Sofra
Bu harika lezzetli ve besleyici çorba, çok eskilerden itibaren her yöremizde farklı tariflerle yapılmaktadır. Terbiyeli tutmaç çorba nasıl yapılır? Terbiyeli tutmaç çorba servisi ve tarifi...

6 Porsiyon
Ev Yapımı

MALZEMELER

    250 gram kuşbaşı kuzu eti
    5 su bardağı su
    tuz
    1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
    1/2 su bardağı erişte
    4 diş sarımsak

    TERBİYESİ İÇİN

    1 adet yumurta sarısı
    2 su bardağı yoğurt
    1 çorba kaşığı un

    ERİŞTE İÇİN
    1 su bardağı un
    1 adet yumurta
    1 çay bardağı su
    1 tutam tuz

    ÜZERİ İÇİN

    Kruton

    2 çorba kaşığı tereyağı

    1 tatlı kaşığı nane

Erişte için,tüm malzemeyi geniş bir kaba alıp yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirin. Daha sonra ince olacak şekilde açın. Üzerine hafifçe un serpin ve ortadan (+) şeklinde 4'e bölün. Parçaları 3 parmak genişliğinde rulo olacak şekilde sarın. 5-6 mm genişliğinde kesin. Hamurları birbirinden ayırın ve üzerlerine un serpip 30 dakika dinlendirin. Diğer taraftan suyu tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynamaya başlayınca et, sarımsak ve tuz ekleyin. Et yumuşayana dek haşlayın. Haşlanmış mercimeği ekleyip 5 dakika kaynatın. Erişteyi çorbaya ekleyip yumuşayana dek pişirin. Terbiyesi için yumurta sarısı, yoğurt ve unu bir kasede iyice çırpın. Çorbanın suyundan 1 kepçe alıp azar azar ve sürekli karıştırarak üzerine ekleyin. Hazırladığınız terbiyeyi yine sürekli karıştırarak ve azar azar çorbaya ilave edin. 1-2 taşım kaynatıp ocaktan alın. Tereyağında yaktığınız naneyi üzerine gezdirin ve kruton ekleyerek servis yapın.

Yumurta sarısı, yoğurt ve un terbiyesi ;

Yumurta sarısını bir kaba alıp çırpıcı ile çırpın. Üzerine yoğurt ve un ekleyip hiç topak kalmayana dek iyice çırpın.Yumurta sarısı, yoğurt ve un terbiyesini yemeklere eklerken, ekleyeceğiniz yemeğin suyundan 1 kepçe alıp azar azar ve sürekli karıştırarak terbiyeyi açın. Daha sonra yine azar azar ve karıştırarak tencereye ilave edin. Yemeği 1-2 taşım kaynatıp fazla bekletmeden ocaktan alın.