Zarif ve hafif: Kuşkonmaz

Antik çağlardan beri insanoğlu tarafından bilinen bir sebze olan kuşkonmaz, Eski Mısır’da büyük değer görüyor ve tanrılara adanan yiyecekler arasında yer alıyordu. Romalılar ve Yunanlıların da çok sevdiği, hatta Roma imparatorlarının uzak kıyı kentlerden toplamak için “kuşkonmaz filoları” oluşturdukları bu nadide sebze artık ülkemizde de rahatça bulunabiliyor. Zarif ve hafif: Kuşkonmaz
Giriş Tarihi: 13.06.2019 11:07 Güncelleme Tarihi: 13.06.2019 12:27

KUŞKONMAZ ÇEŞİTLERİ

- Kuşkonmazın aslında yeşil ve mor olmak üzere iki cinsi vardır. Ancak bu iki türden birinin toprak altındaki ışık görmemiş sürgünlerinin hasat edilmesiyle üçüncü tür sanılan beyaz kuşkonmaz elde edilir.

-Yeşil kuşkonmaz, yeşil renkte ve en çok bilinen kuşkonmaz türüdür. Daha çok Amerika ve Fransa'da yetişir.

- Mor (kızıl, menekşe) kuşkonmaz, güçlü aromalı ve rengi mora çalan bir cinstir. Meyvemsi bir tada sahiptir ve en çok İtalya, İngiltere, Fransa'da yetişir.

-Ayrıca türler kendi içlerinde, boy ve tomurcuk yapılarına göre, sıkı, sert, lekeli ve lekesiz olmak üzere alt çeşitlere ayrılır.

Satın alıp saklarken:

-Çok kalın ve sert kuşkonmazları satın almayın. Kırılgan bir sertliğe sahip, uç kısımları canlı, parlak görünümlü ve nemli dokulu olanları seçin.

-Hemen kullanmayacağınız kuşkonmazları nemli bir beze sarıp buzdolabının sebzeliğinde birkaç gün saklayabilirsiniz.

-Ayrıca uçlarını hafifçe kesip içinde 2-3 parmak su olan bir kaba koyarak 2-3 gün dolapta saklamak da mümkün.

KUŞKONMAZ TEMİZLERKEN:

-İnce kuşkonmazları soymadan pişirebilirsiniz. Ancak daha kalın olanların saplarındaki sert kısımların kabuklarını (kuşkonmazın yaklaşık 1/3'lük bölümü) bir sebze ya da kabak soyacağı ile soymak gerekir.

Kuşkonmaz pişirirken:

-Kuşkonmazları biraz tuz eklediğiniz suda haşlayabilirsiniz.

-Kalın kuşkonmazların sap kısımları daha serttir. Pişirirken uç kısımları suya değmeyecek şekilde dik olarak bir tencereye yerleştirin ve kapağını kapatın. Böylece sapları suda, uçları ise buharda pişecektir.

-İnce olanları ise bütün olarak suda 3-4 dakika haşlayabilirsiniz.

-Haşladığınız kuşkonmazları sudan alıp soğuk ya da buzlu suya atın. Bu işlem hem pişme işlemini durdurur hem de kuşkonmazların renklerini korumalarını sağlar.

? Kuşkonmazı 7 dakikadan daha uzun süre haşlamayın.

100 GRAM ÇİĞ KUŞKONMAZDA

BESİNLER VE KALORİ

Kalori 13-16

Protein 2.2 gram

Karbonhidrat 3.6 gram

Yağ 0.2 gram

Lif 0.7 gram

MİNERALLER

Fosfor 50 mgr

Kalsiyum 21 mgr

Demir 0.6 mgr

Potasyum 110 mgr

Sodyum 1 mgr

VİTAMİNLER

A vitamini 900 IU

B1 vitamini 0.16 mgr

B2 vitamini 0.15 mgr

B3 vitamini 1.4 mgr

C vitamini 26 mgr

E vitamini 0.56 mgr

BİZE ULAŞIN