KUŞKONMAZ ÇEŞİTLERİ
- Kuşkonmazın aslında yeşil ve mor olmak üzere iki cinsi vardır. Ancak bu iki türden birinin toprak altındaki ışık görmemiş sürgünlerinin hasat edilmesiyle üçüncü tür sanılan beyaz kuşkonmaz elde edilir.
-Yeşil kuşkonmaz, yeşil renkte ve en çok bilinen kuşkonmaz türüdür. Daha çok Amerika ve Fransa'da yetişir.
- Mor (kızıl, menekşe) kuşkonmaz, güçlü aromalı ve rengi mora çalan bir cinstir. Meyvemsi bir tada sahiptir ve en çok İtalya, İngiltere, Fransa'da yetişir.
-Ayrıca türler kendi içlerinde, boy ve tomurcuk yapılarına göre, sıkı, sert, lekeli ve lekesiz olmak üzere alt çeşitlere ayrılır.
Satın alıp saklarken:
-Çok kalın ve sert kuşkonmazları satın almayın. Kırılgan bir sertliğe sahip, uç kısımları canlı, parlak görünümlü ve nemli dokulu olanları seçin.
-Hemen kullanmayacağınız kuşkonmazları nemli bir beze sarıp buzdolabının sebzeliğinde birkaç gün saklayabilirsiniz.
-Ayrıca uçlarını hafifçe kesip içinde 2-3 parmak su olan bir kaba koyarak 2-3 gün dolapta saklamak da mümkün.
KUŞKONMAZ TEMİZLERKEN:
-İnce kuşkonmazları soymadan pişirebilirsiniz. Ancak daha kalın olanların saplarındaki sert kısımların kabuklarını (kuşkonmazın yaklaşık 1/3'lük bölümü) bir sebze ya da kabak soyacağı ile soymak gerekir.
Kuşkonmaz pişirirken:
-Kuşkonmazları biraz tuz eklediğiniz suda haşlayabilirsiniz.
-Kalın kuşkonmazların sap kısımları daha serttir. Pişirirken uç kısımları suya değmeyecek şekilde dik olarak bir tencereye yerleştirin ve kapağını kapatın. Böylece sapları suda, uçları ise buharda pişecektir.
-İnce olanları ise bütün olarak suda 3-4 dakika haşlayabilirsiniz.
-Haşladığınız kuşkonmazları sudan alıp soğuk ya da buzlu suya atın. Bu işlem hem pişme işlemini durdurur hem de kuşkonmazların renklerini korumalarını sağlar.
? Kuşkonmazı 7 dakikadan daha uzun süre haşlamayın.
100 GRAM ÇİĞ KUŞKONMAZDA
BESİNLER VE KALORİ
Kalori 13-16
Protein 2.2 gram
Karbonhidrat 3.6 gram
Yağ 0.2 gram
Lif 0.7 gram
MİNERALLER
Fosfor 50 mgr
Kalsiyum 21 mgr
Demir 0.6 mgr
Potasyum 110 mgr
Sodyum 1 mgr
VİTAMİNLER
A vitamini 900 IU
B1 vitamini 0.16 mgr
B2 vitamini 0.15 mgr
B3 vitamini 1.4 mgr
C vitamini 26 mgr
E vitamini 0.56 mgr