Sofra
Evde yaptığınız ekşi maya ile kolayca yapabileceğiniz ekşi mayalı ekmek tarifi...

2 Adet
Zorluk Derecesi Orta

MALZEMELER

    400 gram tam buğday unu
    600 gram un
    3 su bardağı su
    Tuz
    200 gram levan (25 gram ekşi maya
    100 gram un ve 3/4 su bardağı su karıştırılıp en az 8 saat bekletilerek hazırlanır
3 su bardağı suyun yarım su bardağını ayırarak, un ve ekşi mayayla karıştırın. 1 dakika kadar yoğurun. Yarım saat dinlendirdikten sonra, tuz ve kalan yarım su bardağı suyu da ekleyin. Bir daha karıştırın ve bu karıştırmayı 2 saat boyunca her yarım saatte bir yapın. 2 saatin sonunda, 2 saat daha dinlenmeye bırakın. Tezgaha alıp, spatula yardımıyla iki bezeye ayırın. Yarım saat tezgahta dinlendirip, unlanmış bezli sepetlere alın. Bu aşamadan 2-3 saat sonra (ortam sıcaklığına göre mayalanma süresi değişmekte) ekmekler pişmeye hazırdır. Fırının içine içi su dolu küçük bir kap yerleştirin ve ilk 5 dakika 230, 30 dakika 200 derecede, iyice ısıttığınız bir tepsi ya da çelik tavada pişirin.