KUŞKONMAZ ÇEŞİTLERİ

- Kuşkonmazın aslında yeşil ve mor olmak üzere iki cinsi vardır. Ancak bu iki türden birinin toprak altındaki ışık görmemiş sürgünlerinin hasat edilmesiyle üçüncü tür sanılan beyaz kuşkonmaz elde edilir.

-Yeşil kuşkonmaz, yeşil renkte ve en çok bilinen kuşkonmaz türüdür. Daha çok Amerika ve Fransa'da yetişir.

- Mor (kızıl, menekşe) kuşkonmaz, güçlü aromalı ve rengi mora çalan bir cinstir. Meyvemsi bir tada sahiptir ve en çok İtalya, İngiltere, Fransa'da yetişir.

-Ayrıca türler kendi içlerinde, boy ve tomurcuk yapılarına göre, sıkı, sert, lekeli ve lekesiz olmak üzere alt çeşitlere ayrılır.

Satın alıp saklarken:

-Çok kalın ve sert kuşkonmazları satın almayın. Kırılgan bir sertliğe sahip, uç kısımları canlı, parlak görünümlü ve nemli dokulu olanları seçin.

-Hemen kullanmayacağınız kuşkonmazları nemli bir beze sarıp buzdolabının sebzeliğinde birkaç gün saklayabilirsiniz.

-Ayrıca uçlarını hafifçe kesip içinde 2-3 parmak su olan bir kaba koyarak 2-3 gün dolapta saklamak da mümkün.

KUŞKONMAZ TEMİZLERKEN:

-İnce kuşkonmazları soymadan pişirebilirsiniz. Ancak daha kalın olanların saplarındaki sert kısımların kabuklarını (kuşkonmazın yaklaşık 1/3'lük bölümü) bir sebze ya da kabak soyacağı ile soymak gerekir.

Kuşkonmaz pişirirken:

-Kuşkonmazları biraz tuz eklediğiniz suda haşlayabilirsiniz.

-Kalın kuşkonmazların sap kısımları daha serttir. Pişirirken uç kısımları suya değmeyecek şekilde dik olarak bir tencereye yerleştirin ve kapağını kapatın. Böylece sapları suda, uçları ise buharda pişecektir.

-İnce olanları ise bütün olarak suda 3-4 dakika haşlayabilirsiniz.

-Haşladığınız kuşkonmazları sudan alıp soğuk ya da buzlu suya atın. Bu işlem hem pişme işlemini durdurur hem de kuşkonmazların renklerini korumalarını sağlar.

? Kuşkonmazı 7 dakikadan daha uzun süre haşlamayın.

100 GRAM ÇİĞ KUŞKONMAZDA

BESİNLER VE KALORİ

Kalori 13-16

Protein 2.2 gram

Karbonhidrat 3.6 gram

Yağ 0.2 gram

Lif 0.7 gram

MİNERALLER

Fosfor 50 mgr

Kalsiyum 21 mgr

Demir 0.6 mgr

Potasyum 110 mgr

Sodyum 1 mgr

VİTAMİNLER

A vitamini 900 IU

B1 vitamini 0.16 mgr

B2 vitamini 0.15 mgr

B3 vitamini 1.4 mgr

C vitamini 26 mgr

E vitamini 0.56 mgr