saray mutfağında yerini alan simit, saray mutfağının gözde lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Saray mutfağında simit yapmaktan sorumlu özel ustalar vardı ve bu ustalar Yeniçerilerin bir kolu olan "Sekban Sınıfı"na ait fırınlarda simitçi olarak görev yaparlardı.

Saray kültüründen esinlenen bu lezzet zaman içerisinde geleneklerimizle farklılık göstererek günümüze ulaşmıştır. Öyle ki kandil gecelerinin gündüzünde civarın tanınmış ve köklü ailelerinin büyük anneleri simitleri kendi elleri ile pişirip, torunlarına, çocuklarına ve bilhassa kokusunun ulaştığı veya ulaşamadığı komşularına ikram ederlermiş. Günümüzde bu gelenek hala devam etmekte ve kandil ziyareti için gidilen evlere, aile büyüklerine hediye olarak kandil simidi götürülmeye devam edilmektedir.

KANDİL SİMİDİ

MALZEMELER

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvı yağ

Yarım paket eritilmiş margarin

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 adet yumurtanın sarısı

1 paket kabartma tozu

Bir buçuk tatlı kaşığı mahlep

Tuz

Aldığı kadar un

Üzerine:

3 adet yumurtanın akı

Susam

YAPILIŞI

Sütü, sıvı yağı, eritilmiş margarini, yumurta sarısını, toz şekeri, kabartma tozunu, mahlebi, yeterince tuzu bir kapta karıştırın. Bu malzemenin alacağı kadar unu yoğurma esnasında azar azar ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz iriliğinde parça koparıp, 10 cm uzunluğunda çubuklar hazırlayın. Çubuğun iki ucunu birleştirin. Kalan hamuru da bu şekilde hazırlayın. Simit şeklindeki hamur parçalarını önce çırpılmış yumurta akına, sonra susama bulayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Ilık servis yapın.