Sofra

Zorluk Derecesi Zor

MALZEMELER

    1 su bardağı buğday
    1 çay bardağı esmer pirinç
    1 su bardağı nohut
    1 su bardağı kuru fasulye
    2 adet limonun rendelenmiş kabuğu
    Tatlandırıcı
    5 adet ceviz içi
    10 adet fındık
    1 yemek kaşığı kuş üzümü
    Yeteri kadar su
Pirinç ve buğdayı ayıklayıp iyice yıkayın. Tencereye alıp, üzerini üç dört parmak geçecek kadar su ekleyin. Ocağa oturtup tencerenin kapağını kapatmadan ve karıştırarak beş dakika pişirin. Ocaktan alıp kapağı kapalı olarak oda sıcaklığında bir gece bekletin. Ertesi gün akşamdan ıslatılmış nohut ve fasulyeyi yumuşayıncaya dek haşlayıp, kabuklarını soyun. Pirinç ve buğdayı biraz sıcak su ekleyerek yeniden kaynatın. Bir süre sonra altını kısıp, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Bakliyatlar yumuşayınca ateşten almaya yakın limon kabuğu rendesini aşureye ekleyin ve bir iki taşım daha kaynatın. Dilediğiniz miktarda tatlandırıcıyı biraz ılık su ile eritip tencereye ekleyin. Soğumadan servis kaplarına boşaltın. Ceviz, fındık ve kuş üzümü serperek servis yapın.