Sofra
Afyon yöresine ait patatesli bükme börek nasıl yapılır? Hem doyurucu hem lezzetli patatesli bükme börek tarifi...

AYŞE ÜNAL

20 Adet

MALZEMELER

    4 su bardağı un
    Yarım paket yaş maya
    1 adet yumurta
    1 su bardağı süt
    2 çorba kaşığı yoğurt
    2 çorba kaşığı sirke
    Yarım çay bardağı sıvı yağ
    100 gram tereyağı, 1 çay kaşığı tuz
    Harç için: 3 adet haşlanmış patates
    200 gram beyaz peynir
    1 tatlı kaşığı kuru nane
    1 çay kaşığı karabiber, 1 adet soğan
    3 çorba kaşığı sıvı yağ
    1 çay kaşığı tuz
    Üzerine: 1 çay kaşığı çörek otu

HARÇ için rendelenmiş patates, peynir, nane, karabiber ve tuzu karıştırın. Ayrı bir yerde kıyılmış soğanı sıvı yağda soteleyip harca ekleyin ve iyice karıştırın. Hamur için yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp, yaş maya, yumurta akı, süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke ve tuz ekleyip yoğurun. Hamuru 10 eşit bezeye ayırıp, her birini merdaneyle ayrı ayrı pasta tabağı ebadında açın. Üzerlerine tereyağı sürün. 5 adet bezeyi üst üste yerleştirip, dikdörtgen olacak şekilde yeniden açın. Boylamasına, üç parmak genişliğinde şeritler halinde kesin. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın. Ortalarına harcı pay edip, köşelerden karşılıklı kapatıp, hafifçe bükün. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derede fırında kızarana dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.