Bir buçuk su bardağı sarı mercimek
2 adet patates
2 litre su
1 demet pazı
3 diş sarmısak
2 adet soğan
4-5 dal taze kişniş veya 1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 adet limonun suyu
Yarım tatlı kaşığı toz kimyon
100 gram margarin
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
ÜZERİ İÇİN
1 çorba kaşığı haspir (safrana benzeyen bir bitki türü)
1 çorba kaşığı margarin
Yağı eritip, ince doğranmış soğan ve sarmısağı yağda kavurun. Daha sonra tencereye yıkanmış mercimeği ve 2 litre suyu ekleyin. Tencerenin kapağını yarım kapatarak, 30 dakika kadar pişirin. Bu sırada patatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Pazının sap kısımlarını ayırıp, sadece yaprak kısımlarını ve kişnişi de ince doğrayarak kenara alın. Mercimek 30 dakika pişip iyice açıldıktan sonra, içine patates, kişniş ve pazı ekleyin. En son kimyon, limon suyu, tuz ve karabiberi de ilave edip, 15 dakika daha pişmeye bırakın. Haspiri 1 çorba kaşığı margarinde kavurup, çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.
Aşçı Şefika Günyel